2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bahar Yorgunluğuna Dikkat
MAKALE #17099 © Yazan Uzm.Psk.Gizem HÜNERLİ | Yayın Ağustos 2016 | 2,675 Okuyucu
Bahar Yorgunluğuna Dikkat


Siz de bahar aylarının gelmesiyle birlikte;

- Sürekli üzgün mü hissediyorsunuz?,
- Çabuk yoruluyor, gün içinde halsiz mi hissediyorsunuz,
- İştah kaybınız mı oluyor?
- Uyku düzeniniz mi bozuluyor?,
- Çabuk mu sinirleniyorsunuz?
- Odaklanmakta zorluk mu yaşıyorsunuz?,
- Kolayca ağlıyor musunuz?,
- Hiç birşey zevk vermiyor mu?,
- Sık sık nedensiz kaygılar mı yaşıyorsunuz?

Dikkatli olun, yaşadığınız bu sorun Bahar Yorgunluğu Sendromu olabilir.

Halk arasında Bahar Yorgunluğu olarak adlandırılan Bahar Yorgunluğu Sendromu; daha önce ciddi bir rahatsızlığı olmayan birinin baharın gelmesiyle birlikte işlevselliğini kaybetmese de yoğun halsizlik, isteksizlik ve yorgunluk gibi depresif duygu durumunun ortaya çıkması, uyku düzeninde bozulma, iştahda azalma, baş, eklem ve kas ağrıları ve dikkatsizlik şeklinde kendini gösterebilmektedir.

Bahar Yorgunluğunun tek bir nedeni yoktur. Birçok etken vardır. Bunların en önemlileri hava değişimine bağlı havada bulunan iyon dengesindeki farklılaşma, havanın ısısındaki ani değişimler, havadaki elektrik yükünün değişmesi, havanın açılıp kapanmasıdır. Bahar aylarında iklim değişikliklerine vücudumuz kendini korumak ve uyum sağlamak için bazı hormonları daha fazla salgılar. İlk başta bazı hormonların fazla salgılanması sağlıklıdır ancak uzun sürdüğünde yorgunluk ve bitkinliğe neden olur. Hormonel değişiklik sebebiyle uyku düzensizliği, bağırsak düzensizliği ve özellikle bayanlarda adet düzensizliği gibi durumlar bahar yorgunluğu ile beraber sıkça görülmektedir. Bahar yorgunluğu genelde bir kaç hafta sürer ve kendiliğinden geçer.

Bahar aylarında artan negatif iyonlar insanların kendini halsiz hissetmesine ve yorgunluk belirtilerinin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Bununla beraber bu dönemde vitamin eksikliği ya da düzensiz düzensiz beslenme varsa yorgunluk hissi artabilmektedir.

Bahar yorgunluğu yaşayan kişiler çoğu zaman kendilerine depresyon tanısı koyarlar. Oysaki depresif duygudurum ile depresyon arasında fark vardır. Belirtiler benzese de depresyon, en az iki haftadan uzun süredir devam eden ve sıklıkla belirtilerin daha şiddetli yaşandığı bir rahatsızlıktır. Buna karşın depresyon da çoğu zaman erken dönemde bahar yorgunluğu gibi gözükebilir ve kişiler uzmana başvurma ihtiyacı hissetmeyebilirler. Aynı zamanda kansızlık, tiroit hastalığı, tansiyon, kalp ve damar rahatsızlıkları, alerjik durumlar, şeker hastalıkları ve romatizmal hastalıklarda aynı belirtiler ortaya çıkarmakta ve çoğu kez bahar yorgunluğu ile karıştırılmaktadır.

BAHAR YORGUNLUĞU KİMLERDE GÖRÜLÜR
Klinik alanda baktığımızda bahar yorgunluğu herkeste yaşanabileceğini görmekteyiz. Ancak yapılan araştırmalar bazı risk grupları olduğunu belirtmektedir. Çalışmalara göre kadınlarda bahar yorgunluğu sendromu erkeklere oranla daha fazla gözlenmektedir. Ortalama 20 - 50 yaş arası kadınlarda risk yüksek bulunmaktadır. Yapılan araştırmalar bahar yorgunluğunun rezervlerin boşluğundan dolayı en sık orta yaşlarda görüldüğünü gösterse de diğer yaş gruplarıda risk taşımaktadırlar. Bahar yorgunluğuna yakalanmamak ya da erken atlatabilmek için aşağıdaki öneriler faydalı olabilir;

UYKU DÜZENİNİZE DİKKAT EDİN

Bahar dönemlerinde uyku düzeni bozulma eğilimdedir. Çoğu zaman odanın ısısı ve kıyafet bile etkilidir. Bahar yorgunluğunda kişi normalden fazla uyumasına karşın hala yorgun uyanabilir. Burada önemli olan ihtiyacı olan uyku saatini karşılamasıdır. Eski düzeninde 6 saat uyku yeterli geliyorsa bu dönemde de 6 saatten fazla uyumamalıdır. Uyku için önceden havalandırılmış ve normal ısıda ve sessiz bir oda tercih edilebilir. Uyumadan önce ılık bir duş almak, yatağın maksimum rahatlığa getirilmesi, ılık bir süt içmek kaliteli uyku için faydalı olur.

BESLENMENİZE DİKKAT EDİN

Kışın ağır ve kilo aldırıcı besinlerin tüketimi daha fazla olur ve bahar aylarında kişiler hafif gıdalara yönelirler. Beslenme değişikliği de düzeninizi olumsuz etkileyebilir. Bahar aylarında tek tip beslenmemek, düzenli beslenmek özellikle kahvaltıları ihmal etmemek gerekir. Düzenli vitamin ihtiyacını karşılanması açısından meyve sebze sıkça tüketilmelidir. Aynı zamanda bahar aylarında demir eksikliğinin artması sebebiyle demir yönünden zengin olan et ve özellikle yeşil sebzelerin tüketiminin arttırılması yararlı olabilir. Gene bu dönemde Beyaz un yerine tahıllı gıdalar tercih edebilirsiniz.

Bahar Yorgunluğu ile baş etmek için besin ve vitamin değeri yüksekgıdaların tercih edilmesi oldukça önemlidir. Hazır paketlenmiş gıdalar yerine taze sebze ve meyveler tüketmeye özen gösterilmelidir. Taze meyve ve sebze tüketmek sadece bu dönemde değil diğer aylarda da oldukça önemlidir. Bahar yorgunluğu ile baş etmeyi kolaylaştırdığı gibi önleme noktasında da oldukça faydalıdır.

KAFEİN VE ALKOL TÜKETİMİNE DİKKAT EDİN

Çeşitli kahve ve alkoller kısa sürede bahar yorgunluğu belirtilerinize iyi gelsede uzun vadede sürecin daha ağır geçmesine neden olur. Bu nedenle alkol ve kafein tüketiminizi sınırlandırmak bahar yorgunluğunu erken atlatmanıza yardımcı olabilir.

BOL BOL SU İÇİN

Hücrelerin yaşamsal faaliyetlerini ve vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesi vücuttaki su dengesinin korunması ile mümkündür. Vücutta biriken toksinleri atmak, vücudun ısı dengesini sağlamak için günde ortalama 2.5 lt su içmek yararlı olacaktır. Tercihen içtiğiniz suya limon koyabilirsiniz, böylece hem metabolizmanızı hızlandırabilir hem de C vitamini ihtiyacınızı kısmen karşılayabilirsiniz. Vücudun susuz kalması metabolizmayı olumsuz etkileyeceğinden gün içinde su tüketimi arttırılmalı bununla beraber çay, kahve gibi su kaybına sebep olan içecekleri kısıtlamak gerekmektedir.

HAYATINIZA HAREKET KATIN

İki günde bir yapacağınız en az 15 dklık yürüyüşler size bu dönemde iyi gelecektir. Eğer mümkünse kendi kapasitenize göre ek egzersizlerde( bisiklet, yüzme, pilates, fitness vb.) yapabilirsiniz. Sabah saatlerinde yapılan egzersizler ihtiyacınız olan gün ışığınıda almanıza yardımcı olur. Bu nedenle egzersizleri gün içinde yapmaya çalışınız.

İŞ YERİNDE ÇALIŞMA - DİNLENME ARALIKLARINIZI DÜZENLEYİN

Kendinize mutlaka dinlenme aralıkları düzenlemeli ve mümkünse bu aralıklarda temiz hava alabilir, çalışma ortamını havalandırabilirsiniz. Öğle yemeklerini dışarıda yemek ya da yemekten sonra kısa süreli de olsa dışarı çıkıp gün ışığından faydalanmak bu dönemde size iyi gelecektir.

Sürekli yorgunluk aynı zamanda kansızlık, enfeksiyon, bağışıklık sistemi hastalıkları, tiroit, stres, depresyon gibi sorunlarında belirtisi olabilmektedir. Bu nedenle devam eden yorgunluk durumunda bu sorunların araştırılması faydalı olacaktır.

Eğer bahar yorgunluğunun belirtilerini uzun süreli, ciddi ve ilerleyici bir şekilde yaşıyorsanız, önemli bir bedensel veya ruhsal problemin olabileceğini unutmamalı ve bir uzmana başvurmalısınız. Yorgunluk, kaygı, sinirlilik ve uyku probleminiz 2 haftadan daha uzun süredir devam ediyorsa, daha önceden yaşanan bir psikiyatrik sorun varsa ya da ailede böyle bir öykü varsa özellikle dikkat edilmelidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bahar Yorgunluğuna Dikkat" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Gizem HÜNERLİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Gizem HÜNERLİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gizem HÜNERLİ Fotoğraf
Uzm.Psk.Gizem HÜNERLİ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi33 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gizem HÜNERLİ'nin Yazıları
► Bahar Yorgunluğu Psk.Dnş.F.Nur AYDOĞAN
► Bahar Depresyonu Psk.Serap DUYGULU
► Bahar Sendromu Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN
► Bahar Depresyonu ve Anneler Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
► Neden Bahar Depresyonu ve Panik Atak Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Bahar Yorgunluğuna Dikkat' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sosyal Jet-Lag Sendromu Ağustos 2016
► Kardeş Kıskançlığı Haziran 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:26
Top