2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



10 Soruda Göğüs Estetiği
MAKALE #1652 © Yazan Doç.Dr.Serkan YILDIRIM | Yayın Ekim 2008 | 5,337 Okuyucu
Meme büyütme operasyonları, tüm dünyada sıklıkla yapılan ve hasta memnuniyetinin üst seviyede olduğu estetik cerrahi prosedürlerinden birisidir. Bir kadın için güzellik ve cinselliğin sembollerinden birisi olan göğüslerin yeterli büyüklükte olması oldukça önemlidir. Göğüslerin yeterli büyüklükte olmaması veya farklı büyüklüklerde olması gibi sorunlar doğuştan olabileceği gibi, göğüslere yönelik cerrahi müdahaleler, kilo vermeler, doğum sonrası meme dokusunun küçülmesi veya ilerleyen yaşa bağlı doğal süreçler olarak karşımıza çıkmaktadır. Genellikle meme büyütme ameliyatlarında, meme hacmi, dış kılıfı silikon, içeriği ise serum veya silikon olan bir protez yardımıyla istenen boyutlara getirilmektedir.

Aşağıda meme büyütme ameliyatlarında sıkça sorulan sorular cevaplandırılacak ve prosedür hakkında size ön bilgi verilecektir.

Meme protezi kanser yapar mı?

Meme protezlerinin kanser yaptığına dair günümüzde hiçbir bilimsel kanıt yoktur, aksine bu protezler yıllardır milyonlarca insanda kullanılmış ve buna bağlı kanser vakası bildirilmemiştir. İnsan sağlığının son derece önemli olduğu Avrupa ve Amerika’da silikon meme protezlerinin kullanımı ile ilgili bir kısıtlama bulunmamaktadır.

Meme protezinin doğum ve sonrasında emzirme dönemi üzerine olumsuz etkisi var mı?

Meme büyütme ameliyatlarının hamilelik ve emzirme üzerine olumsuz etkisi olduğuna dair bir kanıt yoktur. Ancak yakın bir gelecekte hamilelik planlıyorsanız, gebelik ve gebelik sonrası dönemde, meme hacmi ve şeklinde önemli değişiklikler olması nedeniyle, bu durumu cerrahınızla paylaşmanız önemlidir. Gerektiğinde meme büyütme ameliyatınızın, hamilelik ve emzirme sonrası döneme ertelenmesi daha mantıklı olacaktır.

Silikon jel içerikli protez mi yoksa serum içerikli mi?

Heriki protez tipindede dışta bir silikon kılıf bulunmakta, bu kılıfın içerisinde bulunan ve hacim genişlemesinde kullanılan materyal serum veya silikon jel olmaktadır. Silikon jel veya serum içerikli protezlerin birbirleri üzerine kesin bir üstünlükleri yoktur, ancak heriki protez tipininde birtakım avantaj ve dezavantajları mevcuttur. Bu avantaj ve dezavantajlar tartışıldıktan sonra, cerrahın seçimi ve hastanın isteği doğrultusunda uygun olan proteze karar vermek en doğru yoldur.

Hangi tip ve büyüklükte protez konulacak?

Günümüzde meme şekline göre dizayn edilmiş anatomik ve yuvarlak şekilli olmak üzere, iki tip protez, pürtüklü veya düz yüzeyli olmak üzere kullanıma sunulmaktadır. Kullanılacak olan protezin şeklini, pürtüklü mü yoksa düz yüzeylimi olacağını ve büyüklüğünü tespit etmek için, mevcut meme volümü, göğüs kafesinizin yapısı, meme dokunuzun kalınlığı, cilt elastikiyeti, göğüslerinizin taban genişliği ve yüksekliği gibi sonucu etkileyecek tüm parametrelerin dikkatlice gözden geçirilmesi gerekmektedir. Bu değerlendirmeden sonra sizin, büyüklükle ilgili makul ve mantıklı isteklerinizde dikkate alınarak protezin şekli ve büyüklüğü belirlenecektir. Cerrahınız olarak benim tercihim, abartılı bir şekilde göze çarpan göğüsler yapmak değil, dolgun, güzel şekilli, protez olduğu anlaşılamayan, seksi ve çekici göğüsler yapmaktır.

Protez hangi plana konmalı?

Estetik amaçlı meme büyütme ameliyatlarında protezler genelde göğüs kası altına yada meme dokusu altına konmaktadır. Heriki yöntemin kendine has avantaj ve dezavantajları mevcuttur. Son zamanlarda heriki yöntemin avantajlarını barındıran, daha iyi ve doğal sonuçlar elde edilen “dual plane” uygulamalarınıda kullanmaktayız. Protezin hangi plana yerleştirileceğine karar verirken, mevcut meme dokusunun şekli, hacmi, lokalizasyonu gibi faktörlerin yanı sıra kişisel özellikleriniz ve cerrahınızın tercihi devreye girmektedir. Tüm bu faktörler değerlendirildikten sonra, cerrahınız ile birlikte sizin için en uygun lokalizasyona karar verilecektir.

Protez nereden yerleştirilecek ve iz kalacak mı?

Meme büyütme ameliyatlarında protez, meme başının etrafı, meme altı oluk, koltuk altı veya göbek deliği içinden yapılan kesilerden yerleştirilmekte, dolayısıyla ameliyat sonrası izler bu bölgelerde bulunmaktadır. Hangi lokalizasyon seçilirse seçilsin, yara iyileşme süreci tamamlandıktan sonra, sizin ten renginizde, oldukça ince ve çok dikkatli bakılmadıkça fark edilemeyen bir iz kalmaktadır. Bunun dışında “iz kalmıyacak” söylemleri, gerçeği yansıtmamaktadır ve henüz yaraları, iz bırakmadan iyileştirmenin bilimsel bir yolu bulunmamıştır. Buradaki dikkat edeceğiniz nokta “izin mevcut ancak kolayca fark edilemez” özellikte olacağıdır.

Ameliyata hazırlık, ameliyat ve ameliyat sonrası dönem

Operasyon öncesi yapılan görüşme, muayene ve gerektiğinde radyolojik incelemeler (ultrasonografi ve/veya mamografi) sonrasında, kullanılacak protezin tipi, protezin hangi plana ve nereden yerleştirileceğine karar verilir. Ameliyat öncesi dönemde aspirin ve diğer non steroid anti enflamatuvar ilaçları kullanmamanız, kullanmakta olduğunuz diğer ilaçlar konusunda doktorunuzu bilgilendirmeniz son derece önemlidir.

Genel anestezi altında yapılacak ve yaklaşık 1,5 saat kadar sürecek operasyondan sonra, aynı gün içerisinde veya ertesi gün sabah, gerekli önerilerde bulunarak ve özel sütyeniniz giydirilmiş şekilde sizi taburcu ediyoruz. Bu dönemle ilgili gereken tüm bilgiler ve takiplerin nasıl, ne zaman yapılacağı size detaylı olarak anlatılacaktır.

Ameliyat sonrası dönem

Ameliyat sonrası dönemde, kişisel farklılıklara bağlı olarak değişmekle birlikte 2-3 günlük bir dinlenme döneminin ardından işinize ve normal sosyal yaşantınıza dönebilirsiniz. Aktif spora veya yoğun fiziksel aktivite gerektiren bir işe başlamanız için 3-4 haftalık bir sürenin geçmesini istiyoruz.

Meme başının duyusu kaybolur mu?

Meme başı veya meme dokusunun duyusunda ameliyat sonrası çok sık olmamakla birlikte kayıp veya azalmalar olabilmektedir ancak bunların tamamına yakını geri dönüşlü olmakta ve meme tekrar eski duyusunu kazanmaktadır.

Protez patlar mı?

Ciddi travmalara bağlı olarak veya ameliyat sırasında travmatik bir teknik kullanlırsa protezlerin zayıflama ve patlama ihtimali vardır, ancak teknolojik ilerlemeye paralel olarak günümüzde üretilmekte olan protezler son derece güvenli protezlerdir ve her yıl yüzbinlerce meme büyütme ameliyatı yapıldığı düşünüldüğünde bu riskin yok denecek kadar az olduğunu söyleyebiliriz.

Protezi bir ömür boyunca kullanabilirmiyim?

Günümüzde kullandığımız protezler son derece dayanıklı ve güvenli protezler olmakla birlikte, zaman, yaş, yer çekimi, kilo değişiklikleri gibi engel olamadığımız doğal süreçlerin olumsuz etkileri nedeniyle, göğüslerinizin formu ve şekli değişecektir, bu gibi durumlarda protezlerin değiştirilmesi ve/veya dikleştirme ameliyatlarının yapılması gerekebilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"10 Soruda Göğüs Estetiği" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Dr.Serkan YILDIRIM'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Dr.Serkan YILDIRIM'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Serkan YILDIRIM Fotoğraf
Doç.Dr.Serkan YILDIRIM
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.Serkan YILDIRIM'ın Makaleleri
► Göğüs Dikleştirme Estetiği Dr.Güner UYSAL
► Göğüs Büyütme Estetiği Dr.Güner UYSAL
► Gebelik Sonrası Göğüs Estetiği Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU
► 18 Soruda Botox Op.Dr.Bülent CİHANTİMUR
► 10 Soruda Lazer Epilasyon Dr.Betül Zeynep ŞENGÖR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında '10 Soruda Göğüs Estetiği' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:10
Top