2007'den Bugüne 92,311 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Romatoid Artritte (İltihaplı Eklem Romatizması) Fizyoterapi
MAKALE #17130 © Yazan Fzt.Cihan CİCİK | Yayın Eylül 2016 | 4,569 Okuyucu
Romatoid artrit, sinovyal eklemleri etkileyen ve eklem dışı tutulumları da olan sistemik keonik inflamatuar bir hastalıktır. RA sıklıkla 20-50 yaş arasında görülmekle birlikte her yaşta görülebilir ve kadınlarda görülme sıklığı erkeklere oranla 2-3 kat daha fazladır.

Romatoid artrit tanısı için Amerikan Romatizma Birliği (ACR) tarafından belirlenmiş sınıflama kriterleri belirleyicidir. ACR kriterleri:

1. Sabah tutukluğu: eklem ve çevresinde en az 1 saat devam eden sabah tutukluğu
2. 3 veya daha fazla eklemde artrit; hekim tarafından belirlenmiş yumuşak doku şişliği ya da sinoviyal sıvı artışıyla beraber olan artrit
3. El eklemlerinde artrit; el bileği, MKP ve PIP eklemlerinin en az birinde artrit
4. Simetrik artrit; vücudun her iki tarafında da aynı bölgedeki eklemlerin aynı anda tutulması; bilateral PIP, MKP veya MTP eklemlerin artriti
5. Romatoid kitleler
6. Romatoid faktör (RF); anormal miktarda RF pozitifliği
7. Radyolojik değişiklikler

Romatoid artritin en tipik başlangıç şekli sinsi bir ağrı, 1 saatten uzun sabah tutukluğu ve küçük eklemlerdeki simetrik şişliklerdir. Birçok hastada ilk klinik bulgular halsizlik, yorgunluk, ateş, kilo kaybı gibi bulgulardır.

Romatoid Artritte Eklem ve Eklem Dışı Bulgular

El ve el bileği tutulumunda MKP ve PIP eklemleri etkilenirken DIP değişmez. MKP'de çıkık ve ulnar deviasyon meydana gelirken el bileğinde radial deviasyon hareketi görülür. Sık bulgulardan biri de el bileğinde ekstansiyon, parmaklarda fleksiyon limitasyonlarıdır. Dirsek tutulumunda dirsek ekstansiyonunda limitasyon ortaya çıkar. Omuz tutulumunda ise rotator cuff kaslarında zayıflık ve yırtıklar sonucu omuzda çıkıklar görülebilir.

Ayak ve ayak bileği tutulduğunda bu eklemlerde ağrı ve katılık sıklıkla görülür. Dizde bir etkilenin olduğunda diz ekleminde şişlik, diz kaslarında zayıflık, fleksiyon kontraktürü denilen dizin fleksiyonda kalması durumu ve diz eklemi bağlarında zayıflıklar ortaya çıkabilir. Kalçada bir tutulum var ise hareket kısıtlılığı veya hasta kalçasına ağırlık bindirdiğinde ağrı meydana gelir. Omurgada etkilenim varsa hastada boyun ağrısı, kas spazmı ve krepitasyon (tıkır tıkır sesler) şikayetleri vardır.

Romatoid artritte kaslarda atrofiler (zayıflık ve küçülme), kemiklerde kırığa yatkınlıklar, deride romatoid nodüller, solunum sisteminde akciğer etkilenimi, sinir sisteminde nöropraksiya, kardiyovasküler sistemde perikardit, endokardit ve kalp kapak hastalıkları, karaciğer etkileniminde ALT ve AST değerlerinin yükselmesi ve böbreklerde etkilenimler ortaya çıkabilir.

Romatoid Artrit Tedavisi
1- Farmakolojik Tedavi
2- Cerrahi Tedavi
3- Fizyoterapi ve Rehabilitasyon;
Romatoid artritli hastalarda fizyoterapi ile ağrıyı kontrol altında tutmak, istirahati sağlamak, deformiteleri ve kas atrofilerini önlemek, yaşam kalitesini artırmak ve eklem hareket açıklığını kontrol altında tutmak amaçlanır. Aktif hastalık döneminde eklemlerde pozisyonlamalar, eklem hareket açıklığını koruma egzersizleri, izometrik egzersizler ve ağrı kesici yöntemler uygulanabilir. Hastalığın stabil döneminde ise su içi egzersizler, aerobik egzersizler ve kuvvetlendirme egzersizleri uygulanabilir.

Hastalığın akut döneminde ödem ve ağrıyı azaltma amacıyla soğuk uygulamalar tercih edilmektedir. Hastalığın kronik dönemlerinde ise kas spazmlarında azalma ve ağrıda azalma sağlamak amacıyla sıcak uygulamalar kullanılır. Romatoid artritte azalan kas kuvveti ve aerobik kapasiteye yönelik olarak egzersiz programları planlanır. Egzersiz programlarının amacı eklem sertliklerini azaltmak, kas kuvvetini devam ettirmek, deformiteleri ve düşmeleri önlemek, postural kontrolü sağlamak ve denge-koordinasyonu sağlamaktır.

El-el bileği eklemlerine yönelik yapılacak olan egzersizler mutlaka RA rehabilitasyon programında yer almalıdır. Aktif eklem hareket açıklığı egzersizleri, dirençli egzersizler ve koordinasyon egzersizleri kombine olarak uygulanmalıdır. Ayrıca el bileğinde deformite gelişme riski varsa splintleme ile eklem uygun pozisyona getirilerek oluşabilecek deformitenin önüne geçilebilir.

Su içi egzersizlerde suyun sıcaklığı 36 derece olmalıdır. Su içi egzersizler kas spazmlarını rahatlatır, sabah tutukluğunu ve ağrıyı azaltır. Kronik evrede ise su içi kuvvetlendirme egzersizleri uygulanmalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Romatoid Artritte (İltihaplı Eklem Romatizması) Fizyoterapi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Cihan CİCİK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Cihan CİCİK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cihan CİCİK Fotoğraf
Fzt.Cihan CİCİK
Manisa
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Cihan CİCİK'in Makaleleri
► Romatoid Artrit (Eklem Romatizması) Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
► Romatoid Artrit, Lupus ve Guatr Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Osteoartrit (Eklem Kireçlenmesi) Fzt.Ali Serkan ÜNSAL
► Fibromiyalji ve Fizyoterapi Fzt.Ahmet DOĞAN
► Ms Hastalığı ve Fizyoterapi Fzt.Sedat BAYRAK
► Bel Problemlerinde Fizyoterapi Fzt.Gökhan ŞAHİNARSLAN
► Menisküs Yaralanmaları ve Fizyoterapi Dr.Fzt.Halil İbrahim KURMAZ
► Düşük Ayak ve Fizyoterapi Fzt.Ertunç YILDIZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Romatoid Artritte (İltihaplı Eklem Romatizması) Fizyoterapi' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:45
Top