2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Karpal Tünel Sendromu Nedir? Fizyoterapi ve Egzersiz Reçetesi?
MAKALE #16562 © Yazan Uzm.Fzt.Şengül ŞEN TEKİN | Yayın Nisan 2016 | 10,037 Okuyucu
KARPAL TÜNEL SENDROMU

Median sinir el bileğinin iç kımında parmakları hareket ettiren 9 adet tendon ile beraber karpal tünel denen dar bir boşluk içinden geçer. Sinirin bilek hizasında karpal tünel içinde uzun süreli basınca maruz kalmasına karpal tünel sendromu denir. Görevi başparmak, işaret parmağı ve orta parmağın iç yüzünün tamamı ile yüzük parmağının iç yüzünün dış yarısının hissetmesini sağlamaktır. Ayrıca parmakların ince bir takım hareketleri yapmasını sağlayan kasların çalışmasında da rol alır.

Genellikle 40 – 50 yaş arası bayanlarda, obezlerde, alkol alanlarda, şeker hastalığı ve damarsal hastalıklarda daha sık görülür. Marangozlar, tenis oynayanlar, sıklıkla bulaşık yıkayanlar, şoförler ve benzeri şekilde el bileğini tekrarlayan hareketlerle meşgul olanlar risk altındadır. En sık olarak erkeklerde kasaplık ile uğraşanlarda görülmektedir. Bayanlarda hamilelik sırasında görülebilir. Bu durum geçicidir. Doğumu takiben birkaç hafta içerisinde normale döner. Ayrıca hipotiroidi olan kişilerde de rastlanabilir. Romotoid artirit, üremi, amiloidoz, damar anomalileri, tendonitis gibi hastalık durumlarında da basınç artışına bağlı olarak görülebilir.

Başlangıç döneminde ilk bulgular genellikle elde güçsüzlük, çabuk yorulma ve özellikle ilk üç parmakta karıncalanma hissidir. İlerleyen dönemlerde ağrı şiddetlenirken parmaklarda uyuşmaların başladığı görülür. Ağrı ve uyuşukluk hissi genellikle geceleri hastayı uykudan uyandıracak kadar şiddetli olabilir ve belirtiler hasta ellini salladığında ve bileğini hareket ettirdiğinde azalır. Çok ilerlemiş vakalarda baş parmak tabanı etrafındaki kaslarda erime ve buna bağlı başparmakta güçsüzlük ortaya çıkar. Parmaklardaki his kaybı nedeni ile ağrı ve acı hissi de olmadığından hasta fark etmeden parmaklarını yakabilir veya kesebilir.
TEDAVİ

*Hastalığın başlangıç döneminde tedavi istirahattir ve el bileğinin tekrarlı aktivitesini gerektiren işlerden kaçınılması gerekir. Gerekirse iş modifikasyonu yapılmalıdır.

*Çok fazla yapılan bir yanlış ise hastalığın erken evresinde sıcak uygulamadır. Akut dönemde(ilk 2-3 hafta) sıcak uygulama yapılmamalıdır.

*Hastalığın akut döneminde hafif ve orta dereceli tutulumlarda el bileği ortezi kullanılmalıdır. 2 ile 4 hafta arasında kullanılması önerilir.

SİNİR KAYDIRMA EGZERSİZİ

1)Elinizi yumruk yapın.
2)Parmaklarınız ve bileğiniz düz olacak şekilde parmaklarınız açın.(Parmaklar birbirine bitişik olacak.)
3)Başparmak nötral pozisyonda olacak şekilde, parmaklarınız düz bir şekilde bileğinizi geriye doğru bükün.
4)Başparmağınızı da el bileğiniz, parmaklarınız ile aynı hizaya getirecek şekilde geriye doğru bükün.
5)Önkol supinasyon denilen pozisyona getirilir yani avuç içi yüze bakılacak şekilde önkol döndürülür.
6)Diğer parmakla başparmağa naziK bir germe uygulanır.

*Bu 6 hareket 1 siklusu oluşturur. Bu 1 siklusu 2-3 saatte bir günde en az 3-5 defa uygulayınız.

TENDON KAYDIRMA EGZERSİZİ

1)El bileğinizi ve parmaklarınızı düz bir şekilde tutun.
2)El parmaklarının orta ekleminden itibaren parmaklarınızı bükün.
3)Bu pozisyonu bozmadan el parmakları ile eli birleştiren eklemi öne doğru bükün.
4)3.pozisyondayken parmakları orta eklemden itibaren düzleştirin.
5)4.pozisyondayken parmakları sadece orta eklemden itibaren bükün.

*Bu 5 egzersiz 1 egzersiz siklusunu oluşturur. Bu siklusu 2-3 saatte bir günde en az 3-5 defa tekrarlayın.

SİNİR GERME

Kol 90 derece olacak şekilde yana açılır. Dirsek düzdür. El bileğine küçük parmağa doğru deviasyon yaptırılır. El bileği geriye doğru getirilir. Hareket yapılırken hastanın başının karşı tarafa dönük olması gerekmektedir. Son noktada 3-5 saniye tutulur.

*Bunlar genel uygulamalardır kişinin şikayetleri geçmemesi durumundan profesyonel kişilerce değerlendirilip tedavi edilmeleri gerekir. Bunun için bir fizyoterapiste başvurunuz.

Fizyoterapist Şengül ŞEN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Karpal Tünel Sendromu Nedir? Fizyoterapi ve Egzersiz Reçetesi?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Fzt.Şengül ŞEN TEKİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Fzt.Şengül ŞEN TEKİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şengül ŞEN TEKİN Fotoğraf
Uzm.Fzt.Şengül ŞEN TEKİN
Denizli
Uzman Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Fzt.Şengül ŞEN TEKİN'in Makaleleri
► Karpal Tünel Sendromu Fzt.Mehmet ÇAKIR
► Karpal Tünel Sendromu (Kts) Op.Dr.Bülent ÇELİK
► Karpal Tünel Sendromu ve Tedavisi PDF Op.Dr.Hilmi AKŞAMOĞLU
► Gece Uyuşan Eller: Karpal Tünel Sendromu Prof.Dr.Burhanettin ULUDAĞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Karpal Tünel Sendromu Nedir? Fizyoterapi ve Egzersiz Reçetesi?' başlığıyla benzeşen toplam 55 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:33
Top