2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gebelikte Beslenme
MAKALE #16627 © Yazan Dyt.Melda ERDEN | Yayın Mayıs 2016 | 3,038 Okuyucu
Beslenme; sağlığımızı korumak ve geliştirmenin yanı sıra yaşam kalitemizi yükseltmek için vücudumuzun ihtiyacı olan besin öğelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli bir şekilde yapılması gereken bir davranış olarak tanımlanır.
Sağlıklı beslenme her yaş grubu için önemlidir.İdeal kilonun korunması, beyin,kalp ve diğer hayati organların fonksiyonlarını yerine getirebilmesi adına ve bireyin kendisini iyi ,sağlıklı ve güçlü hissetmesi gereklidir.

Ülkemizde yetersiz ve dengesiz beslenme sorunlarından etkilenen grupların başında gebe ve emzikli kadınların olduğu bilinen bir gerçektir.

Bebek anne karnında büyürken beslenme kaynağı olarak annenin depolarını kullanır.Bu sebeple hamilelikte yeterli ve dengeli beslenme hem bebeğin zihinsel ve fiziksel gelişimi hem de annenin sağlığı açısından hayati önem taşır.Gebelikte yeterli ve dengeli beslenme; sorunsuz bir gebelik süreci geçirmeyi, gelişimini tam olarak bitirmiş bir bebek doğumunu, başarılı bir emzirme dönemini ve doğum sonrası azalmış obezite riski için mutlaka gereklidir.

Siz,şu an bu yazıyı okurken gebeliğinizin hangi döneminde olursanız olun geç kaldım diye üzülmeyin.Yazımı okuduğunuzdan itibaren beslenme konusunda atacağınız her olumlu adım muhakkak size ve doğacak olan bebeğiniz için faydalı olacaktır.Gebeliğinizin son dönemlerindeyseniz bile beslenme tarzınızda yapacağınız iyileştirmeler ile doğacak bebeğinizin doğumdan sonraki ilk altı aylık döneminde gereksinimi olan demir ve vitamin depolarını oluşmasını sağlayacaksınız.

Gebelik süresince; Bebeğin;

Kemik ve diş gelişimi için -> Süt ve süt ürünleri
Kas,kan ve beyin gelişimi için -> Et,süt ürünleri,kurubaklagil,yumurta
Vitamin ihtiyazı için ->Meyve ve sebze tüketilmelidir.

Gebelik sürecinde annenin kendi vucut gereksinimlerine ek olarak ortalama 300 kalorilik enerji alması gereklidir.

Gebelik süresince uygun ağırlık kazanımı önemlidir,gebelik boyunca her ay 1-1,5 kg olmak kaydı ile toplamda 7-14 kg olacak şekilde kilonuzu takip etmelisiniz.

Günlük enerjinin %15'i proteinler,%30'u yağlar ve %65' i ise kompleks karbonhidratlardan karşılanmalıdır.

Proteinler: Anne karnındaki bebeğin gelişmesi için ortalama 950 g kadar proteinin depo edilmesi gerekir.Yetişkin kadınlar için günlük protein ihtiyacı RDA önerisine göre 60 gramdır.Hamilelik döneminde bu ihtiyaç 80 grama çıkmaktadır.

Demir : Gebelik beslenmesinde demirden zengin besinlerin (kırmızı et,kümes hayvanları,kuru baklagiller,kuru meyveler, pekmez vb besinler) tüketilmesi oldukça önemlidir.Demir içeriği yüksek besinleri tüketiyor olmuş olsanız bile Sağlık Bakanlığının önerisiyle gebeliğin 3.ayından itibaren elementer demir almaya başlamalısınız.Ayrıca demir emilimini engellediği için yemeklerle birlikte çay- kahve tüketilmemeli bunların yerine demir emilimini arttıran C vitamininden zengin salata,meyve-meyve suyu tercih edilmelidir.

Kalsiyum : Gebelikte kalsiyum gereksinmesi de artmaktadır.Günlük alınması gereken kalsiyum 1000-1300 mg arasında olmalıdır.Hamilelik dönemi süresince alınan kalsiyum anne adayını ileriki dönemlerde osteoporoz (kemik erimesi) riskinden korurken,bebeğin de kemik ve diş gelişiminin sağlıklı bir şekilde olabilmesi için gereklidir.

Tuz Tüketimi : Hamilelik anabolik bir durum olduğu için hamilelikte tiroid hormonları yapımı artar ve dolaylı olarak iyot ihtiyacı artar.Hamilelik süresince tuz kullanımınızı iyotlu tuzdan yana yapın.İyotlu sofra tuzu dışındaki iyot kaynakları;
- Peynir
-Kabuklu deniz ürünleri
-Tuzlu su balıkları
-Yoğurt
-İnek sütü
-Yumurta

Genel Bilgiler

1- Günlük su tüketiminiz en az 2 lt olmalıdır ( 2 lt sadece su olmalıdır,çay,ayran,meyve suyu gibi sıvılar bu miktarın dışında tutulmadır)
2-Öğün atlamayın,az az sık sık beslenmeye özen gösterin.
3-İçeriğinden emin olmadığınız ya da fazla miktarda katkı maddesi içeren ürünleri tüketmeyiniz.
4-Et ve yumurta gibi bakteri üremesini kolaylaştırıcı ortam oluşturan gıdaları çiğ/az pişmiş olarak tüketmeyin.
5-Kabızlığı engellemek için posa içeriği yüksek (kurubaklagiller,tahıllı ürünler,meyveler ) besinleri tüketin(Kabuklu yenen meyveleri iyice yıkadıktan sonra soymadan tüketebilirsiniz).
6-Kemik sağlığınız için fırsat buldukça uygun saatlerde güneş ışığından yararlanmaya çalışın.
7- Sigara ve alkol kullanmayın.
8-Demir emilimini engellediği için çay-kahve tüketimini azaltın.
9-Bulantılarınızı önlemek için; sabah yataktan kalkmadan önce,sade kraker gibi kuru,yağsız,baharatsız besinleri tüketmek sindirim sürecini başlatarak,midenin asit düzeyini azaltabilir.
10-Süt ve süt ürünlerinin pastörize olmasına özen gösteriniz.
11-Aşırı yağlı,şekerli,baharatlı ve kalorili yiyeceklerden uzak durun.

DİYETİSYEN MELDA ERDEN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gebelikte Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Melda ERDEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Melda ERDEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Melda ERDEN Fotoğraf
Dyt.Melda ERDEN
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Melda ERDEN'in Makaleleri
► Gebelikte Beslenme Dyt.Pınar ERMİŞ
► Gebelikte Beslenme Dyt.Özge ASLAN
► Gebelikte Beslenme Dyt.Nilay KEÇECİ
► Gebelikte Beslenme Dyt.Gülşen LÜKEL
► Gebelikte Beslenme Dyt.Ercan KAPLAN
► Gebelikte Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► "İki Can" Diyeti: Gebelikte Beslenme Dyt.Ayşenur ŞAHİN
► Sorularla Gebelikte Beslenme Dyt.Gülden ÖZÇİNİ
► Gebelikte Beslenme Önerileri Dyt.Hatice KARSLIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Gebelikte Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 76 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:00
Top