2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yeni Bir Yağ Asidi.. Omega 7
MAKALE #17114 © Yazan Dyt.Ece ALTINEL | Yayın Ağustos 2016 | 11,793 Okuyucu
Omega 3 yağ asitlerini sıkça duymaktayız; kalp damar sağlığı üzerindeki etkileri, kanser, iştah, beyin gelişimi üzerine ve bilişsel fonksiyonlar üzerindeki olumlu etkileri saymakla bitmez. Peki omega 7 yağ asitlerini daha önce hiç duymuş muydunuz? Aslında daha yeni yeni adını duyar olduğumuz omega 7 yağ asitleri, özellikle insan vücudunda lipid; yani yağ metabolizması üzerindeki olumlu etkileri sayesinde dikkat çekmeye başlamıştır.

Peki nedir omega 7; insan vücudunda nasıl fonksiyon gösterir ve esas kaynakları nelerdir? Öncelikle omega 7’nin en sık rastlanan türü palmitoleik asittir. İnsanlarda hücrelerin yapısında doğal olarak bulunmaktadır. Bu sebepten ötürü, özellikle kalp damar sisteminde koruyucu etkiler gösterdiği öne sürülmektedir. Omega 3 yağ asitlerinin aksine, omega 7 yağ asitleri, vücutta lipogenez, yani yağ oluşumu sonucu üretilebilmektedir.

Palmitoleik asit, yani omega 7’nin diyetsel kaynağı, makademya fındığı yağıdır. Makademya fındığında %17,3 oranında omega 7 bulunmaktadır. Bu yağ türü, piyasada da yavaş yavaş yerini almaya başlamıştır. Makademya fındığı yağını, %7,1’lik omega 7 yağ asit içeriği ile morina balığı karaciğeri takip ederken, somon balığı %6, zeytinyağı %1,4, yumurta %0,3 ve soya fasulyesi yağı %0,08 oranında omega 7 yağ asit içeriğine sahiptir.

İnsan vücudunda, omega 7 yağ asit düzeyine, birçok faktörün etkisi vardır. Kadınlarda, erkeklere göre, vücut yağ doku miktarı daha fazla olduğu için, kadınlarda omega 7 yağ asit düzeyi daha yüksektir. Vücut yağ doku miktarının yanında, kullanılan ilaçlar da, omega 7 yağ asit düzeylerini etkilemektedir. Diyabet hastalığında kullanılan anti-diyabetik ilaçların, kanda omega 7 yağ asit düzeylerini artırdığı görülmüştür.
Daha önce de bahsettiğim gibi, yağ dokuda omega 7 yağ asitleri sentezlenmektedir. Her ne kadar bu yağ asidi, yağ dokuda sentezleniyor olsa da, çeşitli çalışmalarda, morbid obez; yani ölümcül derecede obez bireyler ile vücut ağırlığı yüksek bireyler karşılaştırılmış; morbid obez bireylerin vücut kompozisyonlarında, daha yüksek düzeyde yağ oranı bulunuyor olsa da, omega 7 yağ asit düzeyleri daha düşük çıkmıştır. Yani her ne kadar, omega 7 yağ asitleri, yağ dokuda sentezlense de, obezite derecesi arttıkça omega 7 düzeyinde beklenenin aksine azalma görülmektedir.

Yapılan bir çalışmada, hindistan cevizi, kanola ve aspir yağı, omega 7 yağ asitlerinin insanlarda HDL kolesterol üzerindeki etkisi karşılaştırılmış; bireylerde koruyucu etki gösterdiği bilinen HDL kolesterol düzeylerinde bakıldığında, bu yağ asitlerinden, HDL kolesterolü en çok yükseltenin, omega 7 yağ asidi olduğu saptanmıştır. Omega 7’nin insanlar üzerindeki en olumlu etkilerinin, kan yağları üzerinde olduğu aşikardır. Çalışmalarda, omega 7’nin, kanda, total kolesterol, trigliserid ve LDL kolesterol düzeylerini düşürücü etkiye sahip olduğu görülürken, HDL kolesterolü artırıcı etkisi de mevcuttur.

Yine palmitoleik asit ile yapılan çalışmalarda, omega 7’nin, yağ ve glikoz metabolizmasında iyileştirici etkilere sahip olduğu açığa çıkmıştır. Farelerde yapılan bir çalışmada, palmitoleik asidin, insüline bağlı glikoz taşınmasını ve insülinin uyarılmasını azalttığı açığa çıkmıştır. Fareler üzerinde yapılan başka bir çalışmada ise, 4 hafta süresince farelere omega 7 takviyesi yapılmış, diyabetik farelerde, insülin duyarlılığının arttığı, dolayısı ile kanda daha düşük insülin düzeyleri ve glukoza sahip oldukları görülmüştür. Buna ek olarak, omega 7 takviyesi ile, yağ yapımında görev alan gen ekspresyonlarında yani bu genlerin kodlanmasında azalma olduğu da saptanmıştır.
Bütün bunların yanında, omega 7’nin, iştah mekanizması üzerine etkilerine dair çalışmalar da mevcuttur. Omega 7, oleik asit ve palmitik asit karılaştırıldığında, bu yağlardan en çok omega 7’nin, tokluk hormonu olarak bilinen kolesistokini uyardığı gözlenirken; aynı çalışmada, yine en çok omega 7’de besin alımının azaldığı görülmüştür. Obez koyunlar üzerinde yürütülen bir çalışmada, omega 7 ile zenginleştirilmiş yağlardan tüketen hayvanların, haftalık ağırlık değişimleri takip edilmiş; omega 7 alımı ile, ağırlık artışlarında azalma olduğu görülmüştür.

Genelde birçok kişi, yağları tamamen diyetten çıkarmanın kilo kaybına yardımcı olduğu kanısında olsa da, aslında bu oldukça zararlı olup, yağ alımında yapılan bu kısıtlama, tahmin edilenin tam tersi bir etki göstermektedir. Düşük yağlı diyetlerde, omega 7 alımı da doğal olarak azalmaktadır. Özellikle süt ve süt ürünlerinin yağ oranı azaltılmış olanlarından ziyade, tam yağlı tüketilip, miktar olarak aşırıya kaçılmadan tüketilmesi en doğru olandır. Omega 7 için de aynı durum söz konusudur; süt ve süt ürünlerinin yağı azaltılmamış formları, aynı zamanda omega 7’yi de, yapısında bulundurmaktadır. Bu nedenle, tam yağlı olarak tükettiğiniz süt, yoğurt, ayran, peynirleri, birer omega 7 kaynağı olarak düşünebilirsiniz. Omega 7’nin, kan yağlarını düşürdüğü bilindiğine göre, aslında yüksek kolesterol ve trigliserid düzeylerine sahip bireylere, yağı azaltılmış ya da yağsız süt ve ürünlerini önermek yerine, bu ürünlerin tam yağlı olanları, sağlıklı porsiyonlarda, yeterince önerilmelidir.

Omega 7; palmitoleik asit şeklinde farmakolojik olarak besinsel takviye şeklinde piyasada yer almaktadır. Özellikle, dermatolojik ürünlerin içeriğine de, yavaş yavaş eklenmeye başlanmıştır. Suplementasyon şeklinde alınacak ise, yine doktor tavsiye üzerine alımını önermekteyiz. Aşırı düzeyde alımının, her etken maddede olduğu gibi, omega 7’de de toksik düzeye ulaşıp, yan etkilere yol açabildiği unutulmamalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yeni Bir Yağ Asidi.. Omega 7" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Ece ALTINEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Ece ALTINEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     6 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ece ALTINEL Fotoğraf
Dyt.Ece ALTINEL
Ankara
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ece ALTINEL'in Makaleleri
► Omega-3 Dyt.Sevi ÖNOL
► Omega-3 Yağ Asitleri Dyt.Öznur ALAZOĞLU
► Omega 3 Neden Önemlidir Dyt.Nilgün AYDIN
► Yedi Temel Omega Diyeti Dyt.Deniz BERKSOY
► Yeni Yılın Yeni Beden Detoksu Dyt.Tuğba BALDEDE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yeni Bir Yağ Asidi.. Omega 7' başlığıyla benzeşen toplam 84 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:12
Top