2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Üniversite Yaşamına Uyum
MAKALE #16635 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Hasan Ali GÖNCÜ | Yayın Mayıs 2016 | 3,874 Okuyucu
İnsanın yaşamındaki her değişiklik uyum sürecini beraberinde getirir. Yaşamınız için çok önemli olacak adımlardan birini atmış bulunuyorsunuz, artık üniversitelisiniz !

Peki üniversiteli olmakla hayatınızda neler değişecek?

 bir geçiş dönemindesiniz, yaşayacağınız zorluklar size çok güç gibi görünebilir,
 farklı bir eğitim biçimine ( bir yandan meslek dersleri, diğer yandan genel kültür dersleri ) uyum sağlamanız beklenecektir.
 “Derslere kaç saat katıldım, ne kadarını kaçırdım, devamlılık durumum ne, ders notlarını nasıl bulacağım, bu not sistemi nasıl işlemekte, ortalamaya bağlı geçip kalmaları nasıl öğreneceğim?” gibi sorular aklınızı kurcalayacaktır.
 Bir diğer değişiklik; lisede olduğu gibi, yalnızca dinleyip, tahtaya bakıp yazma yönteminin de ortadan kalkmasıdır. Lisede not tutmanızı bekleyen öğretmenlerin yerini, zaman zaman tahtayı kullanmadan yalnızca ufak notlar yazan öğretim üyeleri alacaktır. Ayrıca, öğretim üyeleri sizlerden, derse aktif katılım, verilen ödevleri yapma, sınavlara hazırlanma gibi sizin sorumluluğunuzda olan çalışmaları bekleyeceklerdir.
 Her konuda araştırıcı olmanızın bekleneceği durumlarla karşılaşacaksınız. Ödev hazırlarken lisedeki gibi tek bir kaynak değil, bir çok kaynağı bulup, birleştirip bir araya getirmeniz gerekecek.

Tüm bu değişikliklere adapte olabilmeniz için bilmeniz gereken önemli birşey var. O da Uyum problemini çözmüş kişilerin özellikleri .

• Üretken olabilmek ve belli bir işe kendini verebilmek,
• Sosyal ilişkilerde açık, içten, dürüst, güvenilir biri olabilmek ve yüzeysel olmayan ilişkiler kurabilmek,
• Yaşanan duyguların farkında olmak ve olumsuz da olsalar bunları açık ama ilişkileri bozmayacak şekilde ifade edebilmek,
• Kendi yaşamının üstünde kontrol sahibi olmak., ( bunu, kendinizi, özelliklerinizi, belli durumlar ve olaylar karşısındaki tutumlarınızı tanıyarak, çevrenizdeki kaynakları verimli kullanarak gerçekleştirebilirsiniz.)
bu özelliklerin bazılarıdır.

Üniversite yalnızca akademik yaşam demek değildir.

Bir üniversite öğrencisinin başarısı yalnızca okuldan mezun olmasına yeterli olabilecek krediye sahip olması değildir ;mezuniyet sonrası hayatınız için sosyal ve kişisel açıdan amaçlarına ulaşabileceği gelişimi de gösterebilmesine bağlıdır.

Üniversite gencinin herşeyden önce giderek artan kendi kendine denetim ve bağımsızlığa uyum sağlaması gerekmektedir. Öncelikle aileden ayrı yaşayanların günlük yaşamı sürdürmesi için, üstesinden gelmesi gereken bazı işler vardır, bunları tek başına yapmak zorunda kalacaktır. Evdeyken çok kolay gibi görünen bir alışveriş, ufak bir hazırlık, uzakta ve tek başına iken çok zor olabilir.

Parayı düzenli ve yetebilecek şekilde harcamak, evi yurt odasını temiz tutmak, yemek yapmak, giyecek temiz birşeyler bulundurmak ve istendiği an aileden yakın birisine ulaşamamak bazen katlanılması çok zor bir durum olabilir.

Çevre insanlarıyla beraber size çok farklı gelebilir. Etrafınızdakiler farklı yerlerden gelmiş, değişik insanlar olacak ve sizin de onlarla geçinmeniz, yurt odasını paylaşmanız gerekecektir. Bu yeni ve farklı çevrede kendinizle, yapacağınız işlerle ilgili birçok kararın sorumluluğunu tek başınıza almanız gerekebilir. Bu özgürlük ilk başta çok hoşa gitse de bir süre sonra sorumlulukları tek başına alma durumu size ağır gelebilir ve destek arayışına girebilirsiniz.

Bu sırada değişik görüş, davranış, düşünce sahibi kişilerle arkadaşlık kurma ve geçinebilme, arkadaş grupları içinde kendinize doyum veren bir yer edinme, karşı cins ile ilişki kurma bazen çok zorlayıcı olabilir. Tüm bunların yanında bir de kendinize özgü bir kişilik, kimlik geliştirme çabanız da devam edecektir.

Sosyal ve kişisel açıdan karşılaşabileceğiniz, güçlükleri aşmada en önemli anahtar İLETİŞİM BECERİLERİ' dir:

Üniversite yaşamında isteklerinizi, ihtiyaçlarınızı, duygularınızı ve fikirlerinizi olumlu bir şekilde başkalarına iletebilmeniz, bir başka deyişle kendi haklarınızı savunabilmeniz gerekmektedir. Bunun için olumlu iletişim kurma ve atılgan olma becerilerine sahip olmanız, bir başka deyişle kişisel olarak kendinizi geliştirmeniz gerekmektedir. Kendinizi etkili bir şekilde savunabilmek, ihtiyaç ve duygularını başkalarına iletebilmek için atılgan davranışlara sahip olmanız gerekecektir.

Peki, "atılgan olmak" ne demektir?
Atılgan olmak, başkalarına karşı açık, dolaysız yollarla, saygılı ve sorumluluk sahibi olarak iletişim kurabilmektir.
İdealinizdeki arkadaşı kampüs sınırları içinde bulmak zor olabilir. Ancak sizin de başkaları için ideal olmayabileceğini unutmamalısınız. Sizinle aynı sosyal çevreden gelen ve benzer zevkleri olan insanların oluşturduğu bir gruba dahil olmak ve kendinizi o gruba dahil hissetmek daha kolaydır.

İletişim kurarken başkalarının düşüncelerini nasıl ifade ettiklerine dikkat etmek ve sözel olmayan bazı ifedeleri de yakalamak önemlidir. Kişiler arası ilişkilerde kendini başkasının yerine koyabilmek ki biz buna empati kurmak diyoruz- onun duygu ve ihtiyaçlarını daha iyi anlamayı sağlayacaktır. Ancak başkalarının duygularının zaman zaman bazı nedenlerden dolayı anlaşılamaz olabileceğini de gözardı etmemek gerekir. Böyle durumlarda karşı tarafa zaman tanımak önemlidir.

Çok sağlıklı ilişkilerde bile zaman zaman tartışmalar çıkabilir. Bir konuda tartışmak kişilerin birbirlerini reddetmelerini değil, tam tersine ilişkilerini yeniden gözden geçirmelerini ve daha sağlıklı temellere oturtmalarını sağlayacaktır.

Üniversitedeki sosyal yaşamda lisedekinden farklı olarak katılabileceğiniz pek çok öğrenci etkinliği vardır. Bu tür organizasyonlara katılarak pek çok insanla tanışabilir, deneyim edinebilir, stresinizle daha kolay başa çıkabilir, zamanınızı daha iyi organize edebilir ve becerilerinizi artırabilirsiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Üniversite Yaşamına Uyum" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Hasan Ali GÖNCÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Hasan Ali GÖNCÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hasan Ali GÖNCÜ Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Hasan Ali GÖNCÜ
İstanbul
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi21 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Hasan Ali GÖNCÜ'nün Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Üniversite Yaşamına Uyum' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Evlilik Ama Kiminle Mayıs 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:46
Top