2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Şok Diyetlerle Boşuna Vakit Harcamayın!
MAKALE #16564 © Yazan Dyt.Ayşe KURŞUNLU | Yayın Nisan 2016 | 3,964 Okuyucu
ŞOK DİYETLERLE BOŞUNA VAKİT HARCAMAYIN!

Obezite; vücut yağ oranının kişinin sağlığını tehdit edecek şekilde artmasıdır. Her yıl olduğu gibi yaz aylarının başlarına doğru sosyal medya ve internet sitelerinin arama motorlarında ‘’şok diyetler’’ top noktasındadır. Yaz gelmeden kışın aldığınız kilolara veda etmek için şok diyetler yerine sağlıklı, düzenli beslenmeyi öğrenerek ömür boyu fit olmak sizin elinizde!

ŞOK DİYET NEDİR?

Genellikle hızlı kilo vermek için uygulanan ve günlük olarak alınan kalorinin çok altında kalori alınmasına yönelik diyetlerdir. Bu diyetler genellikle 200-800 kkal arasındadır. Şok diyete başlayıp kilo vermeye çalışan kişiler kısa sürede birkaç kilo kaybettiklerinde, diyeti bırakıp normal beslenme şekline döndüklerinde verdikleri kiloları fazlasıyla geri alacaklardır. Şok diyetle beraber vücudumuz azalan kalorinin yerine karaciğer ve kaslarda depolanan glikojen depolarını kullanmaya başlar. Enerji kaynağı olarak glikojen depolarının kullanılmaya başlamasıyla birlikte vücutta su kaybıyla karşılaşılır çünkü 1 gram glikojene karşılık 2 gram su kaybedilir. Yani her 1,5 kg kayıplık sevinçte aslında 0,5 gram kas ve 1 kg su kaybediyorsunuz. İşte şok diyet uygulayan kişiden ölçüm alındığında bu kişide yanılgıya sebep olmaktadır. Yani sahte zafer! Aslında verdiği kilo değil su kaybıdır ve sonrasında kas kaybıyla beraber devam eder. Bir kişide fazla kilo mevcut ise o kiloyu yağlar oluşturur. Diyetisyeninizin verdiği diyet programında kaybedilen kilonun yağdan olması sizin doğru bir yolda olduğunuzu gösterir. Önemli olan vücutta bulunan yağlardan kurtulmaktır. Doğru kilo kaybı vücut yağ oranının azalması ile meydana gelir.

Şok diyetler düşük kalorili olduklarından dolayı vücudun çalışması için gerekli olan bazal metabolizma hızında ciddi düşüşe sebep oluyor. Nedeni ise düşük enerji ile çalışan vücudun, diğer günler için yağları koruma eğilimidir. Daha yavaş çalışarak, daha az enerji harcıyor. Bazal metabolizma hızı yavaşladığından kaynaklı kişiler diyeti bıraktıkları an verdiklerinin yaklaşık 2 katını geri almaya mahkum kalıyorlar.

UZUN SÜRE ŞOK DİYET YAPAN KİŞİLERDE OLUŞABİLECEK SORUNLAR

• KARACİĞER YAĞLANMASI: Yukardada bahsettiğim gibi şok diyet uygulayıp kilo verirken karaciğerdeki glikojen depoları azalır. Şok diyet bitip normal beslenmenize döndüğünüz zaman karaciğeriniz normalden fazla bir efor sarf ederek glikojen depolarını yenilemeye çalışır. Çok sık şok diyet uyguladığınız zaman karaciğeriniz harap olur ve karaciğer yağlanması oluşabilir.

• OBEZİTE: Şok diyet yapılan dönemde yavaşlayan metabolizma hızınız normal beslenmenize döndüğünüzde daha fazla kilo almanıza neden olacaktır. Çünkü eskiden yediğiniz kadar yeseniz bile yavaşlayan metabolizma nedeniyle eskisi kadar kalori harcayamazsınız. Yavaşlayan metabolizma hızından dolayı kilo verebilmek için daha az kalori almanız gereken bir döneme girersiniz. Ve metabolizma hızınızın yavaşlaması şok diyeti bıraksanız dahi bir müddet devam edebilir. Şok diyet bittikten sonra normal diyete başlamadan önceki yağ oranından daha fazla yağa sahip olabilirsiniz. Çünkü şok diyette kaybedilen yağ oranı oldukça minimalizedir ve çoğunlukla kas kütlesi azalır.

• DİYABET: Şok diyet eşliğinde kilo verip sonra tekrar verdiğinizden fazlasını geri almak kandaki glikozu hücrelere ulaştırmakla görevli olan insülin hormonunu ciddi derecede etkiler. Bu tekrarlayan kısır bir döngü haline gelirse insülin direnci oluşur. İnsülin direnci ise tip 2 diyabetin birincil nedenidir. Kısacası siz hızla kilo vermeye çalışırken fark etmeden şeker hastalığına davetiye çıkarabilirsiniz.

• BÖBREK FONKSİYONLARINDA BOZULMA: Kişiler şok diyet yapıp sonra eskisi gibi yemeye başladığında –sınırlı besin alımından aşırı tüketime geçildiğinde- böbrek fonksiyonlarında bozulmalar meydana gelir.

• KARDİYOVASKÜLER HASTALIKLAR: Sürekli tekrarlayarak yapılan şok diyetler yüzünden sürekli olarak küçülen ve büyüyen dokular bir süre sonra tahrip olur. Damar tahribatına bağlı olarak kalp hastalıkları görülme riski artar. Nefes darlığı, çarpıntı gibi sorunlar oluşabilir.

• EKLEM RAHATSIZLIKLARI: Sürekli şok diyet uygulayıp bıraktıklarında tekrardan verdikleri kiloları fazlasıyla geri alan kişilerde kemik yoğunluğunda azalma, kemik kayıpları ve yaşlılık döneminde kırık riskleri artıyor. Çünkü şok diyetlerde kaybedilen kilolar çoğunlukla kas ve sudan oluşuyor.

• SAFRA KESESİ TAŞI OLUŞUMU

• DİĞER RAHATSIZLIKLAR: Halsizlik, baş dönmesi, mide bulantısı, tansiyon dengesizliği vb.

DOĞRU DİYET PROGRAMI NASIL OLMALIDIR?

Sağlıklı beslenme programı demek; kişinin yaşına, mevcut ağırlığına, boyuna, cinsiyetine, vücut kitle indeksine, bazal metabolizma hızına ve gün içerisinde yaptığı fiziksel aktivite düzeyine göre hazırlanmalıdır. Kişinin yaşam tarzını öğrenmek diyetin doğru bir şekilde planlanmasını sağlar. Kişilere sağlıklı beslenme programı hazırlanarak 1 hafta süresince 500 g-1 kg arasında kilo kaybı sağlamak en ideal zayıflama programıdır.

DİYET DEĞİL BESLENME TEDAVİSİ-YAŞAM ŞEKLİ

 Kilo problemi varsa ve bunu çözmek istiyorsanız öncelikle bu işin uzmanından yardım isteyin.
 Her şey beyinde karar vermekle başlar ve sonrasında bunu kişinin kendine olan güveni takip eder. Kısacası vücudunuzu sevin ve onu faydalı olabilecek besinlerle besleyin.
 Her gün tartılmaktan sakının. Her gün kilonuzu kontrol etmek diyetten kopmalara, psikolojik olarak diyetten soğumaya neden olabilir. Haftada 1 kez aynı saat ve aynı kıyafetlerle tartılın.
 Muhakkak besin tüketim kaydınızı tutun. Diyetisyeninizin verdiği beslenme programıyla aynı eş değerde mi tüketiyorsunuz dikkat edin.
 Gün içinde sürekli atıştırmayın. Belirli saatleriniz olsun.
 Spor yapmak için bahaneniz çok; kilo vermek ve sağlıklı olmak. Haftada 3-4 kez spor yapın.
 Diyet esnasında sevmediğiniz yiyecekleri yemek için kendinizle savaşmayın. Her besinin bir alternatifi vardır. Diyetisyeninizin anlattığı değişim listelerini hayatınızın merkezine alın.
 Diyet yapmak aç kalmak değildir, tam tersine düzenli ve dengeli beslenmektir. Aç kalmadan doyarak zayıflayın.
 Kilo kaybını kafanıza takmayın, bizim için önemli olan yağ yüzdenizdir.
 Haftada 2 kez kurubaklagil yemeye dikkat edin.
 Haftada 2-3 kez balık tüketimi omega-3 ve protein açısından önemlidir. Kalp sağlığınızı korur.
 Avokado, zencefil, zerdeçal, greyfurt, ananas gibi yağ yakan besinleri muhakkak diyetinizde bulundurun.
 Salatalarınızı yağ ile değil; sirke, limon vb. ile süsleyin. Ve sınırsızca tüketin.
 Evde porsiyonlarınızı küçültmek için küçük tabaklar kullanın.
 Metabolizma hızınızın azalmaması ve kas kaybı yaşamamak için düzenli şekilde protein tüketin (et, tavuk, yumurta, peynir).
 Ara öğünlerde muhakkak kuru meyveler, ceviz, badem, fındık, kaju gibi kuruyemişler bulundurun.
 Kalsiyum alımı ve bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi için diyetinizde mutlaka probiyotik yoğurt ve kefir tüketin.
 Şeker tüketimini hatanızdan çıkarın ki çıkaramıyorsanız azaltma yönüne gidin.
 Diyetinize farklı tatlar ekleyin; kinoa, avokado, karabuğday, chia tohumu gibi.
 Kilo verme hızınızın azalmaması için beslenme programınızı yenileyin.

Diyetisyen eşliğinde zayıflamak, kişinin hem yaşam tarzı değişikliğinde hem de sağlıklı bir şekilde kilo vermesinde önemi büyüktür. Şok diyetler ile kısa sürede kalıcı sonuçları olmayan programlar yerine, diyetisyen kontrolünde kalıcı ve sağlıklı kilo verme programı uygulayarak yaşam tarzınızı değiştirin. Vücudunuzu besleyerek onu ödüllendirin. Fit günler dilerim..

DYT. AYŞE KURŞUNLU
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Şok Diyetlerle Boşuna Vakit Harcamayın!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Ayşe KURŞUNLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Ayşe KURŞUNLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ayşe KURŞUNLU Fotoğraf
Dyt.Ayşe KURŞUNLU
Antalya (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi28 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ayşe KURŞUNLU'nun Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Şok Diyetlerle Boşuna Vakit Harcamayın!' başlığıyla benzeşen toplam 7 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:05
Top