2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aşırı Terleme ve Tedavisi
MAKALE #16659 © Yazan Dr.Esin BARAK | Yayın Mayıs 2016 | 3,720 Okuyucu
-Aşırı terleme nedir, vücudun hangi bölgelerinde sık görülür?
- Bölgesel aşırı terleme yani hiperhidrozis olan kişilerde koltuk altı, el ve ayaklarda normalden 4-5 kat fazla ter üretilir. Bu kişilerde beyinden sinir uçlarına giderek terlemeyi yöneten uyarılarda aşırı duyarlılık, yani fazla çalışma sözkonusudur. Hastaların ter bezlerinin yapı ve sayısı normal olduğu halde, bezlerin çalışmaları aşırı olmaktadır. Bu hastalarımızda duygusal stresler, korku, heyecan, sinirlenmek, fiziksel aktiviteler ve tabii sıcak hava aşırı terlemeyi başlatır. Hastalarımız genellikle bu mevsimde başvururlar.
Aşırı terleme toplumun %1-2'sinde görülür. Bu kişilerin en az %60’ında aile hikayesi yani genetik yatkınlık vardır.

-Aşırı terleme hastayı nasıl etkilemekte, ne şikayetlere yol açmakta?
-Kıyafetlerde ter lekeleri, sürekli nemli avuç içleri, ıslak ayaklar başlıca şikayetlerdir. Hastaların el sıkarken utandıklarını, kağıt ve çalıştıkları her türlü malzeme ıslandığı için okul ve iş yaşamında sorun yaşadıklarını görüyoruz. Giderek sosyal ve spor aktivitelerden kaçınma başlıyor. Özgüven azalıyor. Bütün bunlar hastaların yaşam kalitesini ileri derecede olumsuz etkiliyor.

-Aşırı terleme vücutta başka hastalıklara da yol açar mı?
-Evet. Aşırı terleyen deride, nemli ortamı seven tüm mikroorganizmalar kolayca yerleşir. Bakteriler çoğalarak çıbanlara sebep olur, mantar enfeksiyonları başlar. Elde ayakta siğiller sık görülür. Ayrıca ter asit yapıda olduğundan tahrişe neden olur, egzemalar oluşabilir. Örneğin cep telefonu teması ile el parmak uçlarında kızarıklık ve soyulma şeklinde beliren temas alerjileri görmeye başladık.
-Bölgesel terleme önemli hastalıkların habercisi olabilir mi, kimler tahlil yaptırmalıdır?
-Bölgesel aşırı terleme problemi olan kişilerin sadece uyanıkken aşırı terlemeleri vardır, uyurken terlemeleri yoktur. Eğer hastanın gece terlemesi oluyorsa, kilo kaybı eşlik ediyorsa, bölgesel terleme 25 yaşından sonra başladıysa enfeksiyon hastalıkları, tümoral olaylar gibi pek çok hastalık yönünden mutlaka araştırılmalıdır.
-Bölgesel terlemenin tedavisi nasıl yapılmakta?
-İlk adım olarak eczanelerde bulabileceğimiz aluminyum tuzları içeren antiperspiran roll-on ve kremler denenmelidir. Bu ürünler ter kanallarında çöker ve kanaldan ter çıkışını bloke ederler. Özellikle gece, terleme yokken uygulanmalı, sabah da yıkanıp vücuttan uzaklaştırılmalıdır. Üç gece uygulandıktan sonra sonra haftada ikiye düşülerek birkaç ay devam edilir. Ancak bunlar bazı hastalarda yeterince etkili olamamaktadır. Diğer bir tedavi şekli iyontoforezdir. Bu yöntem musluk suyu dolu bir kapta hafif şiddette elektrik akımı sağlayan bir cihazla uygulanır. Açığa çıkan iyonlar ter kanallarını kapatarak etki eder.
Onaylanmış en önemli tedavi yöntemlerinden biri botulinum toksin (botoks) uygulamasıdır.
-Botoks ile terleme tedavisi nasıl bir işlemdir, etkisi ne kadar sürer?
-Yüzdeki kırışıklıklar için çok yaygın kullanılan botoks, uzun zamandır bölgesel terleme tedavisinde de tercih edilmektedir. Botoks proteini, terlemeyi uyaran maddelerin sinir uçlarından salınmasını önleyerek etkisini gösterir. Bu tedavide, uygulamadan önce, bölgeye anestezik kremler sürülerek ya da buz paketleri tutularak bölgenin uyuşmasını sağlıyoruz. Daha sonra ilgili bölgeye, iyot kullanarak yapılan kısa bir testle, terleme alanının sınırlarını belirliyoruz.
İşlem sırasında 1-2 cm aralarla, deri altına 10-15 noktadan çok ince uçlu iğnelerle enjeksiyon yapıyoruz. Enjeksiyon işlemi ortalama yarım saat sürmekte ve hastalar günlük hayata hemen dönebilmekteler. İşlem sonu morarma, kanama, ağrı olmaz. Botoks ile zaten aşırı salgılanmakta olan teri kuruttuğumuzdan, diğer bölgelerin normal terleme işlevini yaparak ısı dengesini sorunsuz yürüttüğünü de eklemek isterim.
-Etki ne zaman başlıyor, ne kadar sürüyor?
-Etki ilk 3 günde başlar. Birinci haftada terleme tam olarak durur. Ortalama 8 -12 ay bu etki devam eder. Dolayısıyla yılda bir uygulamayla hayat kalitesi belirgin yükselir. İşlemin tek seansta bitmesi de yöntemin bir avantajıdır. Özetlersek, botoks özellikle koltukaltında, hem uygulaması pratik hem de çok başarılı sonuçlar aldığımız bir tedavi yöntemidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Aşırı Terleme ve Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Esin BARAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Esin BARAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Esin BARAK Fotoğraf
Dr.Esin BARAK
Ankara
Doktor "Deri ve Zührevi Hastalıklar - Dermatoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Esin BARAK'ın Makaleleri
► Aşırı Terleme ve Klipsli Ets Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Op.Dr.Bayram Ali ÖZUSLU
► Aşırı Terleme (Hiperhidrozis) Prof.Dr.Kenan Can CEYLAN
► Aşırı Terleme (Hiperhidroz) Op.Dr.Erkan YILDIRIM
► Aşırı Terleme Nedenleri Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Aşırı Terleme ve Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 43 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:25
Top