2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Terör Korkusunu Nasıl Yeneceğim?
MAKALE #17134 © Yazan Uzm.Psk.İpek ERDEM | Yayın Eylül 2016 | 2,949 Okuyucu
Son zamanlarda sokağa çıkarken “Acaba gideceğim yerde bomba
patlar mı?” , “Terör saldırısı olabilir mi?” , “Yakınlarımda bomba patlar mı?”
, “Kalabalık bir yerde işim var ama gitsem mi gitmesem mi?” gibi sorular maalesef çoğumuzun aklından geçiyor… Yaşanan terör olayları hepimizi psikolojik olarak büyük oranda etkiledi. Kendimizi çoğunlukla güvende hissetmiyor, huzursuz hissediyoruz. Hayatımızı devam ettirirken psikolojik olarak zorlandığımız bir gerçek. Belki eskisi kadar rahat dışarıya çıkamıyor, belki çıksak da endişe duyuyoruz. Diğer yandan da biliyoruz ki hayat devam ediyor ve bu duruma adapte olmamız gerekiyor. Çoğumuz hayatımızı devam ettirebilmek için sabahları sokaklara nazaran daha güvenli olduğunu düşündüğümüz evlerimizden çıkıp toplu taşıma araçlarıyla işlerimize doğru yol almak zorundayız. Yani terörle aynı zamanda psikolojik olarak da mücadele etmemiz gerekiyor.

Kaygı, çoğunlukla belirsizlikten kaynaklanmaktadır. Kişi,
kontrol edemediği ya da öngöremediği olaylar karşısında endişe duyar. Terör,
kişilerin önceden kontrol edemeyeceği ya da öngöremediği zamanlarda
gerçekleştiği için kişi daha önceden beklemediği ve öngörmediği bir durumla
karşı karşıya kalır. Bu durumda kaygı ve stres en yoğun yaşadığımız duygudur. Çünkü duruma hazırlıksız yakalanmışızdır ve bu durumu kontrol edebilme imkanımız yoktur. 15 Temmuz’da yaşadığımız darbe girişiminde hiçbirimiz durumun gerçekleşme ihtimalini önceden bilmiyorduk. Bazılarımız evimizde bazılarımız sokaklarda bir anda uçan F16 sesleri ve yaşanan askeri yoğunluk karşısında endişeye kapıldık. Olayları öngöremediğimiz ve net bir bilgiye sahip olmadığımız için kaygı ve stres duygusunu yaşadık. “Acaba savaş mı çıkıyor?”, “Özgürlüğümüz elden mi gidiyor?”, “Evden çıkamayacak mıyız?” , “Yeterince yiyeceğimiz var mı?” , “Sevdiklerimize ulaşamayacak mıyız?” gibi endişe dolu sorularla durum hakkında net bir bilgiye erişene kadar geçen birkaç saat yaşadık. Bu kaygı hali, bazı insanlar için atlatılması daha kolay iken bazılarımız için daha zor olabilir. Her insanın psikolojik durumlarla başa çıkabilme boyutu aynı değildir. Peki ama bu durumla nasıl başa çıkacağız? Yaşadığımız kaygıyı en aza indirebilmek için neler yapabiliriz?

Terör korkusunu yenme sürecinde, kendimizi yanında daha
güvende hissettiğimiz, bizi neşelendirdiğini ve sakinleştirdiğini düşündüğümüz
insanlarla, kendimizi strese sokmayacağımız bölgelerde (bu kişinin özel olarak daha güvenli olduğunu düşündüğü alanlara bağlı) zaman geçirmeliyiz. Bunun geçici bir süreç olduğunu bilmeli ve öncelikle yaşadığımız durumu
kabullenmeliyiz. Yaşadığımız kaygının belirsizlikten kaynaklandığının
bilincinde olarak geçici bir süre boş zamanlarımızda daha çok kontrol
edebileceğimiz durumlarda ve yerlerde yani kendimizi daha iyi, daha sakin
hissettiğimizi düşündüğümüz yerlerde zaman geçirmek etkili olacaktır. Gün
içerisinde bizi strese sokan endişeye kapıldığımız yerler veya durumlar
olabilir. Bu gibi durumlarda kendi kendimize telkinler vererek sakinleşmeyi
denemeliyiz. Sevdiğimiz ve bizi rahatlatan uğraşlara yönelmeli, örneğin kitap
okumak, sakin müzikler dinlemek, spor yapmak gibi fizyolojimizi de düzene sokan aktiviteler bu süreçte yardımcı olacaktır. Kendimizi mutlaka dışarı çıkıp
korktuğum yerlere gitmeliyim ve durumu normalleştirmeliyim diye strese sokmadan, bunun geçici bir süreç olduğunu bilerek ve bu durumu süreç içerisinde daha sakin olmamıza yönelik değerlendirirsek psikolojimiz açısından daha yararlı olacaktır. Tabii ki korkularımızın üzerine gitmeliyiz ama bunu doğru zamanda yapmalıyız. Önce ruh halimizi akut bir dönemden normal bir düzene sokup, daha sonra ikinci aşama olarak bunu gerçekleştirmeliyiz. Bu gibi durumlarda en zoru kişilerin durumları kabullenme aşamasını geçmektir. Kabullenme ve farkındalık
başladıktan sonra korkuyu yenmek hiç de zor değil. Önemli olan istemek ve
kendimizi zorlamadan, strese sokmadan küçük adımlar atmak.

Hepimizin hayatları çok değerli. Ülkece yaşadığımız psikolojik durumlar ortak. Evet maalesef ülkemizde son zamanlarda çok sayıda tatsız olaylar yaşandı ama bu her zaman böyle olacağı anlamına gelmiyor. Olumsuzluğa odaklanıp güzellikleri görmeyi kaybetmeyelim. Milletçe bir araya gelip zor günleri atlattığımız bu dönemde psikolojik olarak da birbirimize destek olalım…

Uzman Klinik Psikolog

İpek ERDEM
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Terör Korkusunu Nasıl Yeneceğim?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.İpek ERDEM'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.İpek ERDEM'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İpek ERDEM Fotoğraf
Uzm.Psk.İpek ERDEM
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İpek ERDEM'in Makaleleri
► Hipnoz Okul Korkusunu Yok Ediyor Dr.Psk.Mehmet BAŞKAK
► Terör ve Toplumsal Travma Psk.Dila HOTLAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Terör Korkusunu Nasıl Yeneceğim?' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Okula Adaptasyon Süreci Eylül 2016
► İletişimin Sihirli Gücü Haziran 2016
► Otizm Haziran 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:30
Top