2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Agave Şurubu Sağlıklı mı?
MAKALE #16835 © Yazan Dyt.Yunus Emre UZUN | Yayın Haziran 2016 | 3,461 Okuyucu
AGAVE ŞURUBU SAĞLIKLI MI?

Agave, Meksika’da yetişen, kaktüsü andıran egzotik bir tür çöl bitkisidir. Türüne göre yaprakları yeşilden maviye uzanan renklerde olabilir. Agave bitkisi bağışıklığı güçlendirir, vücutta anti inflamatuvar etki gösterir.

Agave şurubu agave bitkisinin özsuyundan elde edilen doğal bir tatlandırıcıdır.Agave şurubu daha çok Meksika’nın güneyindeki verimli topraklarda yetişen Blue Agave den üretilmektedir.Blue Agave yüksek karbonhidrat (fruktoz oranı yüksek) içeriğinden dolayı tercih edilir. Fruktoz oranı yüksek,kalorisi azdır. Beyaz şekere oranla %25 daha tatlı olduğu bilinmektedir.

Agave şurubunun agave bitkisinden sofralarımıza ulaştığını düşünmekteyiz. Hâlbuki bu şurup, laboratuvar ortamında, kimyasal işlemler uygulanarak elde edilmektedir. Bu işlemler üretici firmadan firmaya değişmektedir. En çok tüketilen, doğal vurgusu ön plana çıkarılan markalarda GDO’lu enzimler ve yoğun kimyasal maddeler kullanılmaktadır.

Piyasada bulunan Agave şuruplarında %80 oranında sentetik fruktoz bulunmaktadır.

Agave Şurubunun Kullanım Alanları

Süt endüstrisi:

Ürünün donma noktasını düşürür.Aromayı artırır

İçecek endüstrisi:

Çay,alkollü içecekler,enerji içecekleri ve meyve sularında tatlandırıcı olarak kullanılır. Bira gibi fermente içeceklerin mayalanabilirliğini artırır.

Gıda endüstrisi:

Marmelat, reçel, tatlı, kek, yoğurt, dondurma gibi ürünlerde tatlandırıcı hammadde olarak kullanılabilir. Reçel yapımında jelleşmeyi sağlar ve meyvelerin doğal parlaklığını artırır.

Şekerleme endüstrisi:

Kristalizasyonu önler. Ürünün yapısını iyileştirir. Meyve aromalı ürünlerde aromayı zenginleştirir



Fruktoz Nedir ve Vücuttaki Etkileri Nelerdir?

Dünyadaki her canlı enerji üretimi için glikoz kullanır. Glikozun %80’i herhangi bir ön işleme tabii tutulmadan hücrelerde enerji olarak kullanılabilirken, fruktoz ise karaciğer tarafından metabolize edilir.

Fruktoz aslında meyvelerde bulunan doğal bir tatlandırıcıdır. Doğal fruktoz beraberinde faydalı lifleri, enzimleri, vitaminleri, antioksidanları getirirken sentetik fruktoz tamamen faydasız, hatta zararlıdır. Sentetik fruktozlar (tüm hazır yiyecek ve içeceklerde tatlandırıcı olarak bulunur) karaciğer tarafından tanınmaz. Bu yabancı madde gerektiği gibi metabolize edilemediği için karaciğere hasar verir ve karaciğer tarafından toksin olarak depolanmak üzere yağa dönüştürülür. Bu da kalp damar hastalıklarına, karaciğer hastalıklarına, obeziteye ve beraberinde pek çok hastalığa yol açar.,

Agave ise doğal bir tatlandırıcıdır ve yüksek fruktoz içeriği sayesinde glisemik indeks yükü düşüktür. Bu sebeple bir dönem diyabetli hastalara önerildi. Fakat agave şurubu tüm tatlandırıcılardan,hatta mısır şurubu gibi tehlikeli bir tatlandırıcıdan bile çok daha fazla vücut için zararlı olan fruktoz içermektedir. Fruktoz artan tip 2 diyabetin (şeker hastalığı) ve alkolden bağımsız karaciğer yağlanmasının en önemli sebeplerinden biridir.



Agave Şurubunun Zararları (Sentetik Tatlandırıcı içeren ürünler için de geçerlidir):

Bağımlılık yapar. Tat algınızı bozarak, daha fazla şeker ihtiyaç duymanıza yol açar.
Sentetik fruktoz alkole çok benzer ve insan vücudunda alkolün yol açtığı hastalıkları
oluşturur. Örneğin Alkolik Olmayan Karaciğer Hastalığı fruktoz sonucudur.

Karaciğer hasarlarına yol açar.
Obeziteye yol açar.
Kalp- damar hastalıklarını tetikler.
İnsülin direncini yükseltir.
İçinde bulunan sentetik enzimler, kimyasallar tehlikelidir.

Vegan beslenmede sıkça balın alternatifi olarak kullanılan agave şurubu sağlığı tehdit etmektedir. Bu konuda daha dikkatli olunmalı, ürünlerin etiketleri muhakkak okunmalı ve aşırı fruktoz içerikli ürünlerden uzak durulmalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Agave Şurubu Sağlıklı mı?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Yunus Emre UZUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Yunus Emre UZUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yunus Emre UZUN Fotoğraf
Dyt.Yunus Emre UZUN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi310 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Yunus Emre UZUN'un Yazıları
► Mısır Şurubu Dyt.Gökmen GÖK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Agave Şurubu Sağlıklı mı?' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:00
Top