2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Etkili Ebeveynliğin Alfabesi
MAKALE #16645 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL | Yayın Mayıs 2016 | 3,139 Okuyucu
A Anne baba olun. Çocuğunuz hayatı boyunca pek çok arkadaşa zaten sahip olacak. Ama onun tek anne babası sizsiniz. Çocuğunuzla arkadaş değil, onun anne babası olun. Unutmayın etkili ebeveynliğin ilk kuralı bu.
B Beklentileriniz gerçekçi olsun. Her çocuğun yapabileceği şeyler ve iyi yapabildikleri farklıdır. Her çocuk özeldir. Çocuğunuzun kapasitesini bilerek beklentilerinizi bu doğrultuda oluşturun ve abartmayın. Kimse mükemmel değildir.
C Cesaretlendirin. Geçmişteki başarılarından yola çıkarak, çocuğunuza duyduğunuz güveni ona göstererek onu yüreklendirin. Yapabileceğini düşünmek, buna yönelik anne babadan destek almak ve yapabildiğini görmek özgüvenli çocuk olmasını sağlayacaktır.
Ç Çabalarını takdir edin. Çabalarının sonucu ne olursa olsun çocuk takdir edilmelidir. Sonuç değil süreç önemlidir. Çabaladığı şey başarısızlıkla sonuçlansa bile çocuğunuzu yüreklendirin ve tekrar denemesi için destek olun.
D Disiplin önemli! Olumlu disiplin anlayışı kazanın. Kuralları, sınırları net belirleyin ve bunu çocuğunuzla açık açık konuşun, onunda fikrini alın. Kuralların uygulanmasında tutarlı davranarak disiplin sağlamaya çalışın. Çocuk kurallarla büyük, kuralların ve disiplinin olmadığı bir ortamda çocukların kafası karışır ve davranışlarını kontrol edemez hale gelirler.
E Empati kurun ve çocuğunuzun da kurmasını sağlayın. Empati kurabilmeyi öğretin.
F Fazlalıklardan kurtulun. Fazla oyuncağı, fazla eşyası, fazla aktivitesi olan çocuk doyumsuz olmanın yanı sıra eğlence bağımlısı olur. Hayal gücü ve yaratıcılığı zayıflar. Fazla oyuncak ve fazla olan her şey doyumsuzluk duygusunu ortaya çıkaracaktır.
G Gülün :) Birlikte doyasıya gülün ve bu anların tadını çıkarın.
H Hayal kurun. Çocuğunuzla birlikte bol bol hayal kurun. Hayalleri hakkında konuşun ve hayallerinin resmini çizin. Hayal kurmasını destekleyin. Hayal gücünün gelişmesi için evdeki malzemelerden oyuncaklar üretmesine izin verin.
I Israrcı olmayın. Bu sadece inatçılığı pekiştirecektir. Israr etmek yerine kuralları ve sınırlar çerçevesinde orta nokta bulun ya da ısrar ettiğiniz konuda ikna etmek için onun fikrini de ekleyin.
İ İletişimin gücüne inanın. Çocuklar ile doğru ve açık iletişim her şeyin daha anlaşılır olmasına yardım edecektir.
K Kıyaslamayın. Her çocuk özeldir ve biriciktir. Asla başkası ile aynı olmak, aynı başarıları yakalamak zorunda değildir. Çocuğunuzu kendi gelişimi, kendi başarıları çerçevesinde değerlendirin. Kendisiyle kıyaslayın başkası ile değil; abisi, ablası, komşunun çocuğu, sınıf arkadaşı ile değil! Kıyaslamayarak sadece kendi yaptıklarına odaklanmasını, başkalarının ne yaptığının önemi olmadığını öğretin.
L Lütfen deyin. Bu sizden, anne babalığınızdan bir şey eksiltmeyecektir. Çocuğunuza saygı duyduğunuzu gösterecek ve örnek bir davranış olacaktır.
M Masalların mucizesinden yararlanın. Masallar çocuk gelişiminin en iyi destekleyicilerinden biridir. Çocuğunuzla birlikte masallar okuyun, okuduğunuz masallar hakkında konuşun, resimlerini yapın, farklı sonlar yazın, hatta kendi yaşadıklarınızdan masallar yazın. Masalın terapötik ve iyileştirici gücü olduğunu hatırlayın.
N Ne istediğine odaklanın ve bunu ona sorun. Değer verildiğini hissettirin.
O Oyun oynayın. “Oyun Çocuğun İşidir” diye boşuna dememişler. Çocuğunuzun kendini oyunla ifade etmesi kadar siz de kendinizi oyunla ifade edin. Oyunla birbirinizi daha iyi anlayacaksınız. Çocuğunuzun yaşına uygun oyunlar seçerek birlikte oynayın, birlikte keşfedin. Oyunun gücüne inanın.
Ö Örnek olun. Uygun davranış kalıplarını önce kendi davranışlarınıza yansıtın ve ona öğretin. Çocukların çok iyi gözlemciler olduğunu, her davranışınızı gözlemlediğini unutmayın. Çocuklar nasıl davranması gerektiğini öğrenmek için ilk olarak anne ve babasını gözlemler. Çocuklar için en iyi model ebeveynleridir. Yaptıklarımızla söylediklerimiz çelişmemelidir.
P Problemlerin kaynağına odaklanın. Problem bir davranışın yapılmasına değil neden yapıldığına bu davranışın altında ne yattığına odaklanın. Çocuk problem ile size hangi mesajı, sinyali vermeye çalışıyor bunu bulmaya çalışın. Problemi değil kaynağını düzeltin ki problemde otomatik olarak düzelsin.
R Rüşvet vermeyin. Ödüllendirmek rüşvet vermek anlamına gelmez. Ödüllendirmeyi doğru kullanın.
S Sevgi ve saygı gösterin, hem de koşulsuz. Etkili ebeveynliğin en önemli noktalarından biri de koşulsuz sevgi ve saygıdır. Yanlışlarına rağmen sevildiğini bilen çocuk yanlışlarıyla daha başarılı mücadele edecektir. Çocuklar sevildiğini bilmek ve hissetmek ister. Unutmayın; koşulara bağlı sevgi, sevilmediği hissi uyandırır.
Ş Şans verin. Bırakın kendi denesin, kendi deneyimlesin ve böyle öğrensin. Yapabileceği işleri elinden almayın. Onun işini onun yerine yapmayın, bunun yerine ona rehberlik edin. Kendi işini yapan çocuk kendine saygı ve özgüven duyan biri olacaktır. Hatalarına karşı da sabırlı olun.
T Tutarlı davranın. Sözleriniz ve davranışlarınız arasındaki tutarlı davranış kadar, zaman içerisinde de davranışlarınızın tutarlı olması önemli. Çocuklar tutarsız davranışlara karşı oldukça duyarlıdır ve bu davranışlar karşısında çeşitli davranış problemleri ortaya çıkabilir.
U Uzman yardımı almaktan sakınmayın. Gerektiğinde bir uzmana danışın. Çocukluk travmalarıyla vaktinde savaşın. Her gelişim döneminde her bireyin desteğe ihtiyacı olduğu konular vardır. Çocuklarınız ile ilgili konularda destek alın.
Ü Üzüntülerini paylaşın, kırgınlıklarını dinleyin. Aktif dinleme yöntemleri ile yaşadığı üzüntüleri dinleyerek hem rahatlamasını hem de anlaşıldığını hissetmesi sağlayın.
V Verdiğiniz sözleri mutlaka tutun. Verilen sözlerin tutulması, iyi rol model olma, tutarlı olma, güvenilir olma konusunda önemli bir davranıştır. Çocuğunuzun size güvenmesi için verdiğiniz sözleri tutun, tutamayacağınız sözler vermeyin.
Y Yalan söylemeyin. Her çocuk doğru ve yalanı ayırt eder ve hisseder. Ne anlatılması gerekiyorsa yaşına ve gelişim düzeyine uygun şekilde anlayabileceği şekilde anlatılmalıdır. Yalan söylemeyerek iyi rol model olmayı da ihmal etmeyin.
Z Zaman geçirin. Çocuğunuzla birlikte geçirdiğiniz zaman öyle değerli ve özeldir ki! Onunla kaliteli ve sevgi dolu zamanlar geçirmeniz mutlu çocuk yetiştirmenize destek olacak altın bir kural.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Etkili Ebeveynliğin Alfabesi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Seval Ulviye AKYOL Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL
Bursa
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi64 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL'un Yazıları
► Etkili Ebeveynliğin Dansı Psk.Ebru ZORLUTUNA
► Zehirli Ebeveynliğin 10 İşareti Psk.Ebru ZORLUTUNA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Etkili Ebeveynliğin Alfabesi' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ne Kadar Harçlık? Kasım 2016
◊ Kardeş Kıskançlığı Mayıs 2018
◊ Tırnak Yeme Kasım 2014
◊ Bağlanma Stilleri Kasım 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:37
Top