2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evlilik Özen İster, Evlilikte Altın Kurallar
MAKALE #16556 © Yazan Psk.Serap DUYGULU | Yayın Nisan 2016 | 3,800 Okuyucu
Evlilikte stresi yönetebilmek ve daha mutlu bir evliliğin mümkün olabilir. Bu nasıl olabilir diyenler için bazı ipuçlarına yer vermek isterim. Öncelikle bilmemiz gereken şu ki, eğer emek harcamıyorsanız, ayrıntılara önem vermiyorsanız aşk biter. Aşk için katkınız olmalı, çaba göstermelisiniz.
Demek ki evlilikte mutluluk için ilk kural işleri oluruna bırakmamak, ’nasıl olsa beni seviyor, o benim eşim’ deyip, kulağımızın üzerine yatmamak. Ayrıca mutluluğumuz için ve evliliğin heyecanını sürdürmesi için özen göstermemiz gereken önemli ipuçları var;
- Sürprizlerle birbirimiz şaşırtmak çok heyecan verici olabilir. Sürpriz yapmayı unutmayacağız.
- Sabah kalktığında görebileceği her yere süslü kağıtlara yazılmış küçük notlar bırakmak son derece hoş olur.
- Eşinizin olumlu özelliklerini herkesin içinde duyurmak önemli bir etki yaratır. Onun beğendiğiniz yönlerini, sevimli bulduğunuz davranışlarını başkalarının yanında söylemek onu mutlu eder.(Biz genellikle tersini yaparız.)
- Akşamları TV karşısında geçen anlar hayatımızın boşa akıp gittiği anlardır. Artık toplum olarak yapmayı unuttuğumuz karşılıklı sohbetler evlilik için en önemli şeydir. Birbirinizin beklentilerini de bu şekilde öğrenebilirsiniz.
- Bu öneri özellikle kadınlar için; eşinizle birlikte maç izlemek tahminlerinizin ötesinde olumlu bir etki yapar. Hele bir derbi maçıysa ciddi olarak hoşlanabilirsiniz bile.
- Çocuklarınız varsa ve ne kadar büyümüş olurlarsa olsunlar, onları evde bırakıp baş başa olabileceğiniz fırsatlar yaratmak çok önemli bir kuraldır.
- İlla çok pahalı olması avuç dolusu paralar ödenmiş olması gerekmiyor ama birbirinize özellikle özel günlerde hediye almak mutlaka yapılması gereken bir davranıştır.
- Birbirinizi hoş ifadelerle çağırmak ve bunu da günlük yaşamda sık sık yapmak harika olur.
- Bir kadın evde atlet ve pijamayla dolaşan bir erkekten asla hoşlanmaz. Kıyafetlere, saç sakal bakımına önem vermek bir erkeğin önce kendisine, sonra eşine gösterdiği saygının işaretidir. Ev hali de olsa dış görünüşe dikkat etmek gerekiyor.
- Aynı şey bir erkek için de geçerli, bakımsız bir kadın kadar itici başka bir şey olamaz. Bu da illa ki pür makyaj olunacak demek değil, makyaj ve bakım farklı şeylerdir.
- İki kişinin ilişkisi yine iki kişiyi ilgilendirir. Sorunlarınızı başkalarıyla paylaşmak, o insanlara ilişkinizde söz sahibi olma hakkı tanır. Bu da bir evlilik için en tehlikeli durumdur.
- Evlilik, iki kişinin bir kişi gibi yaşaması değildir. İki kişinin bir arada yaşayabilme becerisidir. Birbirinizin kişisel özelliklerini yok etmeye ya da ezmeye çalışmayın. Siz o özellikleri tanıyarak, severek birbirinizle evlendiniz.
- İkinizin de aynı anda öfke duyduğu, kızgın olduğun anlarda mümkün olduğu kadar konuşmaktan kaçının, tartışmaya girmeyin. Durumu sakinleştikten sonra konuşmak üzere erteleyin. Sorunları tartışmak üzere bir gün belirlemek ve o günün dışında asla tartışmamak önemli ve işe yarayan bir yöntemdir.
- Fiziksel olarak her birimiz güzel göründüğümüzü ve bizi güzel bulanların varlığını bilmek isteriz. Birbirinize iltifat etmekten, fiziksel olarak güzel yönlerinizi övmekten kaçınmayın.
- Evlilikte monotonluğu durdurmanın yollarını bulun. Birbirinize anlatacak bir şeyiniz kalmamışsa acil olarak duruma müdahale etmeniz gerekiyor demektir. Birçok evliliği bitiren şey, konuşacak şeylerin tükenmiş olmasıdır.
- Özellikle çocuklar olduktan sonra, evlilikte eşlerin birbirlerine ayıracak vakitleri kalmaz. Aslında belki de en önemli nokta budur. Her ne olursa olsun mutlaka birbirinize ayıracak zamanınız olsun ve birlikte baş başa zamanlar geçirmeye özen gösterin.
- Kabul etmek gerekir ki cinsellik evliliğin temel taşıdır. Cinsel sorunlar yaşıyorsanız bu sorunu çözüme kavuşturmak için kesinlikle geç kalmayın ve seks hayatınızla ilgili soru ya da sorunlarınızla ilgili olarak mutlaka bir uzmandan yardım alın.
- Seksi asla bir ceza olarak kullanmayın. Yatak odasına küs gitmeyin ve cinselliği birbirinize koz olarak kullanmaya kalkışmayın.
- Evlilik tek taraflı kararlar alıp, uygulayabileceğiniz bir beraberlik değildir. Önemli kararları mutlaka birlikte almalısınız. Çocuk sahibi olmak böyle bir karardır ve eşinizin istemediği bir anda tek başınıza böyle bir karar alıp uygulamak hem çocuğun hem de evlilik hayatınızın mahvolmasına yol açabilir.
- Zaman zaman ülkenin ekonomik gidişatıyla doğru orantılı olarak bazı mali sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Bu durumda eşinizi suçlamak, yargılamak olabilecek en olumsuz durumdur. Karşınızdaki insana kendisini yetersiz hissettirecek davranışlar size de evliliğinize de olumlu etkiler yapmayacaktır. Bu dönemleri atlatılacak süreçler olarak görmelisiniz.
- Soru sormak, sorgulamak karşınızdaki insan için son derece zorlayıcı bir durumdur. Sürekli sorulara muhatap olan kişi kendisini savunmaya başlar ve size yanıt vermek istemez. İlişkinizi germek istemiyorsanız eşinizle konuşmanın başka yollarını bulmaya çalışın ama sorgulamaktan kaçının.
- Geçmişte yaşanmış kırgınlıklar, üzüntüler, tartışmalar varsa bırakın geçmişte kalsınlar. O tatsız anları ve olayları bugüne taşımayın, gündemde tutmayın.
- Evlilik bir ömür boyu beraber olmak amacıyla girilen bir yoldur. O nedenle boşanma sözcüğünü kullanmadan önce defalarca düşünün. Olur olmaz boşanmaktan söz etmeyin ya da bu yolla eşinizi tehdit etmeyin.
- Bir evliliği yıpratan en önemli şeyler kıskançlıklar ve gereksiz alınganlıklardır. Kıskançlık güven eksikliğinin göstergesidir ve karşınızdaki insanı bunaltır. Alınganlıklar da sürekli açıklama yapmak zorunda bırakır. Bu tuzaklara düşmeyin ve eğer yenemediğiniz bu tip duygu durumları varsa mutlaka profesyonel destek alın.
- Çevrenize ve birbirinizin ailelerine, arkadaşlarına karşı tek ses, tek duruş tavrını sergileyin. Her birinizden ayrı görüş, farklı yorum geldiğini gören insanlar aranızda ortak noktalar olmadığını hissedecekler ve bu bazen yanlış sonuçlara yol açabilecektir.
- Son olarak, evlilikte en önemli şeyin sevgi olduğunu unutmayın. Kayıtsız şartsız sevmenin ve bu sevgiyi göstermenin en güzel, en doğal yolu bunu dil ile ifade etmektir. ’Nasıl olsa onu sevdiğimi biliyor.’ diye düşünmeyin. Sık sık sevginizi dile getirin ve ‘Seni Seviyorum’ cümlesini söyleyin. Bu cümle özellikle en gergin anlarda, tartışmanın ortasında mucizevi bir etki gösterir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evlilik Özen İster, Evlilikte Altın Kurallar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Serap DUYGULU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Serap DUYGULU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Serap DUYGULU'nun Yazıları
► Evlilikte Altın Kurallar Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK
► Cinsellikte Altın Kurallar Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Mutlu Evlilikteki Altın Kurallar Psk.Mine AYDEMİR
► Evlilikte Empati ve Evlilik Doyumu Psk.Dnş.Murat ÇAKIR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Evlilik Özen İster, Evlilikte Altın Kurallar' başlığıyla benzeşen toplam 38 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Baba Çocuk İlişkisi Kasım 2016
► Alınganlık Kasım 2016
► Kıskançlık Kasım 2016
► Yılbaşı ve Çocuklar Kasım 2016
◊ Dizi Dizi Hayatlar Ekim 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:35
Top