2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Botoks
MAKALE #16581 © Yazan Dr.Ahmet ALTINTAŞ | Yayın Nisan 2016 | 3,220 Okuyucu
Botoks Clostridium botulinum adlı bakteriden elde edilen saflaştırılmış ve seyreltilmiş toksindir. 8 farklı tipi vardır: Her tipi birbirinden farklı olmakla birlikte tip A ilk izole hale gelen ve sinir kas bileşkesi düzensizliklerin tedavisinde ilk kullanılanıdır.
2002 de Amerikan Allergan firması; Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) botulinum toksin için BOTOKS adı altında kozmetik ve tıbbi amaçla kullanılabilen ilaç ruhsatı alarak tüm dünyada adının bir anda popüler olmasını sağlamıştır.
Botoks için bakteri tarafından üretilen doğal saflaştırılmış bir protein tanımlaması daha anlaşılır olacaktır. Etkisi doza bağımlıdır, yani çok yüksek dozlarda zehir etkisi vardır. Botoks, sinir uçlarında iletimi sağlayan maddelerin salınımını engelleyip, sinirler ile sinirlerin ulaştığı organlar arasındaki iletimi durdurarak etkisini gösterir. Sinir iletiminin durması, sinirin ulaştığı organın işlevlerinin azalmasını ya da tamamen kaybolmasını sağlar. Örneğin alnınızı çok kırıştırıyorsanız bu uygulama sonrası kırıştıramazssınız. Burada çekinilen konu maske yüz , tepkisiz yüz ifadesi ne sahip olmaktır. Mimikler kaybolmaz , mimiklerle daha da belirginleşen kırışıklıklar kaybolur. Uygun ellerde ve uygun dozlarda bu korkuların yersiz olduğunu söylemek isteriz.
Kozmetik en çok kullanıldığı sahadır , özellikle alındaki kırışıklıklar, göz çevresindeki kaz ayağı denilen bölgedeki kırışıklıklar, dudak etrafındaki özellikle sigara içimine bağlı çizgilenmelere, boyundaki belli seviyedeki kırışıklıklara uygulanabilmekle birlikte bunun dışında bir çok tıbbi alanda kullanılmaktadır.
•Ağrılı patolojiler
Başağrısı
Gerilim tipi baş ağrıları
Migren
Kluster başağrısı
Kronik bel ağrısı
Myofasyal ağrı
Fibromyalji
Tenisçi dirseği
•Bezlerin aşırı sekresyonu ile birlikte olan durumlar
-aşırı terleme(Hiperhidrozis)
koltuk altı (Aksiller)
avuç içleri (Palmar)
-gevşeme sorunlu kas kasılma rahatsızlıkları (Spasmodik Distoni)
-aşırı tükrük salınması(Siyalore)
-aşırı allerjik burun akıntısı (İntrinsik rinit)

•Kas kasılmaları aşırı ya da düzenli olmayan çalışması ile oluşan durumlar
-diş gıcırdatma (Bruksizm )
-kabızlığa bağlı makattaki çatlaklar(Anal fissür)
-bir takım cinsel problemler (Vaginismus … )
-idrar yollarındaki kasılma problemleri
-safra kesesi kasılma problemleri
-yemek borusu gibi sindirim sistemindeki kasılma problemleri

Kimler yaptıramaz; Daha önce inme-felç geçirmiş olanlar, kronik sinir sistemi hastalıkları olanlar, yüz asimetrisi olanlar, aspirin kullananlar, bazı antibiyotik kullananlar, göz kapağı düşüklüğü olanlar, kas-sinir kavşağına etkili ilaç kullananlar, gebelik, emzirme dönemleri , uygulanacak cilt bölgesinin enfeksiyonu durumlarında BOTOX uygulaması sakıncalı olabilir.
Lokal olarak kullanılan yada piyasa da Botokslu Kremler adı altında satılan ürünler etkisizdir.
Enjeksiyondan hemen sonra birkaç saat boyunca Botox uygulanan kasları çalıştırın , 2-5 saat belinizden itibaren bükülmeyin ve yerden birşey almayın uygulanan bölgelere masaj yapmayın , 2-5 saat uzanmayın 2-5 saat ağır aktivite ve egzersiz yapamayın, havuza ve saunaya gitmeyin. Botox uygulaması sonrası 2-4 günde etki başlar 4.haftada maksimum etkinlik oluşur 4-6 ay arasında kas gücünün geri dönüşü olur.
Yanetkileri : nadiren de olsa kızarıklık,şişlik,morarma,uyuşukluk,hissizlik,göz kapağı düşüklüğü,kas ağrısı,yutma güçlüğü,ağrılı yutma,halsizlik,baş ağrısı,bulantı,kaş düşüklüğü,çift görme,konuşma bozukluğu,göz yaşı azalması,Yüksek dozlar da düşük oranlarda Allerji yapabilme ihtimali vardır.
Yüz de kozmetik amaçlı sıklıkla üst yüz bölgesi tercih edilmektedir. uygulama öncesi lokal anestezik kremler , soğuk uygulama kullanılmaktadır. Bu işlem için üretilmiş özel iğneleri sayesinde işlem sırasında ağrı duyulmamaktadır. Muaynehane şartlarında rahatlıkla yapılabilmektedir.Ortalama 20 dk süren bir işlemdir, daha fazla kadınların talebi olmasına karşın erkekler tarafından da azımsanmayacak kadar yaptırılmaktadır. Belli seviyede ki kırışıklıklar (çok derin olmayan ) açısından alın germe kaş kaldırma gibi cerrahi işlemlerin alternatifi olmuştur. Derin kırışıklıklarda dolgularla kombine uygulanabilir.
Dünyada ve ülkemizde 20 seneye yaklaşık sürede güvenle kullanılmaktadır. Tekrarlanabilir bir işlem olmakla birlikte hasta memnuniyeti oldukça yüksek bir uygulamadır.
Güzel ve sağlıklı kalmanız dileğiyle
Op.Dr.Ahmet ALTINTAŞ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Botoks" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Ahmet ALTINTAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Ahmet ALTINTAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ahmet ALTINTAŞ Fotoğraf
Dr.Ahmet ALTINTAŞ
İstanbul
Doktor "Kulak, Burun, Boğaz - KBB"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi28 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Ahmet ALTINTAŞ'ın Makaleleri
► Botoks Op.Dr.Hakan GÜNDOĞAN
► Botoks Op.Dr.Murat TEZCAN
► Botoks Uygulamaları Doç.Dr.Tamer SEYHAN
► Botox (Botoks) Op.Dr.Barış ZAMANDAR
► Botoks Uygulaması Dr.Erhan ŞAFAK
► Botoks ve Dolgu Uygulamaları Dr.Engin KOCABAŞ
► Botoks ve Uygulama Alanları.. Prof.Dr.Aylin BİLGİN KARABULUT
► Botoks Nedir? Nerelere Uygulanabilir? Op.Dr.Ekrem KESKİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Botoks' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Grip ve Grip Aşısı Şubat 2016
► Yüz Felci Şubat 2016
► Kepçe Kulak Deformitesi Şubat 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:26
Top