2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kafes Kuşları Sindirim Sistemi Mantar Hastalığı “candidiasis”
MAKALE #16551 © Yazan Vet.Hek.Önder ERGÖRÜN | Yayın Nisan 2016 | 7,445 Okuyucu
KAFES KUŞLARI SİNDİRİM SİSTEMİ MANTAR HASTALIĞI

“CANDİDİASİS”
(MONİLİASİS, OİDİOMYKOSİS, SOUR YA DA THRUCH HASTALIĞI)
Candida albicans, eşeyli çoğalan, diploit, maya tipi bir mantar türü ve organsel fırsatçı enfeksiyonlarının etmenidir. Candida cinsine ait 200 ‘ün üzerinde tür olmasına karşın Candida enfeksiyonlarının %75 inin sorumlusu Candida albicans’tır
Candida albicans gastrointestinal kanaldaki varlığı ile başka patojen bakterilerin çoğalmasını engeller. Vücudun bağışıklık sistemi ve diğer zararsız bakteriler normal şartlarda Candida’yı kontrol altına alır.
Ancak, diğer bakterilerin sayısı C. albicans'a oranla azalırsa (örneğin antibiyotik kullanımından dolayı), bağışıklık sistemi zayıflamışsa veya mayanın çoğalmasına sağlayan başka şartlar mevcutsa (yüksek şeker, yüksek pH) C. albicans zararsız olan tek hücreli biçiminden, çok hücreli, istilacı (invasif), küf gibi ipliksi biçimine dönüşür ve vücudu istilaya başlar. C. albicansın iplikçi biçimi hem psödohif hem de gerçek hiflerden oluşabilir (şekil [2]). C. albicans iplikçi bir biçime dönüşmesine ilaveten, konak dokulara bağlanmasını sağlayan adhesinler, dokulara hem imha etmeye hem de onlara daha iyi yapışmayı sağlayan proteazlar, ve vücudun bağışıklık sisteminin tepkisini azaltan faktörler üretir. C. albicans genomunun en ilginç özelliklerinden biri genetik çeşitlilik yaratmak için kromozom uzunluk polimorfizmleri (dizin tekrarlarının daralması veya genişlemesi), karşılıklı translokasyonlar, kromozomal kaybolmalar (delesyonlar) ve belli kromozomlarda üçlenmeler (trizomiler) gibi yapısal değişikliklerin varlığıdır. Bu karyotipik değişiklikleri fenotip değişmelerine yol açtığı için bu organizmaya bir adaptasyon stratejisi sağlamaktadır.
Çevresel şartlara bağlı olarak mantarların tek hücreli yapıdan iplikse yapıya geçebilmelerine çiftyapılılık (dimorfizm) denir. Çiftyapılılığa yüzeysel olarak benzeyen bir süreçte C. albicans fenotip sıçraması yoluyla farklı hücre şekillerine geçer. Fenotip sıçramasının klasik olarak çalışılmış olduğu suşlardan biri olan WO-1'de, iki evre vardır: biri parlak beyaz koloniler halinde büyür, öbürü ise çubuk şekillidir ve yassı gri koloniler olarak büyür. Sıçrama gösteren bir diğer suş olan 3153A ise en az yedi farklı koloni morfolojisi oluşturabilir. Her iki suşta da farklı evreler birbirlerine düşük bir frekansla dönüşebilirler. Sıçrama geri tersinirdir ve koloni tipi kalıtsaldır. Farklı kolonilerde bazı genlerin farklı oranda ifade edildiği gösterilmiştir, ama biyologların asıl yoğun olarak araştırdıkları konu, bu değişikliklerin kontrol mekanizmalarıdır. Gen sıçramasına etki eden SIR2 geninin ipliksi büyümeye de etki ettiği gösterilmiştir, bu yüzden bu iki olgu birbiriyle ilişkilidir.
En çok güvercin, papağan ve hindiler de görülen Candida albicans’ın sindirim sisteminin çeşitli yerlerinde lezyonlara yol açtığı gözlenmiştir. Özellikle kursak, özefagus, bazen ağız, farenks ve midede lezyonlara neden olan Candida albicans ağızda oluşturduğu lezyonlar ile solunum güçlüğüne neden olmaktadır. Candidiasis lezyonları beyaz renkte ve kabarık,yerinden kolayca koparılabilen ölü epitelden oluşmaktadır.
Semptom olarak,ishal ve kusma görülür, ayrıca eğer varsa ağızdaki beyaz yama şeklinde plaklar görülebilir. Bu lezyonların zamanla ülserleştiği ve ciddi sorunlar yaratabilceği kuşkusuzdur.
Nekropside, kursak mukozası kalınlaşmış beyaz sirküler trazlarda kolay ayrılabilen nekrotik ve pseudomemranlı tabakalar görülür. Ayrıca etkenin ürettiği toksine bağlı karaciğerde periportal nekrozlarda gözlenmiştir.
Tanısı;karakteristik proliferatif-noninflamatuar lezyonların görülmesi ve etkenin kültür muayenesi ile konulur. Underwood, kuşların kursak moniliasisi için Mc Carthy’nin foroblik panandoscope cihazının kullanılmasını önermektedir. Söz konusu cihazbir görüntü merceği ve bir de ışık kaynağından oluşmaktadır. Aletin kullanımı sırasında kursak boş olmalıdır. Aletle bakıldığında kursağın normal bölgeleri pembe renkte, lezyonlu alanlar ise kırmızı daireler şeklinde görülür.
Hastalığın tedavisi için 1/2000 CuSO4 + su ile ağız lavajı hastalık etkeninin ve lezyonların azalmasına olumlu sonuç vermektedir.
Kostin etkenin dışkı ile dışarı atılabilmesinden dolayı kafeslerin ve kafes içi malzemelerin %2 formaldehit ile veya %1’lik Sodyum Hidroksit ile dezenfekte edlimesi gerektiğini vurgulamıştır. Ayrıca 4 hafta süre ile 220 mg/kg kullanılan yemin içine Nystatin, içme suyuna ise B komplex ve A vitamini katılmalıdır. Sistemik candidiasisin sağaltımında ise 30 mg/g ,Nizoral, 10 gün süre ile günde 2 kez uygulanmalıdır.

Vet.Hek. Önder ERGÖRÜN

KAYNAK
1. Millan R. S., Elguezabal N., Regulez P., Moragues M. D., Quindos G., Ponton J. Effect of secretory IgA on the adhesion of Candida albicans to polystyrene. Microbiology. 2000;146:2105–2112.
2. Johansson I., Bratt P., Hay D. I., Schluckebier S., Stromberg N. Adhesion of Candida albicans, but not Candida krusei, to salivary statherin and mimicking host molecules. Oral Microbiol. Immunol. 2000;15:112–118.
3. Millsap K. W., Bos R., van der Mei H. C., Busscher H. J. Adhesion and surface aggregation of Candida albicansfrom saliva on acrylic surfaces with adhering bacteria as studied in a parallel plate flow chamber. Ant. Van Leeuwenhoek. 1999;75:351–359.
4. O'Sullivan J. M., Jenkinson H. F., Cannon R. D. Adhesion of Candida albicans to oral streptococci is promoted by selective adsorption of salivary proteins to the streptococcal cell surface. Microbiology. 2000;146:41–48.
5. Arnoll, L. And Veymer, I.F (1975), Birds diseases , Bailiere Tindall, 8 Henrietta Street, London
6. Harris, L.M (1991), Zoonotic diseases of birds, Vet clinic of North Am., Small animal proc. 21
7. Hofstad, M.S. Calrek, B.W, John Branes, H.Reid, W.M and Yader , Jr. H.W (1991) Diseases of poultry Lava State Universty press,Ames Lama 50010
8. Jordan, F.T.W.(1990), Poultry diseases 3Ed. Bailiere Tindall
9. Kostin, V.v (1966) , Hofstad, M.S. Calrek, B.W, John Branes, H.Reid, W.M and Yader , Jr. H.W (1991) Diseases of poultry p. 316-319, Lava State Universty press,Ames Lama 50010
10. Barton, J.T, Brideford, A.A. and Cardona, C.V, (1992), Aian Paramyxovirus type I infectiosis in pigeon in California,I,Clinical signs Pathology and serology Avian Diseases 36:463-468
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kafes Kuşları Sindirim Sistemi Mantar Hastalığı “candidiasis”" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Önder ERGÖRÜN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Önder ERGÖRÜN'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Önder ERGÖRÜN'ün Makaleleri
► Guinea Piglerde Beslenme ve Sindirim Sistemi Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
► Kedi Köpeklerde Mantar Hastalığı Belirtiler ve Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.Tolgay AYTAR
► Kafes Kuşlarında Zoonoz Hastalıklar ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
► Muhabbet Kuşları Konusunda Bilgiler ve Tavsiyeler ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kafes Kuşları Sindirim Sistemi Mantar Hastalığı “candidiasis”' başlığıyla benzeşen toplam 82 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:50
Top