2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kedi ve Köpeklerde Sıcak Havalarda Yapılması Gerekenler
MAKALE #16815 © Yazan Vet.Hek.Bora BİLGİN | Yayın Haziran 2016 | 9,325 Okuyucu
Havaların ısınması ile birlikte ısı vurması, sıcak çarpması, deri rahatsızlıkları, gıda alerjileri, tüylerde dökülmenin artması, dış parazit etkenleri gibi birçok problem kedi ve köpeklerin kapısında beklemektedir.
Evinizde veya bahçenizde serin bir ortam oluşturun, güneşin etkisinin azaldığı saatlerde gezintiye çıkın.
Bilindiği üzere kedi ve köpeklerin ter bezleri ayaklarında olduğundan, vücutları terleyemez. Sıcak havalarda vücut ısısını korumak için ağızdan nefes alıp-verirler. Bu aşamada bizim onlara yardım etmemiz gerekir. Sıcaktan bunalmamaları için ilk yapılacak işlem tüylerinin kısaltılması olmalıdır.

Tüylerin Kesilmesi
Çift katmanlı veya tek katmanlı olmaları fark etmeksizin uzun tüy yapısına sahip ırklarda yaz aylarında tüylerinin kesilmesi sağlık ve konfor açısından hayvanınıza fayda sağlayacaktır.
Tercihen bahar ayında, havalar ısınmaya başlarken ve yaz biterken olmak üzere yılda iki kez yapılması uygundur.
İlk tüylerin kesilmesini takiben 2-3 gün masa altına saklanma, utanma, çekinme gibi davranışlar sergileseler de, sonrasında duruma ayak uydurup eski yaramaz hallerine dönerler. Sizin bu adaptasyon sırasında daha fazla ilgi gösterip, ona güzel olduğunu söylemeniz faydalı olacaktır.
Derideki yara, mantar, ödem, alerji, dış parazitler gibi problemlerin görülmesini ve en kısa sürede önlem alınabilmesini sağlar ve derinin nefes almasıyla birlikte, kullanılan ilaçların yaraya temas ettiği yüzeyin genişlemesiyle tedaviye yardımcı olur.
Bazen Güneşin U.V. ışınlarından korunmak için tüylerinin kesilmesine karşı görüşler ortaya atılmaktadır fakat mantıklı düşünüldüğünde, “biz de kendimizi U.V. ışınlardan korumak için kara çarşafla mı gezelim?“ diyesi geliyor insanın. Korunmak için direk güneş ışığına maruz kalmamalı ve gölge-serin bir ortamda bulunmalı, hayvanlarımız için de aynı koşulları sağlamalıyız. Sonuçta tüyler onları kışın soğuktan koruyan bir mont görevi görür, bizlerde yazın mont ile gezmeyiz.
Tüylerini kestirmek istemezseniz, rahatlatmak için sık sık ıslatmanız gerekir, ancak daha sonra serin ve gölge bir yere alıp iyice kurutmanız gerekecek, tüyler uzun olduğu için deride nem ve havasız bir ortam oluşacak ve mantar hastalığına davetiye çıkarmış olacaksınız.

Beslenme
Bir metabolizma (herhangi bir canlı) ne yerse, vücut ona göre tepkiler verir. “Ne yersen O’sundur.” Sıcak hava, derinin nefessiz kalması, nem, kirlilik ve bunlara ek olarak kalitesiz gıda (www.reviews.com sayfasından köpek mamalarının değerlendirilmesini inceleyebilirsiniz) deride problemler yaratmaktadır. Beslenme ile ilgili makalemizde uzun uzun yer verdik. Sonuç olarak içeriğinde kaliteli ürünler barındıran (satıcıların “en kaliteli mama budur” dediği mama değil) mamalarla beslenen hayvanlar kolay kolay problem yaşamamaktadır. Fiyatı pahalı olan her şey kaliteli olmak zorunda değildir.
Ayrıca sıcak havada besinler daha çabuk bozulmaya uğradığından mama ve su kaplarının temiz olması, mümkünse mama kabının her öğünden sonra temizlenmesi gerekmektedir.

Dış Parazit Etkenleri
Aşılamanın önemini daha önce de belirtmiştik, dış parazit aşı uygulamasını umumiyetle ayda veya en geç 2 ayda bir (bu süreye bakım koşulları, hava şartları gibi etkenleri göz önünde bulundurarak hekiminiz karar verecektir) ihmal etmeden yaptırmanızda fayda var.
Maalesef günümüzde petshoplarda bile bulunan bit-pire-kene öldürücü ilaçların satın alınıp bilinçsizce uygulanması yüzünden hayvanlar ya zehirlenmektedir, ya da kenelere etki etmediğinden paranız boşa gitmektedir. Bu ilaçları hayvanınız üzerinde uygulamayınız. Bunlar zehir ihtiva eden ilaçlardır ve sadece hekiminiz tarafından yapılmasına müsaade ediniz.

Gezdirme
“Asfalta yumurta kırsan pişer” lafını hepimiz biliyoruz, hepimiz dışarı çıkarken ayakkabı-terlik giyiyoruz. Hayvanların patilerinde taban yastığı denilen nasırlar bulunmakta, bu nasırlar sıcak asfalta ne kadar dayanabilir. Mecbur kalmadıkça güneşte dışarı çıkmalarını engelleyin. Hem güneşten – sıcaktan korumak, hem patilerinin zarar görmesini engellemek için sabah erken veya akşam geç saatlerde çıkarın gezdirin.

Yıkama
Köpeğinizi sıcak havalarda fırsat buldukça havuza-denize götürün, mümkünse havuzuna büyük buz parçaları atın. Şampuan ile sık yıkamamak gerektiğini daha önce de belirtmiştik, malum derinin kendini koruyan enzimlerini yok ettiğinden kepeklenme ve deri problemleri ortaya çıkmakta ancak ayda 1 hatta kışın 3 ayda 1 şampuanla yıkayabilirsiniz.

Klima
Klimalı ortam sıcaklarda hepimizin aradığı serinliği oluşturmakta ve hayvanlarımız için konforlu bir dinlenme oramı sağlamaktadır. Aynı bizim gibi onlarda da bir soğuk - bir sıcak ortam hastalıklara yol açıyor. Klimanızı 25 – 28 derece arasında bir ayara getirin (yaşadığınız şehrin ve ortamın durumuna göre çok soğuk olmayacak şekilde). Klimanın havası direk kedi-köpeğinizin üzerine üflemesin. Hastalıklar genellikle gece uyurken kapılıyor, bu yüzden gece ısıyı biraz daha arttırabilirsiniz.

Güneş Çarpması
Baş bölgesine direkt olarak güneş ışınlarının gelmesi ile oluşur ve beyinde patolojik semptomlara neden olup ölümlere yol açmaktadır. Köpeğinizi öğle vakti, hatta mümkünse güneş batana kadar dışarıda gezdirmeyin. Zincirle bağlıyorsanız güneşten korunması için önlem aldığınızdan emin olun.

Isı Vurması (Sıcak Çarpması)
Sıcak havada kapalı ve havasız yerlerde yüksek ısı artışı yaşanmakta, hava sirkülasyonu olmadığından kedi-köpeğinizin nefesi ile ortam daha da ısınarak daha havasız ve sıcak bir hal almaktadır. Özellikle araba içinde (pencere açık olsa bile sıcaklık 50-60 dereceyi bulur), nefes almada güçlük, hypotermi (vücut ısısı 42 dereceye kadar çıkar), akciğer ve beyinde ödem şekillenip, beyin fonksiyonları ve dolaşım sisteminde bozulma sonucu ölümlere yol açan bir durumdur.

Kedi ve köpekler sıcak havada kapalı ortamda uzun süre kalmasın,gece kulübelerinin kapısını kilitlemeyin, nakil olacaksa nakliyat gece yapılsın, aynı kafese 1 den fazla hayvan koymayın.
Özellikle fazla kilolu veya akciğer hastası olan hayvanlar sıcaktan daha fazla etkilenmektedir.

Bol su içmelerini sağlayın, önünde sürekli temiz ve soğuk su bulunmasına özen gösterin, su kaybı vücut ısısının dengelenmesini engeller, dolaşım bozukluğu ve ölümlere yol açar.

Bir Kap Su
Evcil hayvan besleyin yada beslemeyin, sokakta yaşayan hayvanlar için kapınızın önüne bir kap su koyun. Kirli sular çok güçlü hastalık kaynağıdır, temiz su bulamayan hayvanlar yaşamlarını idame ettirebilmek için buldukları her suyu içmek zorunda olduklarından, hastalanırlar ve çevreye de hastalık saçarlar. Hem onları hastalıklardan bir nebze olsun korumak hem de vücutlarındaki sıvı kaybını önlemek adına evinizin-işyerinizin önüne bir kap temiz su koyun.

Sokak Hayvanlarını Beslerken
Besin maddelerinin sıcak havada ne kadar çabuk bozulduğunu biliyoruz. Sokak hayvanları yesin diye evdeki artıkları koyarken dikkat edin, özellikle köpekler bozulmuş gıdaları kolay ayırt edemezler ve ne bulurlarsa yerler. Çiğ yumurta, çiğ balık, pişmemiş tavuk derisi, sakatatlar kesinlikle verilmemelidir. Pişmemiş gıdalar kusma ve ishalle sonuçlanan sindirim sistemi bozukluklarına neden olabileceği gibi pankreatit, kansızlık, zehirlenme gibi ölümcül sonuçlara da neden olabilir.
Yavru kediler için inek sütü vermek isterseniz yarı yarıya sulandırarak vermelisiniz. İnek sütü tek başına ağır gelmekte ve sindirim sisteminde problemlere yol açabilir.

Bora Bilgin
Veteriner Hekim
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kedi ve Köpeklerde Sıcak Havalarda Yapılması Gerekenler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Bora BİLGİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Bora BİLGİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Bora BİLGİN Fotoğraf
Vet.Hek.Bora BİLGİN
İstanbul
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Bora BİLGİN'in Makaleleri
► Köpeklerde Sıcak Çarpması Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
► Kedi ve Köpeklerde Kan Grupları Vet.Hek.Önder ERGÖRÜN
► Kedi ve Köpeklerde Polisitemi Vet.Hek.Alper BAYRAKAL
► Kedi ve Köpeklerde Zehirlenmeler Vet.Hek.Bora BİLGİN
► Kedi ve Köpeklerde Tüy Dökülmesi Vet.Hek.Dr.Mahir KAYA
► Kedi ve Köpeklerde Kusma Vet.Hek.Dr.Başak TUNÇER ULUKARTAL
► Kedi ve Köpeklerde Obezite Vet.Hek.Işıl KARATAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kedi ve Köpeklerde Sıcak Havalarda Yapılması Gerekenler' başlığıyla benzeşen toplam 45 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yavru Köpek Bakımı Eylül 2014
► Köpeklerin Tarihçesi Kasım 2013
► Kedi - Köpek Kılı Ağustos 2013
► Hayvanlarda Davranış Bozuklukları ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:48
Top