2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğun Sendromlusu Olur mu?
MAKALE #16749 © Yazan Psk.Gülay OKUTUCU KARAMAN | Yayın Haziran 2016 | 2,679 Okuyucu
“Üzüntülüyseniz geçmişte, endişeliyseniz gelecekte, huzur içindeyseniz şimdiki zamanda yaşıyorsunuz demektir” demiş Lao Tzu. An’da olmak ruhun sağlıkla devam etmesi için gereken şeydir. Çünkü an da olmak spontanlık ve yaratıcılığı beraberinde getirir. Ruhun ihtiyacı olan şey de spontan ve yaratıcı olmaktır. Kişinin sürekli geçmiş ve gelecek arasında gidip geliyor olması ruhsal rahatsızlıkların en önemli nedenidir. Kesintisiz spontanlıktan öte geçmiş ve gelecek arasında savrulup durmamak burada bahsettim şey. Ve bebek spontan olarak dünyaya gelir. Bebeğin davranışları spontandır. Bebek çevresine yönelik bir beklentiler yumağı içerisinde doğmaz. Ancak yetişkin dünyası maalesef beklentilerle doludur. En önemlisi; kendileri tarafından sorun olarak algılanmayacak şeyleri göstermesini beklerler bebekten. Çocuk doğduğu andan itibaren yapılan şu yorumlar hep dikkatimi çekmiştir.
“40’ı çıksın bak değişecek, 3 aydan sonra değişecek, yaşına gelince değişecek ya da 3 yaşında bak gör değişecek”.
Alttan alta hep şöyle bir mesaj verilir anne babaya; “Bebek ya da çocuk değişmesi gereken bir varlıktır. Olduğu gibi kabul etmek ve buna göre hareket etmek mümkün değildir.” Ve farkında olmadan anne ve baba da anı kaçırmaya başlar, hep bir sonrasına odaklanma hali söz konusu olur. Bebekse aslında sadece yaratıcılığı ve spontanlığı engellenirse sıkıntı yaşamaya başlar. Bu sadece fiziksel bir engel değildir. Olumlu duygu akışının olmaması, annenin anda olamaması ve belki farkında olmadan oluşturduğu beklentileri içinde kaybolması vs. de bunlar içerisinde geçer.
Yaşı geldiğinde bir bebeğe kalk bakalım artık yürüme vakti geldi denilmez, denilemez ve çünkü vakti zamanı gelince bebek kalkar ve yürür. Çocuğun yaşadığı diğer dönemler de bunun gibidir aslında. Bir vakit gelmeden bir yerden aşağı atlamaya çalışmaz ama vakti gelince atlar ve engellenmemesi gerekir gelişimi için. ( 2 metre yükseklikten bahsetmiyorum:) ) Yine bunun gibi bebek vakti gelince, kendi bireyselliğini yaşama bizzat geçirmeye başlar ve herşeye hayır diyebilir, karşı çıkabilir. Yemek yemek istemeyebilir ya da eskiye göre çok daha seçici olabilir; uyumak istemeyebilir; ne derseniz deyin “hayır” cevabını duyabilirsiniz. Herşeyi kendisi yapmak isteyebilir ya da söyleneni yapmak istemeyebilir ve buna benzer ama her çocuğun kendine özel şekilde bu bireyselleşme için çabalama süreci yaşanır yaşanır yaşanır. Dikkatimi çeken bir diğer şey çocuğun doğal gelişimi içerisinde yaşadığı bu sürecin “sendrom” olarak nitelendirilmesidir. Evet “2 yaş sendromu” denilen bir kavram var ve yaşanılan bu doğal sürecin “sendrom” olarak nitelendirilmesi bana bir hayli ilginç geliyor. Sendromun (Osmanlıca da Araz kelimesine denk gelmekte) sözlük tanımına baktığınızda;
Belirti.
mecaz*Sıkıntı:
Bir arada görülen ve özel bir durumu veya hastalığı anlatan durum.

Tıpkı bebek doğduğu andan itibaren başlayan ve değişmesi gereken bir varlık olduğuna dair verilen alt mesaj gibi, gayet doğal yaşanan bir bireyselleşme sürecinin sendrom olarak nitelendirilmesi , tek başına mecaz anlamından bile kaynak alarak bir sıkıntılar yumağı olarak geçirilecek stres dolu bir dönem algısı oluşturur/oluşturabilir anne babada. Ve belki tek başına bu algı bile çok doğal geçirilebilecek bu sürecin doğal akışının bozulmasına neden olabilir yeniden.
Bırakın çocuğunuzun, hayatınızdaki herhangi birinin bireyselliğini kabul etmek bile zor gelebilir belki size. Anne-babasını seçen ve hatta doğumu başlatan bebek, irade sahibi olduğunu aslında en baştan kanıtlamıştır. Önemli olan baştan itibaren bu iradeye saygı duyabilmek ve aslında çocuğumuzun hayatına tanıklık ettiğimizi, gerektiğinde rehberlik edeceğimizi ve onun bir insan olduğunu unutmamaktır.
Ve her zaman söylediğim gibi çocuğunuzun yaşadığı süreçleri, onun biricikliğini nasıl algıladığınız, algılama şekliniz sizden kaynak alır. Bağımsızlaşma çabasına nasıl yaklaştığınız, yaklaşma biçiminiz, kaygınız, saygınız, öfkeniz, sabrınız, sebatınız, kalabildiğiniz ya da kalamadığınız an’ınız bütün bunları nasıl yaşadığınız geçmiş ve gelecek arasında savrulup savrulmadığınızın bir işaretidir. Size sizi anlatır ve dilerseniz sizi şimdiki zamanı yaşamaya, huzura çağırır. Dinler ve bakmak isterseniz…

Gülay Karaman
Psikoterapist
Yazan
Psk.Gülay OKUTUCU KARAMAN
 
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğun Sendromlusu Olur mu?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Gülay OKUTUCU KARAMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Gülay OKUTUCU KARAMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Gülay OKUTUCU KARAMAN
Psikolog
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gülay OKUTUCU KARAMAN'ın Makaleleri
► Aşkta Ara Olur mu? Psk.Gülcem YILDIRIM
► Çocuklar Aşık Olur mu? Psk.Erol AKDAĞ
► Vajinusmus Nasıl Tedavi Olur ? Psk.Dnş.Serap ALTU
► Bugün Okula Gitmesem Olur mu? Psk.Sevda ACAR
► Çiftler Arasında Aldatma Neden Olur? Psk.Berivan ŞENTÜRK
► Gece Neden Panik Atak Olur? Psk.Cem GÜMÜŞ
► Evlilikte Aldatma ve Sadakatsizlik Neden Olur Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Çocuğun Sendromlusu Olur mu?' başlığıyla benzeşen toplam 45 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bağlanmak Ama Nasıl... Aralık 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:14
Top