2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bügünde Yaşamak İçin Geçmişi Bırakmak Gerek
MAKALE #16626 © Yazan Psk.Dnş.Mehmet POLATOĞLU | Yayın Mayıs 2016 | 5,858 Okuyucu
BÜGÜNDE YAŞAMAK İÇİN GEÇMİŞİ BIRAKMAK GEREK

Yaşamdan keyif alamıyor, yeterince kendini ortaya koyamıyor, kendini çaresiz, güvensiz hissediyor, öfke nöbetleri geçiriyor, ilişkilerini yönetmede başarısızlık yaşıyorsan; geçmiş geçmemiştir.

Geçmiş dediğimiz şey, sadece senin yaşadığın güçlü duygular değildir. Annenin, babanın yaşamına yön veren duygularda senin geçmişinde yer alır. Kırılganlıklar, korkular, kaygılar, sevgi, şefkat, merhamet duyguları bilinçaltında oturduğu kral tahtından, ait olduğu bireyi yönlendirir. Bugün karşına çıkan her durumu dünün baskın duyguların eşlik ettiği anılarınla algılar, anlamlandırırsın.

Annenden sana söz verilen ayakkabıyı almasını istediğinde, “sana söz vermedim, öyle bir şey yok” cevabını aldığında; güvendiğin, değer verdiğinin yalan söylemesine kırıldığın kadar, -belki daha fazlası- senin doğru söylemediğinin düşünülmesine kırılmışsındır. Bu kırılganlık sadece bir anda olup biten bir şey değildir artık. Anneyle ilişkini, hayatla ilişkini, kendinle olan ilişkini şekillendirecektir. İnsanlara güvenmemeye, kendine güvenmemeye ve dolayısıyla da hayattan zevk almamaya başlarsın. Çünkü hep o ayakkabının içinde yaşarsın. Orada takılıp kalmışsındır. Hayatına giren kırılganlık duygusuyla sarmaş dolaş olmuşsundur. Ve artık hayatındaki her şeyi bu duygu ile karşılayacaksın…

Değer verdiğin her şeyden, değer verdiğin herkesten seni kırmalarını bekleyeceksin. Ve herkes masum olacak. Tek suçlu sen olacaksın. Suçlu ve değersiz! Suçlu ve değersiz olanın yaşamaya hakkı olmadığını düşüneceksin. Bu düşünceyle yaşamın tüm güzelliklerini kaçıracaksın. Mutsuzluk ve tedirginlik yoldaşın olacak. Depresyon diyecekler, anksiyete diyecekler… İlaçlarla tanışacak, onlarla avunmaya çalışacaksın…
Çare nedir? Çare, geçmişin duygu dağlarını tırmanmaktan vazgeçmek gerek. İçinde dert olan her şeyden özgürleşmek gerek. Acı yaralara tuz basmaktan, tekrar tekrar kanatmaktan vazgeçmek gerek. Düne dünün gözüyle bakmak, dünü tekrar yaşamaktır. Dünden biraz uzaklaşmak, yeni bir çerçeveden bakmak ve yeniden şekillendirmek gerek. Dünün şartlarını değiştirmek yerine, düne ait olan her şeyi affetmek ve bağışlamak gerek. Yaşamını berbat eden herkesi affet ve bağışla. Daha da önemlisi kendini affet ve bağışla…

Kendini sev. “Yaptığım tüm yanlışlara rağmen kendimi seviyorum, kendimi her şeye rağmen affediyor ve bağışlıyorum.” cümlelerini terennüm et. Her olay ve her durum için bu ritüeli tekrarla. Coşkun akan nehrin üstündeki kemer köprüyü hayal et. Üzerinde küçük bir kulübe var. Kulübenin içindesin. Kulübenin camından içeriye giren ceviz yapraklarından bir tanesini kopar. Kopardığın bu yaprağın üzerine seni en çok aşağı çeken duyguya sebep olan olayı, düşünceyi, kişiyi koy. Yaprağı nehrin sularına bırak. Nehrin sularına kapılan yaprakla beraber, yaprağın üzerine koyduğun şeyin de senden uzaklaştığını düşün. O uzaklaştıkça sen rahatlıyor, özgürleşiyorsun. Sonra başka bir yaprak kopar, başka bir olumsuz duyguya sebep olan şeyleri üzerine yükle ve nehrin sularına gönder.

Beşinci yaprağın üzerine farkında olduğun, olmadığın ama senin yaşamında yer eden tüm durum ve o durumla ilişkili olan her şeyi yaprağın üzerine koy ve gönder. Sonra içinde güzel şeylere dair izler ara. Bir çiçeği kokla. Çiçeğin kokusu ve renginin tüm varlığını sardığını hayal et. Artık benliğinde güzel şeylere yer açmaya başladın. Ana odaklan. Ruhsal ve fiziksel olarak sahip olduğun tüm varlıklara odaklan. Yüksek bir minnettarlıkla şükret. Tam da olması gerektiği gibisin. Olması gerektiği yerde ve biçimde! Yaşam tüm güzellikleriyle senin yanında!

Beni var eden, varlığımı güzelliklerle donatan, beni ve yaşamı anlamlı kılan güce teşekkür ediyorum. Bana kendimi sevme ve kabul etme anlayışını verdiği içinde ayrıca teşekkür ediyorum. Sevgi doluyum. Yaşamım sevgi ve şükürle iç içe. Sevgi ve şükür…

08.05.2016 ÜSKÜDAR
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bügünde Yaşamak İçin Geçmişi Bırakmak Gerek" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Mehmet POLATOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Mehmet POLATOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet POLATOĞLU Fotoğraf
Psk.Dnş.Mehmet POLATOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Mehmet POLATOĞLU'nun Yazıları
► Bazen Bırakmak Gerek Psk.Serap DUYGULU
► Özgüvenli Yaşamak İçin Psk.Deniz AKINCI
► Duyguların Geçmişi Psk.Dnş.Fatih FİDAN
► Emdr ile Geçmişi Yeniden İnşa Etmek Psk.Dnş.Seren BELECİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Bügünde Yaşamak İçin Geçmişi Bırakmak Gerek' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Dikkat Dağınıklığı Şubat 2017
◊ Disleksiye de Anne Bakar Haziran 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:07
Top