2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yirmilik Diş Çekimi
MAKALE #16757 © Yazan Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA | Yayın Haziran 2016 | 4,676 Okuyucu
Yirmi yaş dişi veya yirmilik diş için neden çekim gerekir? Diş çekimi sonrası nelere dikkat edilmelidir sorularına yanıt bulacağınız makalemiz genel bilgi amaçlıdır. Teşhis ve tedavi niteliği taşımaz. En doğru bilgiyi sizi muayene eden hekimden alabilirsiniz.
Dişler çeşitli nedenlerden dolayı çekilebilir:
Çürüğün diş köküne ulaşması
Enfeksiyonun dişi ya da çevreleyen kemiğin büyük bir kısmını yok etmesi
Ağzınızda tüm dişler için yeterli yer kalmaması.Birçok diş hekimi, sadece kısmen çıkan gömülü dişlerin çekilmesini tavsiye etmektedir. Kısmen çıkan dişlerin çevresine bakteriler girerek, enfeksiyona neden olabilir ve dişi çevreleyen kemiğe yayılarak, ciddi bir soruna neden olabilir. Gömülü dişler, çıkabilecekleri yeterli yer olmamasına rağmen dişeti dokusunu zorlamaya devam edebilir. Bu çıkış denemesinin yol açtığı sürekli basınç, yakındaki dişlerin köklerine hasar verebilir. Gömülü dişin çekilmesi , oluşabilecek bir enfeksiyonu, yandaki dişte ve kemikte meydana gelebilecek hasarı ve ileride ortaya çıkabilecek ağrıları önleyebilir.Diş hekimi Sertaç KZILKAYA Dişler nasıl çekilir dediğimizde bakın neler söyledi.
Diş çekilmeden önce, diş hekiminiz, tıbbi ve dental öykünüzü inceleyecek ve röntgen çekecektir.
Röntgen dişin ve çevresindeki kemiğin uzunluğunu, şeklini ve pozisyonunu gösterecektir. Buna göre, diş hekiminiz, çekimin zorluk derecesini tahmin edebilir ve cerrahi uzmanına sizi yönlendirebilir.
Dişi çekmeden önce, dişin çevresindeki alanın uyuşturulması gerekir. Diş hekimleri, çekimin yapılacağı diş bölgesini uyuşturmak için lokal anestezi kullanırlar.
Basit bir çekim işleminde, bölge uyuşturulduktan sonra, diş yerinde gevşetilir ve sonra diş hekimi davyesi ile çeker. Diş hekiminiz, ayrıca alttaki kemiği gevşeterek yeniden şekillendirmek isteyebilir. İşlem tamamlandıktan sonra dikiş atılması gerekebilir.
Diş Çekiminden Sonra Ne Yapmalıyım?
Diş çekiminin hemen ardından bölgenin temiz tutulması ve enfeksiyonun önlenmesi kritik öneme sahiptir. Diş hekiminiz, pıhtılaşma gerçekleşene kadar kanamayı durdurmak için 30 -45 dakika süre ile kuru, steril bir gazlı bezi hafifçe ısırmanızı ve ağzınızda tutmanızı isteyecektir. Sonraki 24 saat içinde, sigara içmemeniz, ağzınızı fazla çalkalamamanız veya çekim bölgesine yakın dişleri temizlememeniz gerekir.

Çekim sonrasında bir miktar ağrı ve rahatsızlık olması normaldir. Bazı durumlarda, diş hekiminiz, ağrı kesici verebilir. 15 dakika süre ile yüzünüze buz kompresi yapılması da faydalı olabilir. Ayrıca, sizden içecekleri kamışla içmeniz, yorucu faaliyetlerden kaçınmanız ve sıcak içmemeniz istenebilir. Çekimden sonraki günde, diş hekiminiz, ağzınızı hafif sıcak tuzlu su ile çalkalamanızı önerebilir (suyu yutmayın). Normal koşullar altında, rahatsızlık üç gün ila iki hafta arasında kaybolur. Uzun süreli veya ciddi ağrı, şişme, kanama ya da ateş varsa, hemen diş hekiminizi arayın.

Yirmi Yaş Dişi ?hakkında Dr.Sertaç Kızılkaya bilgi verdi.
Yirmi Yaş Dişleri Nedir?
Yirmi Yaş Dişleri, her iki çenenin en sonunda bulunan 3. azı dişleridir. Ayrıca en son çıkan dişlerdir, genellikle 16 ve 20 yaş arasında çıkar.

Yirmi yaş dişleri en son çıkan kalıcı dişler olduğundan dolayı , ağzınızda bunlar için yeterli yer olmayabilir. Bu da yirmi yaş dişlerinin dişeti dokusunun altında başka bir diş veya kemiği yanında gömülü kalmasına yol açabilir. Dişler gömülü oldukları takdirde , şişme ve hassasiyet oluşabilir.
Kısmen çıkan veya çarpık çıkan yirmi yaş dişleri de ağrılı çarpaşıklığa ve hastalığa yol açabilir. 20 yaşından önce çekilen dişler, daha az gelişmiş köklere ve daha az komplikasyona sahip olduğundan dolayı, Amerikan Diş Hekimleri Birliği (ADA) , 16 ve 19 yaşlarındaki bireylerin , yirmi yaş dişleri çıkmadan önce çekim için değerlendirilmek üzere muayene edilmelerini tavsiye etmektedir.
Yirmi Yaş Dişleri için çekim oldukça rutin bir işlemdir. Diş hekiminiz veya çene cerrahı, genel anestezi ile “uyutulmanızı” veya ağzınızdaki bölgenin gibi bir ilaçla lokal anestezi ile uyuşturulmasını önerecektir.
Diş (ya da dişler) çekildikten ortaya çıkabilecek kanamaları azaltmak için 30 - 45 dakika hafifçe ısırmanız için bir parça gazlı bez verilebilir. Ağrı veya şişme olabilir, fakat, birkaç gün içinde kaybolur, ancak ağrı, kanama, şişme veya ateş sürekli veya ciddi ise, diş hekiminize danışmanız gerekir.
Gömülü kalan yirmi yaş dişinin çekilmesi , gelecekte ağız sağlığınızı veya ağzı kapanış şeklinizi etkilemez.
Ağzınızda ısırdığınız tamponu en az yarım saat ısırın. Sonrasında; size verilen 2. tamponu, elinizi yıkadıktan sonra çekim bölgesine, katlayıp koyarak, tekrar 30- 40 dk daha ısırın. İlk gün çalkalama ve tükürme hareketlerinden, mümkün olduğu kadar kaçının. Bu hareketler, kanamanın uzun sürmesine, pıhtılaşmanın gecikmesine neden olur.
*İki saat boyunca bir şey yemeyin. İlk gün yemek yerken, yumuşak ve sulu gıda tercih edin. Çekim bölgesini değil karşı tarafı kullanın. İlk gün yemekten sonra diğer dişlerinizi fırçalaya bilirsiniz fakat çekim bölgesine fırça sürmeden ılık su ile çalkalamanız yeterlidir.(Tekrar kanamaması için)
*İlk 1-2 gün sigara içilmemesi tavsiye edilir. Sigara içimi, yara iyileşmesini olumsuz etkilemektedir.

*İyileşme 2. günden itibaren başladığı için biraz sabırlı olun, ilaç verilmiş ise mutlaka düzenli kullanın. Şikayetleriniz devam ederse, 3. günden sonra tekrar kontrole gelebilirsiniz.

*İlk gün değil, ikinci günden itibaren, kanama durduktan sonra çekim bölgesi için tuzlu su gargarası uygulayabilirsiniz.

*Diş çekiminiz sırasında, dikiş atıldı ise dikişlerinizi bir hafta (7 gün) sonra aldırmanız gerekir.

Önerilen tavsiyelere uymanız, iyileşme dönemini sorunsuz geçirmenizi sağlar
*İlk 1-2 gün sigara içilmemesi tavsiye edilir. Sigara içimi, yara iyileşmesini olumsuz etkilemektedir.
En çok sorulan sorular;
diş çekildikten sonra kaç günde iyileşir: kişiden kişiye değişebilir.Çekim büyüklüğüne göre ve çekilen dişin enfeksiyonlu olmasına göre değişebilir.
Diş çekildikten sonra kanama nasıl durdurulur:Tampon uygulanır gerekirse kanama önleyici ilaç uygulanabilir diş hekiminiz sizi yönlendirecektir.
Diş çekildikten sonra iltihap:Çekim yerinde enfeksiyon varsa çekim sonrası bu artabilir. Diş çekimi öncesi dişin durumu hakkında doktorunuza eksiksiz bilgi vermeniz son derece önemlidir. Gerekirse diş hekimi size ilaç önerecektir.D,ş çekildikten sonra ağız bakımına dikkat etmelisiniz.
Diş fırçalamaya en kısa sürede başlamalı ve ağız gargaralarından da destek almalısınız.
Diş çekildikten sonra kanama olabilir tamponu sıkıca ısırmaya devam edin ve tükürmeyin siz tükürdükçe kanama devam edecektir. 24 saati geçen kanamalarda diş hekiminize görünmeniz gerekir.
Diş çekildikten sonra ağrı nasıl geçer:Hekiminiz size kullanmanız için ağrı kesici yazacaktır bu ilaçları saatlerine uyarak alınız.
Diş çekildikten sonra ağrı ne kadar sürer genellikle ağrı olmaz.İlaçlarınızı zamanında içmeniz çok önemlidir.
Diş çekildikten sonra ağrı kesici içebilir miyim? Çekim bölgesinde kanamaya neden olmayacak ağrı kesicilerden içebilirsiniz mutlaka diş hekiminizin tavsiyelerine uygun ilaç kullanmanızı öneririz.
her şeye rağmen diş çekimi en son tercih olmalıdır. Çekilen dişin yerini hiç bir şey dolduramaz.Diş hekimlerinin görevi ve sorumluluğu hastayı bilgilendirmek ve dişlerini korumaktır. Diş çekimi ağızdaki diğer dişlerin korunması ve doğru bakım yapılması için bir uyarıdır.Bakım alışkanlıkları değişmedikçe dişler kaybedilmeye devam eder. Beslenme estetik ve konuşma fonksiyonları bozulur.
En iyi diş kendi dişinizidir kanal tedavisi gibi dişi ağızda tutmaya yönelik doktor tavsiyelerine mutlaka uymanızı öneririm.Diş çekildikten sonra implant diş veya diş kaplama araştırması yapmaktansa ağızdaki hazır dişi tutmak en mantıklı karar olacaktır.Zirkonyum diş kaplama hakkında bilgiler ve zirkonyum diş fiyatları bir sonraki yazımızda yer alacaktır.
Sağlıkla kalın.Diş hekimi Sertaç KZILKAYA
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yirmilik Diş Çekimi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA'nın Yazıları
► Diş Çekimi Dr.Dt. Nihat TANFER
► Diş Çekimi Sonrası Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA
► Diş Çekimi Zararlı mı? PDF Dt.Medet BENLİ
► Diş Çekimi ve Sonrası PDF Dt.Ahmet KURT
► Diş Çekimi Teknikleri Dt.Ali Rıza BİRKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yirmilik Diş Çekimi' başlığıyla benzeşen toplam 9 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ön Diş Estetiği Temmuz 2016
► Zirkonyum Diş Temmuz 2015
► Diş Çekimi Sonrası Şubat 2015
► Empress Diş Mart 2014
► Diş Eti Tedavisi Ocak 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:36
Top