2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Saç Dökülmesinde Prp Tedavisi
MAKALE #16660 © Yazan Dr.Esin BARAK | Yayın Mayıs 2016 | 4,489 Okuyucu
PRP nedir?

PRP (platelet rich plasma); platelet (pıhtılaşma) hücreleri yönünden zenginleştirilmiş kanın enjeksiyon yoluyla uygulanmasının kısaltılmış ismidir. Bu uygulamada kişiden alınan az miktarda kan, özel bir tüpte işleme tabi tutulduktan sonra faydalı olan platelet içeriğinden zengin kısım, kişide sorunlu bölgeye enjeksiyon ile geri verilir. Estetik tıp uygulamalarının çok önemli bir parçası olan PRP, hemen her zaman tatmin edici sonuçlar vermektedir.

Plateletler neden önemlidir, ne işe yararlar?

Kanda dolaşan her platelet hücresi, yara iyileşmesinde rol alan pek çok molekülün kaynağıdır. Bir yaralanma anında zedelenen damar duvarı, buraya göç eden plateletlerin yaptığı pıhtı ile onarılır. Plateletlerden ortaya çıkan büyüme faktörleri de iyileşme sürecini tamamlar. İşte, PRP işleminde de bu faktörlerden (PDGF, VEGF, EGF, TGF) yararlanılır.

PRP saç dökülmesini nasıl durdurur?

Dokuya verilen PRP, plateletten açığa çıkan büyüme faktörleri sayesinde, o bölgede doku iyileşmesini başlatır, hasarlanmış alanların tamirini uyarır, bu arada kılcal damar oluşumu tetiklenir, deri ve saç köklerinin beslenmesi düzelir, gençleşme süreci başlamış olur.
PRP saç kökleri üzerinde gayet etkilidir. Zayıf follikülleri uyararak incelmiş, belirsizleşmiş saçların güçlenmesini, tüm saçların kalınlaşmasını, parlak ve canlı görünmesini sağlar. Hemen her hastada ilk 10 günde dökülme belirgin derecede azalır, mevcut saç telleri kalınlaşır, 1.ayda yeni saç çıkışı gözle görülür hale gelir. Saç derisinde boş görünen alanlar dolmaya başlar. Kem kadın hem erkek hastalarda iyi sonuçlar alınmaktadır. Saç ekimi sonrasında da destek tedavi olarak uygulanmaktadır.

PRP uygulaması nasıl yapılır?

Uygulamanın yapılacağı kişiden, özel hazırlanmış PRP tüpüne yaklaşık 10 ml kan alınır. Bu tüpün santrifüj aletinde hızla dönmesi sağlanarak kandaki platelet hücreleri kanın diğer elemanlarından ayrıştırılarak üstte kalması sağlanır. Normal dolaşımdaki kanımızın %6'sı platelet hücreleriyken, elde edilen PRP'nin %94'ü platelet hücreleridir. Böylece normal dolaşımdaki kanımızda ml'de 200-400 bin olan platelet hücresi, yoğunlaştırılmış plasmada 1-1.5 milyon platelet olarak bulunur. Hazırlanan PRP, saçlı deriye ince iğne uçlarıyla noktasal enjeksiyonlar şeklinde verilir. Çoğu seansta yardımcı bir teknik olarak mikroiğneleme (roller) uygulaması da yapılarak açılacak mikro kanallardan ürünün derin dokulara kayıpsız nüfuz etmesi sağlanır.

İşlem ne kadar sürer? Hangi aralıklarla tekrarlanır?

Kan hazırlanması 10 dakika, işlem 15 dakika sürmektedir. PRP, 4 haftada bir olmak üzere 3-4 defa uygulanır.

İşlem sonrası deri nasıl görünür, sonraki bakım nasıldır?

Saça uygulanan PRP sonrası iğne izleri, kanama ya da kabuklanma görülmez. Tüm hastalar işlemden hemen sonra sosyal yaşamlarına sorunsuz dönebilirler. Ağrı, kaşıntı olmaz. İşlemden sonra en az 12 saat saç yıkanmamalı, havuza, denize girilmemelidir. Ayrıca, PRP işlemi saça da yüze de yaz-kış yapılabilen bir işlemdir.

Etki ne kadar sürer, olumlu sonuçlar ileride kaybolur mu?

Yakalanan iyi durum ortalama 1-2 yıl sürer. Aslında PRP'nin iyileştirici etkisi bu sürenin sonunda da tamamen kaybolmaz. Kişinin uygun saç bakımı ile desteklenirse yıllarca etki sürer. Ancak ideal olan, yılda en azından bir seans idame PRP ile etkinin kalıcılığını desteklemektir. Kişilerin çoğunlukla sorduğu gibi yaptırmazsam daha kötü olur muyum kaygısı yanlıştır. Estetik tıp uygulamalarında genel olarak böyle bir durum yoktur.

PRP işleminin yan etkisi var mıdır?

PRP uygulamasında, kişiye işlemde uygulanan kan, kendi kanıdır. Bu nedenle yan etki, alerji riski ya da hepatit gibi bulaşıcı bir hastalığın nakledilme riski yoktur.

PRP başka hangi alanlarda kullanılır?

PRP estetik tıpta; güneş lekeleri, göz etrafı kırışıklıklar, koyu halkalar, göz altı torbaları, yüz ovalinin sarkması, çene altı gıdı bölgesi, yüz ve boyundaki kırışıklıklar, akne izleri, travmalara bağlı izler ve gebelik sonrası çatlaklarda da kullanılmaktadır. Prp ile ortamda artan büyüme faktörleri, kollajen dokunun artışını sağlayarak bu etkileri ortaya çıkarır. PRP, dermatoloji alanı dışında uzun yıllardır diş hekimliğinde, ortopedi alanında, spor hekimliğinde, kronik bacak ülserlerinde, yatak yaralarında, yanıklarda da kullanılmaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Saç Dökülmesinde Prp Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Esin BARAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Esin BARAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Esin BARAK Fotoğraf
Dr.Esin BARAK
Ankara
Doktor "Deri ve Zührevi Hastalıklar - Dermatoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Esin BARAK'ın Makaleleri
► Saç ve Kaş Dökülmesinde Vitamin ve Mineral Desteği ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Saç Dökülmesinde Prp Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 11 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:02
Top