2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tuvalet Eğitimi
MAKALE #17073 © Yazan Psk.Dnş.Yasemin ŞAHİN | Yayın Ağustos 2016 | 3,706 Okuyucu
Tuvalet alışkanlığının kazanılması, her çocuğun yerine getirmesi gereken bir gelişim görevidir. Her çocuk için uygun olan yaş farklı olmakla birlikte 2-4 yaş arası ideal dönem olarak kabul edilmektedir. Çok erken başlanması zorlanmalara neden olacağı gibi, çok gece bırakmak da özellikle psikososyal anlamda sorunlara neden olabilmektedir.
Her konuda olduğu gibi istisnalar burada da söz konusudur. Gelişimde bireysel farklılıklar olduğu unutulmamalı; 1.5 yaşında tuvalet eğitimini sorunsuz tamamlamış bir çocuk garip karşılanmamalı veya komşunun oğlu öğrendi benim çocuğumda bir problem mi var gibi endişelere kapılmamalı.
Çocuğa tuvalet eğitimi vermeye başlamadan önce fiziksel, zihinsel ve duygusal anlamda hazır olduğundan emin olmak gerekiyor.
Fiziksel olarak; yeterli kas kontrolünü sağlayıp sağlamadığına dikkat edilmeli. Bunun için de gün içerisinde bezinin ne kadar uzun süre kuru kaldığını takip etmek, bize bu konuda fikir verecektir.
Çocuk her şeyi anlıyor, kendinden istenenleri yerine getiriyor olabilir. Ancak tuvalet eğitiminde algılayıcı dilin yanında ifade edici dilin de gelişmiş olduğundan emin olunmalı. Yani kendini ifade etmekte zorlanan bir çocuk için tuvalet eğitimi belli bir süre daha bekleyebilir.
Tuvalet eğitiminin denk geldiği yaşlar (2,3..), benmerkezciliğin gelişmeye başladığı yaşlardır. Çocuk tuvaletini kendi iradesiyle tutup bırakabildiğini fark eder ve bu çocuğun ilk kez deneyimlediği otokontrolüdür. Kendi isteklerinde fazlasıyla ısrarcı olabilir. Üstüne gidilmemeli, inatlaşmaya başladığında zorlanmamalı. Unutmayın, çocuklar karşılarında kendileriyle inatlaşan biri varsa ancak inatlaşmaya devam ederler.
Tuvalet eğitiminde kaka eğitimi daha önce gerçekleşir. Kaka denetimini sağlayan kasların daha önce gelişmesi, gün içerisinde idrara kıyasla daha az meydana gelmesi kontrol etmeyi kolaylaştırmaktadır. Çocuğun kaka yaptığı zamanları ve öncesindeki davranışlarını takip etmek, ebeveynler için ipucu olacaktır. Diğer yandan tuvalet eğitimi başladığında, yemeklerden sonra çocuğu tuvalete götürmek, rutinlerin oluşması adına da etkili olacaktır.
Ebeveynler çocuklarının tuvalet eğitimini bir an önce almasını ister. Bu nedenle çocuğa karşı sürekli yönlendirmelerde bulunur, yaptırım uygulamaya çalışır. Oysa bu tutumun pek bir yararı olmaz, aksine psikolojik olarak oldukça hassas bir dönem olduğu için daha dikkatli davranmak gerekir. Otokontrolünü fark etmeye başlayan çocuk, ebeveynlerinin diretmelerine karşı çıkacaktır, baş kaldıracaktır. Saatlerce lazımlıkta oturmaya zorlanan çocuk inatla kendini tutacak, anne pes edip çocuğu tuvaletten kaldırdığı anda, çocuk kendi iradesiyle kakasını evin herhangi bir yerine ya da bezine yapacaktır. Çocuğun bu davranışı yeni yeni tatmaya başladığı kontrol duygusunun verdiği egemenliği anneye kaptırmak istememesinden kaynaklanır. Diğer yandan çocuk kakasını kendinin bir parçası olarak görür ve buna bağlı olarak onunla oynayabilir, elini bulaştırıp duvarlara sürebilir. Ebeveynlerin sabrını oldukça zorlayacak olan bu yaşantılar, içinde bulunulan gelişim döneminin bir gereğidir, sakinliği koruyarak inatlaşmasan geçmesi beklenmelidir.
Tuvalet Eğitimi için Uygun Zaman Nasıl Anlaşılır?
*Çocuğunuzun bezini takip edin, daha uzun aralıklarla kirlenmeye başladığında kas kontrolü gelişmiş demektir.
*Altı kirlendiğinde çocuğunuzun bundan rahatsız olması, bezini çıkarmaya çalışması.
*Yazının başında bahsettiğim gibi, havaların ısınması da başlangıç için etkilidir. Eğitim sürecinde zaman zaman alta kaçırmalar, kazalar olacak; bu nedenle çocuğunuz suyla daha sık temas edecektir. Dolayısıyla sıcak havalar ebeveynler için daha rahat ve pratik olmaktadır.
*Çocuğun tuvalete karşı bir tedirginliğinin olmaması, tuvaleti evin normal bir alanı olarak görmesi gerekmektedir.
*Kendi başına kıyafetini indirip kaldırmayı becerebiliyor olması beklenir.
Bu belirtileri gözlemlemeye başladığınızda en önemlisi ebeveyn olarak siz bu sürece hazır olduğunuzda tuvalet eğitimine başlayabilirsiniz.
Ebeveynlere Öneriler
*Kız çocuklar anneyi, erkek çocuklar babayı model alır. Bu nedenle tuvalet eğitiminde çocuğun hemcinsi ebeveynin rolü büyüktür.
*Tuvalet eğitimine başlandıktan sonra bez kesinlikle kullanılmamalıdır. Ara Ara bezin kullanılması çocukta kafa karışıklığına neden olacaktır.
*Tuvalet eğitimine başladınız, ancak bir süre sonra çocuğunuzun zorlandığını ve daha zamanı olduğunu fark ettiniz. Endişelenmeyin ve tuvalet eğitimine ara verin. Uygun olgunluğa ulaştığında tekrar başlayın.
*Aşırı tepkilerden kaçının; tuvaleti kullandığında olumlu pekiştireç olarak ''aferin'' yeterli olacaktır. Diğer yandan altına yaptığında da kızmak bir o kadar olumsuz etkiye sahiptir.
*Çocuk tuvaletini yaptığında onu yaptığı şeyden çekinmesini sağlayacak ifadeler, şaka amacıyla olsa da kullanılmamalı (nasıl pis koktu...).
*Tuvalet eğitimi , önemli gelişmelerle aynı döneme denk getirilmemeli; kardeş doğumu, taşınma, hastalık...
*Kızma, ceza, aşağılama, tehdit veya abartılı ödül vaatleri hiçbir şekilde kullanılmamalı.
*Baskı yapılmamalı, sabırlı olunmalı ve inatlaşma hiçbir şekilde yer almamalı.
*Basit, kendisinin giyip çıkarabileceği kıyafetler tercih edilmeli.
*Tuvalet eğitimine başlamadan önce yakınlardaysa aile büyükleri, akrabalar bu süreç hakkında bilgilendirilmeli; çocuğa yanlış yönlendirmelerin yapılması engellenmeli.
*Tuvalet eğitimi çocuk ve ebeveynlerinin birlikte yürüteceği bir süreçtir. Bu süreçte ebeveynler sabırlı olmalı, olası aksaklıklara karşı hazırlıklı olmalı ve her ne olursa olsun endişelenmemeli.
En önemli öneri ise; gelişimde bireysel farklılıkların olduğu unutulmamalı. Diğer çocuk için uygun olan, sizin çocuğunuz için uygun olmayabilir. Çocuğunuzu kendi içinde değerlendirin, takip edin ve çocuğunuzun gönderdiği sinyalleri dikkate alın.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Tuvalet Eğitimi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Yasemin ŞAHİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Yasemin ŞAHİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yasemin ŞAHİN Fotoğraf
Psk.Dnş.Yasemin ŞAHİN
Antalya (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi20 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Yasemin ŞAHİN'in Makaleleri
► Tuvalet Eğitimi Psk.Büşra BÖREKÇİ
► Tuvalet Eğitimi Psk.Gözde ALPER
► Tuvalet Eğitimi Psk.Mutlu İNCESOY
► Tuvalet Eğitimi Psk.Bahar GÜNDÜZ ÇAKIR
► 2 Yaş Tuvalet Eğitimi ÇOK OKUNUYOR Psk.Gamze BAŞTİRYAKİ
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Psk.Elif Can ÖZTÜRK
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Psk.Nilufer KOCA
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Psk.Serap DUYGULU
► Çocukta Tuvalet Eğitimi Psk.Barış ÜLKÜMEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Tuvalet Eğitimi' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Öğrenme Stilleri Mart 2017
► Sosyal Fobi Kasım 2016
► Öğrenme Güçlüğü Kasım 2016
► Okul Fobisi Eylül 2016
► Stresle Baş Edebilme Ağustos 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:11
Top