2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kaygı Bozuklukları
MAKALE #16611 © Yazan Uzm.Psk.Başak SOYSAL | Yayın Mayıs 2016 | 2,671 Okuyucu
Anksiyete aslında kaygının,evhamın,iç sıkıntısının diğer adıdır. Kaygı insan doğasında gereklidir. Kaygımız olmasaydı belki birşeye heveslenip o işi yapamazdık. Kaygı azmi tetikler. Ancak bunun fazla olmasına bozukluk denebilir. Karşınıza bir yılan çıktığını düşünün. Bedenimizde bazı hormonlar salgılanır ve kalp atışımız hızlanır,kanımız hızlı akmaya başlar. Buda bize donma, kaçma yada dövüşme yoluyla kurtulmamızı sağlar. Ancak kaygıda ortada bir tehtid yokken bir uyaran yokken sanki varmış gibi algılanması ve aynı fizyolojik tepkileri veriyor olmasıdır.
Aşırı endişe, kişinin günlük yaşamını olumsuz yönde etkiler ve rutin işlerini yapmasına engel olur. Bu kişiler genellikle durumun en kötü sonucu üzerine odaklanır, kafa yorarlar. Kaygı psikofizyolojik bir durumdur. pek çok bedensel belirti gözlemlenir; çarpıntı, yüz kızarması, terleme, nefes darlığı, ağız kuruluğu, mide bulantısı, yutkunma güçlüğü, bulanık görme. Kişide sürekli yorgunluk hissi, kas kasılmaları, uykusuzluk uykuya dalmada güçlük. Psikolojik olarakta huzursuzluk,gerginlik,kendini kötü hissetme durumlarıdır.
*Bazende kaygı öfke ve kızgınlık olarak karşımıza çıkar. Bunaltının, kaygının karşılığı tehlikedir. Tehlike durumunda ne hissedilir? Korku. Örneğin baba çocuğunu arayarak basbas bağırıp eve dönmesini söylüyor.burada babanın öfkelendiğini söylüyoruz ancak aslında orada hissedilen belki kaybetme korkusudur.Korku öfke olarak yansıyor dışarıya. Kaygı yaşandığında bekleyebilmek,sağlıklı düşünebilmek ve kaygıyı tolere edebilmek önemli. Kaygı bozukluğu olan kişi bunu yapmakta çok zorlanır.
KAYGIYA YOL AÇAN NEDENLER?
Anne çocuk ilişkisinde çok önemli olan temel güven duygusu kazanımıdır.aile ilişkileri kişinin diğerleriyle olan ilişkilerinin bir gölgesidir diyebiliriz. Kişi kabul göreceğini, sevilebilir olduğunu aileden öğrenir.eğer anne çocuğun fizyolojik ve psikolojik ihtiyaçlarını karşılamışsa; çocuk kendini güvende ve huzurlu hisseder. Anneden ayrılmaya,yürümeye başladığında birtakım işleri kendi kendine yapabilir hale geldiğinde su içmek yemek yemek gibi çocuk kendinden emin davranır. Ancak anne sürekli çocuğu engellerse,aman üstüne dökme,aman koşma düşersin,cızz elleme,amca kızacak şimdi şeklinde çocuğun dünyayı ve kendi yapabileceklerini keşfetmesine engel olursa DIŞ DÜNYA TEHLİKELİ algısı oluşur çocukta. Önemli olan anne baba çocuğa dünyayı nasıl tanıtıyor? Hastalık kaparsın,pis kirli tehlikeli olarak tanıtıyorsa beyin sürekli bir alarm modunda olur ve kişinin karşısına çıkan stres durumunda alarmlar aktive olur ve hayatın tümünü kapsar.
Kaygı bozuklukları; Panik bozukluk, fobiler, obsesif kompulsif bozukluk,stres bozuklukları ve yaygın anksiyete bozuklukları başlıkları altında toplanabilir.
Neden olarak ise biyolojik ve psikososyal etkenler gösterilebilir. Biyolojik olarak, beyindeki yapısal ve işlevsel bozukluk ve hormonlar neden olabilir. Psikososyal nedenler olarakta, öğrenme yoluyla gerçekleşmiş olabilir, altta yatan psikodinamik etkenler sebep olmuş olabilir.
Kaygı bozukluğu tanısı alanların çoğunda panik nöbetleri gözlenmektedir.
Panik atağı;ortada tehtid yokken yada hafif bir tehtid varken ortaya çıkan nefes almada güçlük, kalp çarpıntısı, göğüs ağrısı, boğulma hissi, mide bulantısı, baş dönmesi, terleme, titreme, aşırı kaygı, korku ve korkunç bir şey olacakmış hissi ile ortaya çıkan, ani ve açıklanamayan belirtiler olarak tanımlayabiliriz. Kişi ölüyor olduğunu düşünür. Yerin ayağının altından kaydığını yada kendine dışarıdan baktığını hissedebilir.
Obsesif kompulsif bozukluk yani takıntı zorlantı bozukluğu ise; aklın ısrarlı ve kontrol edilemeyen düşüncelerle dolduğu ya da kişinin bazı davranışları tekrar tekrar yapmaya zorunlu hissettiği bir kaygı bozukluğudur.
Zihne gelen düşünceler, saldırganca veya cinsellikle ilgili olabilir.
*Bulaşma korkusu nedeniyle hastalar evlerinden çıkamama derecesine gelebilmektedirler. Banyoda saatlerini harcayabilirler.
*kapıyı kilitledim mi?, ocağı kapattım mı? diye düşünür ve bir türlü emin olamazlar, sürekli geriye dönüp kontrol ederler.
Kişiler genellikle bu düşünce ve davranışlarının gereksiz olduğunu farkındadırlar ancak kendilerini birtürlü engelleyemezler. Ve ciddi vakit kaybı yaşarlar.
Fobide bir kaygı bozukluğudur: belirli durumlarla ya da nesnelerle karşılaştığımızda, belki de onların sadece isimlerini duyduğumuzda, nedeni bazen belli olmayan yoğun korku halidir. Özgül fobiler, kan-uçak-asansör-böcek gibi belli bir nesneye yada duruma karşı olan korkulardır. Sosyal fobi ise; kişinin toplum içinde yaşadığı yoğun gerginlik durumudur. Karşısındakilerin onu eleştirdiklerini düşünebilir, başarısız olmaktan rezil olmaktan korkarlar.
Travma sonrası stres bozukluğu ise kişinin yaşamını ciddi anlamda tehtid eden bir durumla karşılaşması sonrasında ortaya çıkar. Örnek olarak, savaş, doğal afetler,kazalar,işkence görmek,tacize veya tecavüze uğramış olmak verilebilir. TSSB kişi travmayla karşılaştıktan aylar yada yıllar sonra bile ortaya çıkabilmektedir.
Bu durumda kişiler:
*travmatik olayı sürekli yeniden yaşarlar
*aşırı uyarılmışlık (ani irkilmeler gibi..)
*kaçınma davranışları sergilerler
YAYGIN ANKSİYETE bozukluğunda kişi başına kötü birşeyler gelecek diye korkar. Kişi sürekli bir korku içerisindedir. Kişi çok zengin olabilir ve para kaybetmekten korkabilir. Bunun için gözüken bir problem olmasada bundan korkar. Kişiler yakınlarını kaybetmekten şiddetli derecede korkabilir. Bunun için sürekli yakınlarını arayarak kontrol edebilir. İlla spesifik bir kaygı olmak zorunda değildir. Genellikle her konu için kaygı duyulabilir. Kendine sürekli olumsuz sorular sorar. Arabaya bindim ya kaza olursa, telefon çalar ya kötü bir haber gelirse,çocuğu dışarı çıkar ya başına bir şey gelirse
Kaygı bozukluklarının tedavisinde üç önemli nokta vardır. Gerekli görüldüğünde psikiyatri uzmanı gözetiminde ilaç kullanımı, geçmişinin etkilerinin ortadan kaldırılması, travmaları ile çalışılması ve etkilerinden kurtarılması, hayata bakış açısının değiştirilmesi ve uyumsal olmayan davranışlarının ortadan kaldırılması amacıyla psikoterapi görmesi, ailesel ve ilişkisel stresörlerinin ortadan kaldırılmasına yönelik ise ilişkisel terapiler bizi hedefe götürecektir.
Tedavi önce tanıyla başlar.ilk seansta kişinin öyküsünü iyi almak gereklidir. Tanıdan sonra Bilişsel Davranışçı Terapiler yada birkaç terapi tekniğini içinde barındıran Bütüncül Psikoterapiler etkili olmaktadır. BDT lerde Örneğin kişilere ödevler verilir. Kişiye ağır ve fazla gelmeyecek ödevler. Kişi gün içinde elini 20 kere yıkıyorsa önce 18 kere yıkaması başarılmaya çalışır.nesneye karşı olan gerçek dışı düşüncelerin üzerinde çalışabiliyoruz. Ancak altta yatan nedenlerle çalışmak daha kesin bir çözüm elde etmemizi kolaylaştırabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kaygı Bozuklukları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Başak SOYSAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Başak SOYSAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Başak SOYSAL Fotoğraf
Uzm.Psk.Başak SOYSAL
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Başak SOYSAL'ın Makaleleri
► Kaygı Bozuklukları Psk.Aslıhan DEĞERLİ AYTOĞAN
► Kaygı Bozuklukları Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL
► Kaygı Bozuklukları Psk.Nur GEZEK
► Çocuklarda Kaygı Bozuklukları Psk.Sinem ERUSTA
► Anksiyete - Kaygı Bozuklukları Psk.Aysel ÜLGÜNER
► Anksiyete (Kaygı) Bozuklukları ve Psikoterapi Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
► Yaygın Kaygı Bozuklukları ve Tedavisi Psk.Melis TUNCAY NEÇARE
► Kaygı Bozuklukları ve Düşünce Hataları Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kaygı Bozuklukları' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:36
Top