2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hamilelikte Olumsuz Durumlar
MAKALE #16869 © Yazan Psk.Serap DUYGULU | Yayın Temmuz 2016 | 2,723 Okuyucu
Anne olmak çok heyecanlı ve mucizelere tanık olduğumuz en özel süreçlerden biri.
Bir can dünyaya getirmek gerçekten de doğanın hazırladığı ve insanoğluna armağan ettiği muhteşem bir olay.
Hamilelik süreci anne adayları için zaman zaman fiziksel bazı sorunlara yol açsa da dünyaya gelen minik varlığın yarattığı heyecan ve enerji bambaşka.
Bebeğin sağlıklı gelişmesi ve sağlıklı dünyaya gelmesi anne adayının hamileliğinde yaşadığı ortamla, beslenmesiyle ve elbette psikolojik durumuyla yakından ilintili. Hamilelik bir kadına yakışan en özel biyolojik durum aslında.
Hamile kadının bebeğini korumak adına kendisine ve davranışlarına, yemesine içmesine dikkat ettiği kadar çevredeki insanlar ve yakın aile bireyleri de hamileye dikkat etmeye başlarlar.
Bu dikkat bazen rahatsız edici boyutlara ulaşabilir. Çevreden gelen sorular ve müdahaleler anne adayını bunaltacak kadar sıkıntılı olabilir.
Hamilelik süreç olarak bir kadının zaten en hassas olduğu ve en karmaşık duygular yaşadığı biyolojik süreçlerden oluşur. Böyle bir dönemde elbette bebek bekleyen anneye karşı daha ilgili davranılması doğaldır.
Ancak bu abartılı bir ilgi ve müdahale halini almışsa anne adayının da kendisini korumaya almasını gerektirebilir. Özellikle duygusal anlamda buna ihtiyaç duyulabilir. Çünkü bir anne adayı genellikle diğer kadınlara kendi hamilelik ve doğum anılarını hatırlatacaktır.
Birçok kadın anne adayına kendi doğum hikayesini anlatır.
Doğacak bebeğin cinsiyetinden tutun, bebeğin istenen planlı bir bebek mi yoksa sürpriz bir bebek mi olduğuna kadar her şeyi sorup öğrenmek isterler.
Hamile bir kadın gördüğünde sürekli bir çocuk sahibi olma ya da olamama konusunu açan, anne adayının ne yiyip içtiğini sorgulayan, olur olmaz fikir veren, öneride bulunan insanlar aslında anne adayı üzerinde ciddi bir stres yaratabilir.
Bu durumda anne adayının yapabileceği bazı şeyler var.
Öncelikle bedeni kendisine aittir ve istemediği hiçbir şeyi yapmak zorunda değildir. Bazı insanlar anne adayının karnına dokunmak isteyebilir ve bu insanlar aslında bir anlamda bebekle iletişim kurmaya çalışan yakınlardır. Genellikle yabancılar bunu pek yapmazlar.
Ancak anne adayı eşi ve aile bireylerinden başkasının dokunmasını istemeyebilir ve kesinlikle haklıdır da. O nedenle böyle bir davranışla karşılaşırsa ve istemediği bir tutumsa, çok net bir biçimde rahatsız olduğunu söylemelidir.
Çünkü bir kadının bedeni her ne şekilde olursa olsun sadece kendisine aittir ve istemediği hiçbir müdahaleye izin vermek zorunda değildir.
Kendisine zorla yedirilmek istenenlere ya da uyması gereken kuralları sürekli hatırlatmalarına da dur diyebilir. İstemediği sohbetlere girmek ya da insanların uzun anılarını dinlemek istemediğinde de bunu kibarca ama kesin bir dille durdurabilir:
‘Bu konuları konuşmak istemiyorum, biraz gerginleşiyorum’ demek karşı tarafa gereken mesajı verir.
Müdahale daha ileri boyutlara giderse ve anne adayının mahrem alanlarına girerse bir süre sessiz kalmak ve karşı tarafın konuşmasını bitirmesini beklemek, konuşma bitmiyor ve rahatsız edici olmaya devam ediyorsa aynı şekilde ‘ bu konuları eşimle kendi aramızda konuşmayı tercih ediyoruz’ denilebilir.
Konuşma hangi içerikte olursa olsun, unutmayın ki hiçbir soruya yanıt vermek ve fikrinizi açıklamak zorunda değilsiniz. Hele hele sizin özel hayatınızla ilgili sorular ismi üstünde özel hayatınıza ait konulardır ve bu konularda kesinlikle sessiz kalmak sonrasında ise bu konuda konuşmak istemediğinizi belirtebilir, diğer insanlara sizin özel alanınıza girdiklerini hatırlatabilirsiniz.
Bazen insanlar durmaları gereken yerleri unutabilir ya da samimiyeti fazla ileri götürebilirler. Burada sınırları çizecek olan sizsiniz..
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hamilelikte Olumsuz Durumlar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Serap DUYGULU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Serap DUYGULU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Serap DUYGULU'nun Yazıları
► Hamilelikte Psikolojik İyi Oluş Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL
► Hamilelikte Doğum Fobisi Psk.Serap DUYGULU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Hamilelikte Olumsuz Durumlar' başlığıyla benzeşen toplam 55 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Baba Çocuk İlişkisi Kasım 2016
► Alınganlık Kasım 2016
► Kıskançlık Kasım 2016
► Yılbaşı ve Çocuklar Kasım 2016
◊ Dizi Dizi Hayatlar Ekim 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:45
Top