2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hamilelik ve Toksoplasma
MAKALE #16896 © Yazan Vet.Hek.Melike AKAY | Yayın Temmuz 2016 | 3,309 Okuyucu
Hamilelik ve Toksoplazma

Hepimizin evlerinde bizlerle yaşayan ve her zaman koşulsuz yanımızda olan bu küçük canavarlar bazen hiç ummadığımız anlarda aklımızda soru işaretleri bırakabiliyorlar. Toksoplazma bir parazittir. İnsanlar çok eskilerden beri bu parazitin yalnızca hayvanlardan geçtiğini düşünmekte ve bu sebeple hayvanlarla temastan kaçınmaktadırlar. Toxoplasma hangi yollarla bulaşır.

1 - İyi yıkanmamış sebze ve meyvelerle (marul, ıspanak vb.)
2 - Çiğ veya az pişmiş etlerle (özellikle çiğ köfte)
3 - Aşılanmamış hayvanların dışkıları ile temas halinde

Görüldüğü gibi sadece hayvan teması ile değil, hatta daha yüksek oranda gündelik yaşamda sürekli tükettiğimiz gıda maddeleri ile bu paraziti alma riskimizin çok daha fazla olduğunu söyleyebiliriz.

Peki, bu parazitten korunmak için neler yapılmalı?

Gebeliğin ilk aylarında yapılan ‘toxoplasma testleri’ sonucunda vücudunuz bu parazitle önceden hiç karşılaşmamışsa bazı önlemleri almanız gerekmektedir:

Ellerinizi öğün önceleri düzgün şekilde yıkayın.
Sebze ve meyveleri de tüketmeden önce uzun süreli yıkayın.
Evinizde kedi veya köpek besliyorsanız aşılarını ihmal etmeyin, onlara çiğ et yedirmeyin ve onları sevdikten sonra ellerinizi mutlaka iyice yıkayın, elinizi ağzınıza sürmeyin.
Çiğ veya iyi pişmemiş et ve et ürünlerinden kaçının. (sucuk, salam, sosis, çiğ köfte vb)
Ellerinizi, bahçe işiniz bittikten sonra ve yemekten önce sabunla iyice yıkayın.
Kedinizi kuru mama ve kutu yiyeceklerle besleyin.
Kedinizin evden dışarı çıkmasına izin vermeyin.
Kedinizin tuvalet kutusunun düzenli olarak temiz kalmasına dikkat edin. Kum temizleme işini mümkünse evdeki başka bir kimseye devredin, eğer böyle bir şansınız yok ise tuvalet kabını mutlaka eldiven kullanarak temizleyin.
Hamilelikte olan laboratuar incelemelerinde toxoplasmoz testlerinin en geç her 8-12 haftada bir kontrol edilmesi, yeni bir enfeksiyon kapılması olasılığı erken teşhis ve tedavisi açısından önemlidir. (Örneğin hamileliğin 20. haftasında)

Kedinizin veya köpeğinizin kist iğnelerini aksatmadan düzenli olarak yapıyorsanız, onların tüylerinin sizin saçınızdan bir farkı olmadığını göreceksiniz. Yapılan araştırmalarda hamilelik döneminde ve sonrasında evdeki hayvanınızın çocuğunuzun ruhsal ve fiziksel sağlığı açısından çok çok önemli olduğunu, toksoplazmanın sadece hayvanlardan değil daha da önemli ve büyük oranda dışarıda yenilen iyi yıkanmış sebze, meyvelerden ve az pişmiş etlerden geçtiğini lütfen unutmayın.

Eğer hala kafanızda küçük de olsa bir soru işareti kaldıysa; bir defaya mahsus olmak üzere evdeki petinize 15 gün arayla yaptıracağınız iki adet kist iğnesi ile petiniz de var olan ana ve yumurta toksoplazma etkenlerini dökmesini sağlayarak bu sorunu da ortadan kaldırmanız mümkün olacaktır.

Anne adaylarının yapması gerekenler ;
Öncelikle bu enfeksiyonu geçirip geçirmediklerini bilmelerinde fayda vardır. Bu amaçla gebeliğin planlandığı dönemde ya da gebeliğin en erken dönemlerinde kanda toksoplazma IgM ve IgG ölçümleri yapılır. IgG'si pozitif olanların (çok yüksek pozitiflik olmaması koşuluyla) daha önceden enfeksiyonu geçirdikleri kabul edilir. Bu anne adaylarındaki antikorlar yeni bir enfeksiyona karşı koruyucu olduklarından gebelikte enfeksiyon geçirme riskleri olmadığı kabul edilir.

Nasıl Tanı Konur? Toksoplazma tanı yöntemlerinin çeşitliliğine rağmen en sık kullanılan, kanda toksoplazmaya özgü antikorların aranmasıdır. Bu amaçla toksoplazma IgG (immunglobulin G) ve toksoplazma IgM adlı antikorlar aranır. IgM halihazırda geçirilmekte olan bir enfeksiyonu gösterirken, IgG genellikle daha önceden geçirilmiş bir enfeksiyonu gösterir. IgG'nin belli bir süre sonra alınan kanda arttığının gösterilmesi de yeni geçirilmiş, ya da geçirilmekte olan bir enfeksiyona işaret eder. Toksoplazma IgM antikorları bazı insanlarda enfeksiyon geçirildikten sonra aylar boyu düşük titrelerde pozitif kalabilmektedir.

Yukarıdaki önlemleri dikkate aldığınız sürece evinizden kedinizi ya da köpeğinizi uzaklaştırmanıza gerek kalmayacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hamilelik ve Toksoplasma" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Melike AKAY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Melike AKAY'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Melike AKAY Fotoğraf
Vet.Hek.Melike AKAY
İstanbul
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi14 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Melike AKAY'ın Makaleleri
► Hamilelik ve Evcil Hayvanlar Vet.Hek.Mine Çağlar KONDU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Hamilelik ve Toksoplasma' başlığıyla benzeşen toplam 40 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:20
Top