2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sirke Tüketerek Daha Sağlıklı Yaşayın
MAKALE #16988 © Yazan Uzm.Dyt.Merve KAYALI | Yayın Ağustos 2016 | 5,082 Okuyucu
Sirke; son yıllarda popülerlik kazanmış gözükse de aslında yüzyıllardır yara tedavisinden saç ve cilt bakımına kadar pek çok alanda sağlıklı bir şekilde kullanılan doğal bir üründür.

Yapılan birçok çalışmada elma sirkesinin yüksek tansiyonu, antioksidan etkisi ile LDL kolesterolü ve kan şekerini düşürdüğünü göstermektedir.

Peki piyasada üretilen sirke ve ev yapımı sirke arasında fark var mıdır?

Fabrikasyon usulle 24 saatte fermente edilen (doğal fermantasyon 40 gündür), içerisinde koruyucu katkı maddesi, yapay asit, boya ve aroma içeren sirkeler; bilinçsiz tüketimi ile sağlığımız açısından zararlı etki gösterebilir. Bu tür sirkelerin tadı ve kokusu itici olabilir ve yakıcıdır. Doğal sirkenin tadı ve kokusu hoştur, asidi yakmaz.
Adaçayı sirkesi sinir bozukluklarını düzeltir. Çorbaya veya suya karıştırılır.
Ananas sirkesi sindirimi sağlayan bezelere olumlu etki yaparak sindirimi kolaylaştırır.
Ardıç üzüm sirkesi güçlü bir mikrop öldürücüdür. İçildiğinde epitelyum dokuyu tahriş ettiğinden çok az kullanılır. İçten ancak bir uzman kontrolünde uygulanmalıdır.
Ayva sirkesi yanıkların tedavisinde kullanılır.
Bahçe nanesi sirkesi, mideyi ve sindirim sistemini rahatlatır (bir bardak suya karıştırılan 1 çay kaşığı nane sirkesi). Bağırsak gazlarının oluşmasını da önler.
Bal sirkesi: En az alerjiye neden olan sirkedir. Öksürüğü yumuşatır ve mikrop öldürücüdür.
Balsamik sirke: sirkelerin kralı olarak kabul edilir. Yıllarca ağaç fıçılarda saklanır. Üretiminin zor olması nedeniyle çok pahalıdır. Eskidikçe değeri artar.
Bektaşi üzümü sirkesi saçların uzamasına ve cildin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Kan damarlarını ve bağ dokuyu güçlendirir. Vücudu toksinlerden temizler ve solunumu rahatlatır.
Çilek sirkesi bağışıklık sistemini uyarır. Canlılık vericidir. Genellikle orman çileği sirkesi tercih edilir.
Çoban üzümü sirkesi peklikte, ishalde yardımcıdır ve iltihap önleyicidir. Kandaki yağ oranına olumlu etki yapar.
Elma sirkesi Avrupa’da ilaç olarak en çok kullanılan sirkedir. Birçok hastalığın tedavisinde kullanılır. Tansiyonu ve kan dolaşımını düzenler.
Frenküzümü sirkesi epitel doku iltihaplarında etkili olur. Bağışıklık sistemini uyarır ve kan oluşumunu destekler.
Hurma sirkesi sakinleştirici, metabolizmayı uyarıcı ve peklik gidericidir.
Karahindiba sirkesi antiseptik ve peklik gidericidir. Ayrıca bağırsaklarda iltihap oluşmasını önleyici özelliği de vardır.
Karanfil sirkesi baharat olarak kullanılan karanfilden yapılır. Kusmayı ve bulantıyı kesmekte çok etkilidir.
Kayısı sirkesi konsantrasyonu artırır. Kan temizleyici, toksinlerden arındırıcıdır. Cilt, tırnak ve saç üzerinde olumlu etki yapar. Solunum zorluklarında yardımcı olur. Hücre koruyucudur.

Evde elma sirkesi yapımı;

Elmaları (elmalar tatlı, sulu ve kırmızı olmalı) katı meyve sıkacağında (kabuk ve çekirdeği ile) suyunu sıkın, 5 litrelik cam kavanozun 2/3 üne kadar elma suyu ile doldurun, üçte biri boş kalsın. Katı meyve sıkacağından çıkan posadan da 2 su bardağı posa ekleyin. Başka hiç bir şey katmanıza gerek yoktur. Kavanozun ağzına ince bir tülbent bağlayın (hava alması lazım) ve güneş görmeyen bir yerde 15 derecenin üstü sıcaklıkta beklemeye bırakın.
1 haftadan sonra kötü şekilde kokmaya başlıyor sakın dökmeyin sabredin.1-3 ay sonra sirke olmaya başlıyor artık haftada bir tadıp istediğiniz sirke tadına ulaşınca, bez süzgeç ile süzün.
1 litrelik cam süt şişelerini ağzına kadar doldurup kapağını sıkıca kapatın, artık hava almasına gerek yoktur. Bekledikçe çok keskinleşmemesi için 1 litrelik şişeye yarım çay kaşığı kaya tuzu ekleyebilirsiniz. Sirkenizi buzdolabında saklamanıza gerek yok, zamanla dibinde tortu ve üzerinde jöle şeklinde sirke anası oluşabilir o zaman üstteki anayı atın, dibindeki tortuyu da süzüp kullanabilirsiniz.

SİRKE TÜKETİMİNİN SAĞLIK ÜZERİNENDEKİ ETKİLERİ

1. Elma sirkesinden günlük alınan asetik asit miktarının HbA1C düzeyini %0,16 oranında düşürdüğü ve düzenli sirke kullanımının kan şekeri kontrolü sağladığı görülmüştür.
2. Yapılan çalışmalarda sirke ve asetik asidin kanda ki insülin-şeker oranını baskıladığı ve düzenlediği görülmüş. Yemekten sonra yükselen kan şekerini sirke ile kontrol altına alınabileceği sonucuna varılmıştır.
3. Gıda kaynaklı patojenler üzerinde sirkenin antibakteriyel özelliği araştırılmış ve sirkede bulunan asetik asidin tüm bakterilerin gelişimini engellediği tespit edilmiştir. Sirke bu özelliğinden dolayı sebze ve meyvelerin yıkanmasında kullanılabilir.Ayrıca et, tavuk marinasyonunda sirke kullanabilirsiniz.
4. Sirkede bulunan fenolik maddelerin; antioksidan, antitümör, antimutajenik ve antikarsinojenik ajanlarla sağlığımızı koruduğu yapılan çalışmalarla görülmüştür.
5. Sirke başta böbrek ve karaciğerler olmak üzere vücudu toksinlerden arındırır.
6. Ayrıca sirkede bulunan kafeik, ferulik ve vanilik asit gibi fenoliklerin ise antibakteriyel, antivirüs, antiromatizmal ve ateş düşürücü etkiye sahip oldukları açıklamıştır.
7. Yapılan bir çalışmada salata ve patateste kullanılan bir miktar sirkenin karbonhidrat ve yağdan zengin gıda alımı sonrası oluşan hiperglisemiyi engellediği görülmüştür.
8. Sirkede bulunan asetik asidin kalsiyum emilimi ve birikimini arttırdığı görülmüştür.
9. Fareler üzerinde yapılan çalışmada sirkenin sistolik kan basıncını yaklaşık olarak 20 mm Hg düşürdüğü belirlenmiştir.
10. Sirkede bulunan polifenoller antioksidan etkiye sahiptir ve kansere karşı koruyucu etkileri vardır.
11. Sirkenin glisemik indeksi azaltıcı etkisi görülmüştür. Bu etki ile doygunluğu daha uzun süre koruduğu ve kilo verme üzerinde yaralı olduğu söylenebilir.
12. Elma sirkesi yağ yakımında görevi olan enzimlerin sayısını arttırarak yağ yakımında etkili olduğu yapılan çalışmalarda gösterilmiştir.
13. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda diyette düzenli sirke tüketiminin kan yağlarını düşürdüğü gözlemlenmiştir.
14. Yapılan çalışmalarda günlük diyete sirke eklenmesinin vücut ağırlığı, yağ dokusu, trigliserit düzeyleri ve bel çevresini düşürdüğü görülmüştür, sirkenin metabolik sendromun önlenmesine ve obezitenin düzeltilmesine yardımcı olduğu sonucuna varılmıştır.
15. Sirke prebiyotiktir yani vücut için yararlı olan probiyotik bakterilerin besin kaynağıdırlar. Probiyotiklerin vücuda etkileri; yiyeceklerin hazmını kolaylaştırır, bağışıklık sistemini güçlendirir, sindirim sistemin düzenlenmesine olumlu etkileri vardır, kansere karşı koruyucudur.
16. Sirke gaz problemlerine ve kabızlığa iyi gelir.
17. Elma sirkesinin aynı zamanda dişleri beyazlatma etkisi bulunmaktadır. (diş hekiminize danışmadan kullanmayın)

Sirke İle Zayıflama

Sirke faydaları yanında sirke ile zayıflama da mümkündür. En basit olarak salatalarda kullanılması bile zayıflamaya etki eder. Bunun yanında düzenli olarak kilo vermek isteyen kişiler bir bardak ılık suyun içine bir tatlı kaşığı bu sirke dönerek içebilirler. Bu karışım aç karınla yemeklerden önce günde iki kez içilebilir. (Fakat herhangi bir kronik rahatsızlığınız veya mide probleminiz varsa uzmanla görüşmede kullanmayın)

NOT: Sirke tüketiminin yararları çeşitli çalışmalar ile gösterilmiştir, ancak mide – bağırsak sorunları olanların tüketimine dikkat etmesi gerekmektedir. Direkt olarak tüketimi özefagusa zarar verebilir. Salatalara veya yemeklere katarak tüketimi uygundur. Her öğünde salatalara sos şeklinde 2 yemek kaşığı kadar eklenerek tüketilmesi uygundur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sirke Tüketerek Daha Sağlıklı Yaşayın" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Merve KAYALI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Merve KAYALI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Merve KAYALI Fotoğraf
Uzm.Dyt.Merve KAYALI
İstanbul
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Merve KAYALI'nın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Sirke Tüketerek Daha Sağlıklı Yaşayın' başlığıyla benzeşen toplam 76 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Tarçın ve Diyabet Kasım 2016
► Hidrasyon Eylül 2016
► Menopoz Dönemi ve Beslenme Haziran 2014
► Besin Alerjisi Mayıs 2014
► Anne Sütü ve Önemi Mayıs 2014
◊ Balık Sezonu Aralık 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:57
Top