2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kedi ve Köpeklerde Kan Grupları
MAKALE #16547 © Yazan Vet.Hek.Önder ERGÖRÜN | Yayın Nisan 2016 | 11,749 Okuyucu
KÖPEKLERDE KAN GRUPLARI

Kanamalı kazalarda, şok, koma gibi acil müdahale edilmesi gerekli olan durumlarda gerekli olan, anemiye neden olan çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılması için gerekli olacak kan transfüzyonunda hayvan sahipleri tarafından köpeklerinin kan gruplarının önceden tespit edilmiş olması çok faydalı olmaktadır.

Kan grupları, kırmızı kan hücrelerinin yüzeyinde bulunan çeşitli moleküller tarafından belirlenmektedir.Kan nakli, her durumda ilk başvurulacak yol değildir. Akut kan kayıplarında, dolaşım volümünü sağlamak için, plazma ve doku sıvıları arasındaki dengeyi bozmayan kristaloid solüsyonlar (Laktatlı ringer, izotonik NaCl gibi serumlar) kullanılabilir. Amaç kanın oksijen taşıma kapasitesini yerine koymak ise, ya da alyuvarların sayısı oksijen taşıma kapasitesini sağlayamayacak derecede azalmışsa, (Hemotokrit olarak bilinen eritrosit hacmi %20`nin altına düşmüşse) o durumda kan aktarımı daha uygun olur. Taze kan, taze plazma (kanın şekilli elemanları dışında kalan saman rengindeki sıvı kısmı diğer adıyla kan serumu), ya da donmuş plazma kullanılır. Kan aktarımı vücut sıcaklığında uygulanır. Kan verici olarak kullanılabilecek hayvanlarda belli özellikler aranır. Örneğin, köpek 25 kg ve üstünde olmalıdır. 2-8 yaşları arasında olmalıdır. Hemotokrit %40 veya üzerinde olmalıdır. Düzenli olarak aşılanmış olmalıdır. Klinik olarak sağlıklı olmalıdır. Bir kerede 20 ml/kg`dan fazla kanı alınmamalıdır. İkinci bir kan alınımı için en az 3 hafta geçmelidir. Kedi ise, 5-7 kg arasında olmalıdır. 2-8 yaş arasında olmalıdır. Hemotokrit %38 ve üzerinde olmalıdır. Düzenli olarak aşılanmış ve klinik olarak herhangi bir hastalığı taşımıyor olmalıdır. 11 mg/kg kan en az 3 hafta ara ile genel anestezi altında alınır. Kan gruplarının uygunluğunu saptamak için prensip olarak vericinin kanında alıcıda ters etki yaratacak antijenin olup olmadığı saptanır. Alıcının kan serumu ile vericinin özel işlemden geçirilmiş kan alyuvar süspansiyonu karşılaştırılır. (eşit miktarlarda) Birkaç dakikalık santrifüj ya da 37 derecede yarım saatlik inkübasyon sonrasında görülen hemoliz ya da aglütinasyon aradaki geçimsizliği gösterir. Tüpte reaksiyon olmaması ise uygunluğu gösterir.

Köpeklerde, dog eritrosit antigen (DEA) olarak adlandırılan en az 6 tip kan grubu belirlenmiştir. Bunların içinden köpekler için en önemli olarak kabul edilen DEA 1.1 grubudur.

DEA 1.1 ‘i negatif olan köpekler, hem DEA 1.1 pozitif olanlara hem de DEA 1.1 negatif olan köpeklere kan verebilmektedir. Ve universal donor olarak kabul edilirler.

DEA 1.1 pozitif olan köpekler sadece DEA 1.1 pozitif olan köpeklere kan verebilirler.

Köpeklerin çoğu DEA 1.1 pozitiftir. Çok az bir kısmı DEA 1.1 negatiftir.
Özellikle Greyhounds, Boxer, Labrador, Golden Retriever, Pit Bull, German Shephard ırkı köpekler arasında DEA 1.1 negatif çıkma olasılığı daha yüksektir. Çünkü bu ırklarda DEA 1.1 grubuna yatkınlık vardır.

KEDİLERDE KAN GRUPLARI

Kedilerde tıpki köpeklerde olduğu gibi zaman zaman kan transfüzyonlarına ihtiyaç duyabilirler.Kediler de kan bağışında bulunabilir. Bunun için sağlıklı olmaları ve aşılarının tam olması gerekir. Verilen kan FeLV, FIV ve FIP virüsü taşıyıp taşımadığının tespiti için teste tabi tutulur. Bu virüslerin taşıması halinde kan bağışı kabul edilmez. Her sağlıklı kedi bir kilo ağırlığının karşılığında 10-12 ml kan bağışında bulunabilir. Ortalama 5-6 kilogram ağırlığında bir kedi 50 ila 75 ml ölçüsünde kan verebilir. Kedilerdeki kan gruplarına bakıldığı zaman çok daha basit olduğu görülmektedir.
Kedilerin kan grupları A, B ve nadiren AB olmaktadır. Amerika’daki kedi popülasyonunun %90-95’i A grubundandır. Avustralya da ise B grubu kedi çoğunluktadır. A ve B grubundan olan kediler birbirlerine kan veremezler. Bu durumda sonuç ölümcül olabilmektedir. AB grubu ise genel alıcıdır. ( A ve B gruplarından kan alabilirler.)
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kedi ve Köpeklerde Kan Grupları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Önder ERGÖRÜN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Önder ERGÖRÜN'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Önder ERGÖRÜN'ün Makaleleri
► Kedi ve Köpeklerde Polisitemi Vet.Hek.Alper BAYRAKAL
► Kedi ve Köpeklerde Zehirlenmeler Vet.Hek.Bora BİLGİN
► Kedi ve Köpeklerde Tüy Dökülmesi Vet.Hek.Dr.Mahir KAYA
► Kedi ve Köpeklerde Kusma Vet.Hek.Dr.Başak TUNÇER ULUKARTAL
► Kedi ve Köpeklerde Obezite Vet.Hek.Işıl KARATAN
► Kedi ve Köpeklerde Tüy Dökülmesi Vet.Hek.Işıl KARATAN
► Kedi ve Köpeklerde Obezite Vet.Hek.Işıl KARATAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kedi ve Köpeklerde Kan Grupları' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:43
Top