2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklukta Cinsellik
MAKALE #16525 © Yazan Psk.Çağdaş YALÇIN | Yayın Nisan 2016 | 4,108 Okuyucu
Bebeklikte ve Çocuklukta Cinsellik

Çocuklarının cinsel aktiviteleri ile karşılaşan birçok anne babanın kaygılanması sıklıkla gözlemlenebilecek bir durumdur. Çocuğun mastürbasyon yapması ya da diğer çocukların vücudunda keşfe çıktığı “doktorculuk oyunları” bu kaygıyı oluşturan en belirgin davranışlar olarak değerlendirilebilir.

Çocuğun zevk aldığı ve vücudu hakkındaki merakını gidermesine yardımcı olan bu davranışlar, gelişim psikolojisi için normal ve birçok durumda sağlıklı olarak kabul edilebilir. Buna ek olarak, mastürbasyon ya da cinsel içerikli oyunların çocuğun gelecekteki cinsel tutum ve davranışları hakkında bir işaret olduğuna dair geçerli bir kanıt bulunmamaktadır. Şöyle ki, bu cinsel içerikli davranışların yaş ile beraber azalması beklenmektedir. Örneğin 12 yaşındaki bir çocuk 2-3 yaşındaki bir çocuk ile karşılaştırıldığında, cinsel içerikli davranışları kayda değer miktarda azdır.
Erken yaştaki cinsel içerikli davranışın sorun oluşturabildiği durumlar, genellikle toplumsal ahlak anlayışının bir sonucu olabilmektedir. Birçok toplumda, çocuğun belli bir yaşa gelene kadar cinsel içerikli davranışlarda bulunması doğru karşılanmamaktadır. Bu bakış açısı sonucunda ebeveynler, çocuklarının cinsel içerikli davranışlarını yanlış ya da bir bozukluk olarak değerlendirebilirler.
Cinselliğin; toplumsal, ahlaki ve sosyal içeriği içinde yaşanılan toplumun yapısına bağlı olarak belli bir yaşta oluşur. Diğer bir taraftan çocuk doğduğu anda, cinselliğin fiziksel içeriği çocuğun bir parçasıdır. Bu sebeple, cinsel içerikli davranışlar birçok çocuğun ortak sergilediği davranışlardır. Ancak bu davranışların çocuğun ya da ailenin sosyal-psikolojik yaşantısını olumsuz etkilediği durumlarda bir profesyonele danışmakta fayda var.

Çocukla Cinsellik Hakkında Konuşmak

Ebeveynlerin çocukları ile cinsellik hakkında konuşması zaman zaman istendiği kadar kolay olmayabilir. Çocukların cinsellik konusunda bilgilenmek istedikleri birinci kaynağın ebeveynleri olması gerektiği birçok insanın ortak kanaatidir. Ancak Edwards’ın 2000 yılında yaptığı araştırma göstermiştir ki; ebeveynlerin yüzde 72’si çocukları ile cinsellikle ilgili açıklayıcı bir konuşma yaptığını düşünürken, aynı ebeveynlerin çocuklarının sadece yüzde 45’i bu konuşmanın gerçekleştiğini düşünmektedir. Amerika Birleşik Devletleri Cinsellik Bilgi ve Eğitim Danışmanlığı (SIECUS), ebeveynlerin çocukları ile cinsellik konusunda nasıl konuşmaları gerektiği ile ilgili yayınladığı yönerge, bu konuda yol gösterici bir kaynak olarak değerlendirilebilir. Bu sebeple yönergenin içeriğine göz atmakta fayda var:
1. Çocuğunuzun cinsellik konusundaki ilk eğitmeni sizsiniz: Çocuğunuz sizinle konuşup sizin değerlerinizi öğrenmek isteyeceklerdir.
2. Öğrenmeye hevesli oldukları anı yakalayın: Yanlış bilgi verdiğini düşünseniz bile televizyon programlarını doğru bilgiyi vermek için kullanabilirsiniz. “Bence bu program yanlış bilgi veriyor, doğrusu…” şeklinde başlayan konuşmalar çocuğunuzun bu konuda bilgilenmesine yardımcı olabilir.
3. Rahatsız hissetmenizin normal olduğunu akılda tutun: Cinsellik hakkında konuşmak genellikle kolay değildir. Çocuğunuzla bu konuşmayı ona yardım etmek için gerçekleştirdiğinizi akılda tutmanızda fayda var.
4. Çocuğunuzun soru sormasını beklemeyin: Çocuğunuz hiçbir zaman soru sormayabilir. Neyi, ne zaman öğrenmesi gerektiğine karar verip bu konuşmaları siz başlatabilirsiniz.
5. Soru sorulabilir olun: Çocuğunuz cinsellikle ilgili bir soru sorduğunda, bu durumdan duyduğunuz memnuniyeti dile getirmeniz çocuğunuzun yeni sorular sormasını sağlayabilir.
6. Sorunun arkasındaki sorunun farkında olun: Çocuğunuzun sorularında, asıl meraklı olduğu konu her zaman açıkça belirgin olmayabilir. Sorunun geldiği durumu da göz önünde bulundurmak, çocuğunuzun bilgilenmesine katkı sağlayabilir.
7. Çocuğunuzu dinleyin: Çocuğunuza neyi öğrenmek istediğini, neden öğrenmek istediğini ve neleri bildiğini sorabilirsiniz. Çocuğunuzun cevapları, vereceğiniz bilgilerinde şekillenmesine yardımcı olabilir.
8. Gerçeklerin yeterli olmadığı akılda tutun: Çocuğunuz cinsellik hakkında sizden sadece bilgi istemeyebilir. Sizin bu konudaki inançlarınızı, değerlerinizi ve duygularınızı da öğrenmek çocuğunuza faydalı olacaktır.
9. Cinselliğin keyif verici yanından konuşun: Çocuğunuza cinselliğin sevgi dolu bir ilişkinin bir parçası olduğunu ve yetişkin hayatının önemli bir parçası olduğunu anlatabilirsiniz
10. Çocuğunuza cinsellik hakkında bilgi vermenin, aynı zamanda onu sevdiğinizi ve önemsediğinizi göstermenin bir yolu olduğunu da akılda tutun
11. Okulda, çocuklar arasında ve toplumda cinsellik hakkında neler konuşulup ne gibi bilgiler verildiği ile ilgili fikriniz olsun

Çocukluk Dönemi Cinsellik Oyunları

Cinsellik; çocuk doğduğu anda onla beraber olan ve normal bir gelişimin parçası olarak değerlendirilen bir olgudur. Çocuğun 2-3 yaşında başlayabilen cinsel içerikli davranışları, 3 yaşından sonra diğer insanlara da yönelebilir. Özellikle karşı cinse yönelebilen bu ilgi 7 yaşına kadar sürebilir. Bu davranışlar genellikle çeşitli oyunlar sırasında ortaya çıkabilir ve çoğunlukla çocuğun kendi cinsiyeti ve cinselliği ile farkındalığının artmasının sonucudur. Amerikalı ünlü ebeveynlik eğitimcisi ve 8 popüler ebeveynlik kitabı yazarı Elizabeth Pantly, “Perfect Parenting” kitabında, çocuklarının cinsel içerikli davranışlarının diğer çocuklara yöneldiği durumlarda ebeveynlere bir yol haritası önermiştir. Çocuklarının dâhil olduğu rahatsız edici cinsel durumlarla başa çıkmak için önerilen bu 5 adımı inceleyelim:
1. Davranış hakkında düşünün: Çocuğunuz bir arkadaşı ile evin içinde top oynadığında, bu durumla başa çıkmak ebeveynler için kolay olabilir. Ancak çocuklar bu oyunu çıplak oynadığında, ebeveynler bu durum karşısında kaygılanabilir. Bu kaygının sebebi ebeveynin durumu bir yetişkin gözü ile yorumlamasıdır. Genellikle, çocuğun üstünü çıkarması normal ve doğal bir sürecin parçası olarak değerlendirilebilir. Bu gibi durumlarda, çocuğa hangi davranışın uygun olup hangisinin uygun olmadığının öğretilmesi yeterlidir.
2. Sakin kalın: Eğer çocuğunuzun bir arkadaşı ile kıyafetleri üzerinde olmadan oynadığını görürseniz, sakin kalmanızda fayda var. Çocuğunuza kıyafeti üstünde olmadan oynamanın uygun olmadığını sakin bir dille anlatıp, başka bir eğlenceli aktiviteye yönlendirmeniz yararlı olabilir. Sonraki zamanlarda çocuğunuza çıplak oynamanın uygun bir davranış olmadığını ve vücudunun özel bölümlerinin kapalı kalması gerektiğini açıklayabilirsiniz. Eğer iki çocuğun sık sık bu şekilde oynadığını gözlemlerseniz, çocukların bir ebeveyn gözetiminde oynamalarında fayda var.
3. Dikkatinizi verin: Çocuğunuzun cinsel içerikli davranışları, bu konularda eğitim almaya hazır olduğunun işareti olarak değerlendirilebilir. Çocuğa cinsellik hakkında açık ve basit bir dille bilgi verme zamanınız gelmiş olabilir.
4. Konu hakkında okuyun: Cinsellik ve gelişim hakkında çeşitli kitaplar okumak, çocuğunuz hakkında birçok yeni bilgi edinmenize yardımcı olacaktır. Buna ek olarak, çocuğunuza doğru zamanda doğru bilgileri vermeniz okuduğunuz kitapların bir diğer faydası olabilir.
5. Notlar alın: Cinsellik ile ilgili aşırı ya da sık tekrar eden davranışlar çocuğunuzun başka problemlerine de işaret edebilir. Kaygılandığınız konular hakkında notlar alıp, bu notları çocuk doktorunuz, okul danışmanınız ya da aile terapistiniz ile paylaşmak olası sorunlar hakkında çözüm üretme sürecinizi kısaltabilir.

Referans:

Adolescents would prefer parents as primary sexuality educators / M. Edwards

http://www.siecus.org

Human Sexuality / Roger R. Hock
Exploring Dimensions of Human Sexuality / Jerrold S. Greenberg, Clint E. Bruess, Debra W. Haffner
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Çocuklukta İhmal ve İstismar Psk.Şule SABIR TANRIÖVER
► Erken Çocuklukta Mastürbasyon ÇOK OKUNUYOR Psk.Arzu GÜNEŞ
► Erken Çocuklukta Cinsel Gelişim Psk.Rukiye EROĞLU
► Erken Çocuklukta Duygusal Gelişim Uzm.Pdg.Afife SELVİTOPU
► Çocuklukta Korku, Kaygı ve Fobi Psk.Gizem BODUR ATALAY
► Orta Çocuklukta Sosyal Fobi Psk.Gülşah DURSUN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuklukta Cinsellik' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:38
Top