2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Fobiden Hobiye
MAKALE #16652 © Yazan Dr.Mustafa GÜVELİ | Yayın Mayıs 2016 | 2,673 Okuyucu
İnsanoğlu yaratılışı itibari le genel olarak ruhsal ve bedebnsel bütünlüğünü korumak üzerine programlanmıştır. Bu nedenle tehdit olarak algıladığı herşeyden uzak durma gibi bir savunma mekanizması geliştirmiştir. Aslandan, tmsahtan yılandan korkmak ve uzak durmak ciddi bir tehdittir ama kediden ve sıradan bir sokak köpeğinden korkmak hastalıklı ve patolojik bir şeydir.

Basit fobiler içerisinde hayvan, karanlık, yüksekten korkmak en çok bilinenidir ama bu makalede ben uçmak korkusu yada uçuş korkusu olarak bilinen bir durumdan bashedip çözümü konusunda biraz önerilerde bulunacağım.

Ayakların yerden kesilmesi çoğu kere insanlar için kaygı verici olmuştur. Bazen de duyulan heyecan zevk vermiş insanlar ayaklarını yerden kesen sporları hobi olarak yapmışlardır. Paraşütte atlamış yamaç paraşütü yapmış, akrobasi pilotluğu yapmışlardır. Tüm bunlar uç örnekler olsada salgılanan adrenalin insanlara keyf vermiştir. Denir ki adrenalin beyni uyuşturur ve bundan keyf alan birçok insan vardır. Keyf ve kaygı birbirinin iki ucunda yer alır belki de. Aynı şeyden keyf alanla kaygılanan arasındaki ilişki nasıl kurulur demeyin. Kediyi seven de var huylanan ve bundan dolayı kediden korkanda. Kediden korkmak hayatımızı ne kadar olumsuz etkiler. En fazlası bir çay bahçesinde otururken ayaklarınızı dibine dolaşan kediden huzursuz olursunuz, belki çığlık atarsınız.

Ama uçuş korkusu bundan çok farklı bir durum. Fobisi kişilerin hayat konforunu bozacak, mesleki gelişimini engelleyecek hatta acil durumlarda bir çok yaşam olayına yetişememesine sebep olacak bir durumdur.

Cenazeniz var. Çok sevdiğinizi birine son vazifenizi yapmak istiyorsunuz ama gel gör ki memlekete karayolu ile gitseniz 20 saat sürüyor. Trafik kurallarını hiçe sayarak gitseniz bile cenazeye ulaşma şansınız yok. Hatta bu şekilde gidenlerin bir kısmı geri dönemiyor maalesef kaza yapıyorlar. Maalesef katılamıyorsunuz cenazeye.

Başka bir örnek: Kısa tatiliniz var ama memlekete git gel 2 gün yol sürüyor. Ancak birkaç saat kalabileceksiniz. Özlem gidermek için bir haftadan az tatil sizi kurtarmıyor. Oysa uçak yolculuğu ile 2 saatte gidebiliyorsunuz gideceğiniz yere saatlerce karayolu yada deniz yolu ile seyahat etmek hava yoluna nazaran çok daha fazla bir riski de göze almak demek.

Çok sevdiğiniz bir arkadaşınız evleniyor ve okyanus ötesine gitmeniz gerekiyor. Denizden bir hafta süren yol havadan 8-10 saat. Uçamadığınız için gidemiyorsunuz. Hem siz hem arkadaşınız çok üzülüyor.

İşte hayatı kolaylaştıran uçak ve uçmak deneyimi bazıları için kabusa dönebiliyor. Ya düşerse kaygısı binmeyi çekillmez bir sııntıya dönüştürüyor.

Yapılan istatistiklere göre 4,5 milyar saatlik uçuşta bir kaza olmaktadır. Ve bu kazaların % 25’inde can kaybı meydana gelmektedir. İstatistik çalışmalarına göre en güvenilir ulaşım aracı olan uçaklar insanların kaygılandıkları ve
binmekten kaçındıkları bir ulaşım aracıdır da aynı zamanda.

Halen uçağı bir ulaşım aracı olarak kullanan insanların birçoğu uçağa binmekten kaygı duymakta ama sağladığı kolaylık ve konfor nedeniyle uçağa binebilmektedirler.

Ama halen ekonomik durumu müsaade ettiği halde, işi de gerektirdiği halde uçamayan sosyal ve mesleki yaşamında uçamadığı için sorun yaşayan binlerce insan vardır ülkemizde. Basit fobilerin oldukça yaygın olduğu ancak hiçbirinin hayatı bu kadar olumsuz etkilemediği için onlarla baş etmek uçuş korkusu için gerekli olduğu kadar gerekli değildir.

Uçmak ve uçuşla alakalı her türlü uğraşı nedeniyle kaygı duyan ve bu nedenle uçmaktan kaçınan kişilerde uçuş korkusu vardır diyebiliriz.
Uçuşun verdiği kaygıyı ve fobik kaçınma reaksiyonlarını tedavi ettirmek suretiyle uçuşu hobiye çevirmek mümkündür. Hem yaşamınız kolaylaşacak hemde size kaygı veren adrenalin deşarjını size zevk verecek hobiye dönüştürebilirsiniz.
Uçuş Korkusunu yenme programları ve tedavileri sayesinde katılımcıların % 80 inden fazlası yaşadıkları korkuyu yenmektedirler. Çok nadiren ksıa programlar dışında ciddi psikoterapi programları yapılması gerekmektedir.

Peki, ne yapmalı?

Uçuşu Fobiden Hobiye dönüştürmeniz mümkün. Yeter ki üstüne gitmek için cesaretinizi birazcık toplayın. Fobiniz hobiye dönüşecektir.

UÇUŞ FOBİSİ TEDAVİSİNİN ANA HATLARI
( Her bireyin fobi derecesi ve kaçınması farklıdır. Bu tedavide bireysel bir yaklaşım vardır.)

Uçuş Fobisi tedavisinde genel prensipler ve süreç şöyle işler.
1-Kişinin durumunun değerlendirilmesi
-Psikiyatrik değerlendirme: Yaşanan kaygı bazen başka psikiyatrik bozukluklarla birlikte olur. İlk görüşmeden kiş değerlendirilir. Varsa diğer psikolojik/psikiyatrik sorunlar tanımlanır.
-Klinik testler: Gerekirse psikolojik değerlendirme testleri ile tanı sağlamlaştırılır.
-Tıbbi değerlendirme: Kişinin genel tıbbi değerlendirmesi yapılır. Başka tıbbi sorunlar varsa onlar ayrıştırılır. (Yüksek tansiyon, kalp sorunları ve tiroid guddesi ile alakalı sorunlar gibi)

2- İlk değerlendirmeden sonra kişinin durumuna göre yalnızca uçuş fobisi varsa içinde pilotların, uçuş ekibinin ve ruh sağlığı profesyonellerinin de yer aldığı bir süreç başlar. Amaç kişinin kaygı duymadan gerçek bir uçuş deneyimini gerçekleştirmektir. Bu tedavi; hepsi uçuş fobisi olan hasta grupları ile birlikte belli bir program dahilinde yapılabildiği gibi acil durumlarda bireysel olarak ta yapılabilmektedir.

12 Aşamalı Uçuş fobisi tedavisi

1-Uçuş korkusunun psikolojik boyutlarının anlatılması
2-Uçmanın teknik yönleri
3-Kaygıyı kontrol altında tutmanın teknikleri
4-Uçak ve ortamıyla tanışma
5-Havaalanıyla tanışma - görüş alanı, ses ve hareket
6-Hava durumu, türbülans, fırtına, uçuş güvenliği
7-Uçağın yapısı
8-Uçuş öncesi prosedürler, check in uçuş sorumlusu
9-Uçuş simulasyonu
10-Uçuşa Zihinsel ve fiziksel hazırlık, anında çıkan sorulara cevaplar
11-Ve nihayet Gerçek bir uçuş
12-Uçuş sonrası bilgilendirme ve sonuçların değerlendirilmesi.

Not: Bu standart bir uçuş fobisi tedavisinde izlenecek yol haritasıdır. Herkesin uçuş fobisi şiddeti değişik olduğundan bu terapi programı kişiye göre düzenlenir. Her şey ilk değerlendirme ile başlar ve yol haritası ihtiyaca göre belirlenir.

Bazen uçuş korkusu başka psikiayatik rahatsızlıkların beraberinde görülen durumlardır. Ciddi kaygı bozuklukları, obsessif kompulsif bozukluk, diğer basit fobilerle birlikte olma hali olunca bu durumlar uçuş korkusunu tetiklerler. O zaman öncelikli olarak bu hastalıkların tedavisini yapmak ardından uçuş fobisini tedavi etmektir temel çözüm.

Kimi uçağın kapalı bir mekan olmasından, kimi ise çok yüksekte olmasından korkar. Kimi rüzgarlı havalarda uçağın zarar görmesi ve düşmesinden korkar. Kimi ise tüm bunlardan öte sadece kontrolünü kendisinin yapmadığı bir durumla yüzleşmekten korkar. Bu nedenle önelikli olan kişinin uçuş fobisinin ne tür bir durum olduğunu anlamak ve sonra kişiye özel bir çözüm paketi sunmak.

Herkes için farklı bir model geliştirilebilir. Ve buda ancak bireysel çözüm deneyimleri ile olmaktadır.

Uz Dr Mustafa Güveli
Psikiyatri Uzmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Fobiden Hobiye" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Mustafa GÜVELİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Mustafa GÜVELİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mustafa GÜVELİ Fotoğraf
Dr.Mustafa GÜVELİ
İstanbul
Doktor "Ruh sağlığı ve hastalıkları - Psikiyatri"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Mustafa GÜVELİ'nin Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Fobiden Hobiye' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:10
Top