2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sorumsuz Çocuk Yoktur! Çocuklarda Sorumluluk
MAKALE #16687 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL | Yayın Mayıs 2016 | 5,426 Okuyucu

SORUMSUZ ÇOCUK YOKTUR!
ÇOCUKLARDA SORUMLULUK
“Bu çocuk çok sorumsuz”, “verilen görevleri tamamlayamıyor”, “ben söylemeden ödevlerini yapmıyor”, “okulda sürekli bir şeylerini unutuyor-kaybediyor”, “çok dağınık, kıyafetini bile toplamıyor” gibi ifadeler çocuklarının sorumluluk almadığını düşünen anne babalarda sıklıkla duyulan cümlelerdir.
Sorumsuz çocuğun sorumlusu kimdir? Sorumsuz çocuk yoktur. Sorumluluk verilmemiş çocuk vardır. Sorumluluk almayı öğrenmemiş çocuk vardır. Anne babalar çocuklarının çok küçük olduğu için henüz sorumluluk alma yaşında olmadığına yönelik yanlış bir düşünce içine girebilirler. Sorumluluk büyüyünce ya da hemen öğrenilebilecek bir beceri değildir. Küçük yaşlardan itibaren çocuklara yaşı ve gelişim dönemine göre yapabileceği sorumluluklar verilmelidir. Unutulmamalıdır ki her yaşta çocuğun yapabileceği ve başarabileceği bir sorumluluk vardır.
Sorumluluk; çocuğun gelişim düzeyine, yaşına, cinsiyetine, kişisel özelliklerine uygun görevleri yerine getirmesidir. Sorumluluk temel bir yaşam becerisidir. Sorumluluk almayı öğrenmek yetişkinliğe hazırlıktır. Bu tanımdan hareketle her türlü ihtiyacı anne baba tarafından karşılanan çocuk sorumluluk almamaya başlar. Anne baba çocuğu her ihtiyacını karşılayarak aslında çocuğun çok küçük olduğunu, henüz kendi ihtiyacını gideremeyeceğini düşünebilir. Aslında bu şeklide davranan anne baba çocuğa “sen beceremezsin” mesajını vermektedir. Yani anne baba en temel olarak çocuğun özgüvenini zedelemekte ve gelişim dönemine özgü alması gereken sorumlulukları almayan-alamayan çocuk yetiştirmektedir.
İlkokul dönemine kadar daha çok küçük olduğu düşüncesiyle her ihtiyacı karşılanan, neyi nasıl yapacağı sürekli kendisine hatırlatılan, gelişim dönemine yönelik sorumlulukları alması sağlanmayan çocuk okula başladığında büyük bir bocalama yaşamaktadır. Çünkü bir anda okul sorumluluklarını yapması beklenmektedir kendisinden. Bu beklenti hem kendisine sorumluluk almayı öğretmeyen anne babadan hem de okul ve öğretmendendir. Ödevini anne babası hatırlatmadan hatta birkaç kez ödevi yapmasına yönelik uyarılmadan ödev yapmayan çocuk anne babası tarafından sorumsuz olmakla suçlanır. Unutulmamalıdır ki sorumluluk bir anda öğrenilmez. Daha yaşamın ilk yıllarında itibaren çocukların bu bilinci öğrenmesi sağlanmalıdır.
Sorumluluk Nasıl Gelişir?
· Çocuğa gelişim dönemine uygun sorumluluklar verilip desteklenmelidir. Daha çok küçük diye düşünmeden yaşına uygun görevlerle başarı duygusunu yaşaması sağlanarak özgüven verilmeli ve desteklenmelidir.
· Küçük yaşlarda kendisi ile ilgili kas becerilerinin de uygun olacağı görevler verilebilir (yemek yeme, üstünü giyme gibi).
· Sorumluluk konusunda anne baba model olmalıdır.
· Verilen sorumluluğa yönelik anne babanın kararlı ve sabırlı olması gerekir.
· Çocuğun yapabileceklerini yapmasına fırsat verilmelidir.
· Çocuğun başarıyla üstesinden geldiği sorumluluklara yönelik olumlu geribildirim verilmelidir.
· Ne yapmamasını değil ne yapmasını söylemek küçük bir ipucu!
· Anne babanın çocuğun hangi yaşta neyi yapabildiği ne yapamadığına yönelik bilgi sahibi olması gerekmektedir.
· İşi ya da görevi basamaklara bölerek sorumluluk verilmelidir. Sorumluluk aşama aşama kazandırılmalıdır.
· Anne babanın mükemmeliyetçi olmaması önemli.

Henüz küçük, yapamaz diye korunan ve her ihtiyacı karşılanarak sorumluluk almayı öğrenmemiş bir çocuk yetiştirmek mi?
Yoksa
Kendine güvenen, bağımsız ve ayakları üzerinde durabilen sorumluluk sahibi bir çocuk yetiştirmek mi?
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sorumsuz Çocuk Yoktur! Çocuklarda Sorumluluk" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Seval Ulviye AKYOL Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL
Bursa
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi64 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL'un Yazıları
► Çocuklarda Sorumluluk Gelişimi Psk.Nihal ARAPTARLI
► Çocuklarda Sorumluluk Bilincini Geliştirmek Psk.Dnş.Ece AKIN BAKANAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Sorumsuz Çocuk Yoktur! Çocuklarda Sorumluluk' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ne Kadar Harçlık? Kasım 2016
◊ Kardeş Kıskançlığı Mayıs 2018
◊ Tırnak Yeme Kasım 2014
◊ Bağlanma Stilleri Kasım 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:18
Top