2007'den Bugüne 92,874 Tavsiye, 28,332 Uzman ve 20,037 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ramazanda Kabızlık
MAKALE #17145 © Yazan Dyt.Yunus KAPAR | Yayın Eylül 2016 | 3,847 Okuyucu
Ramazanın yaz aylarına denk gelmesiyle birlikte uzayan aç kalma süreleri sınırları zorlayan seviyelerde artış gösterdi. Sahur ve iftar arasındaki bu zaman dilimi boyunca aç kalan ve besin alamayan mideye iftarda aşırı yüklenmek hazımsızlık, şişkinlik ve kabızlık gibi problemlere sebep olmaktadır. Ramazanda bu tür sindirim sıkıntılarını beslenme düzenimizde dikkat edeceğimiz birkaç noktayla atlatmak mümkün.

Öncelikle günlük ihtiyacımız olan en az 2-2,5 litre suyu iftar ile sahur arasında azar azar tüketmeye özen göstermeliyiz. Enerji verirken sıvı ihtiyacını ve elektrolit dengesini de sağlayan, gün boyu bitkin düşen bedenin tekrar canlanmasına yardımcı olacak ayran, komposto, sebze ve meyve tüketimini de arttırmalıyız.

İftara çorba içerek başlanması sindirim problemlerini giderirken doygunluk hissinin de oluşmasına yardımcı olmaktadır. Çorba ile oruç açtıktan 15-20 sonra hafif ve az yağlı bir ana yemekle devam edebilirsiniz. Hatta bu süreci daha sağlıklı geçirmek için İftarınızı açtıktan sonra yani çorbanızı bitirdikten sonra sofradan kalkıp dilerseniz namazınızı kılabilir veya ev içerisinde yaklaşık 15-20 dk hafif tempoda yürüyebilir birazda hafif çapta egzersiz yapabilirsiniz. Emin olun sonucunda şişkinlik hazımsızlık gibi ramazanda sık sık dile getirilen şikayetlerinizden arınmış bir şekilde kendinizi daha sağlıklı ve verimli hissedeceksiniz. İftarda porsiyonları küçültmek hem aşırı kilo alımı hem de hazımsızlık gibi sindirim problemlerini önlemek için iyi bir tercih olacaktır. İftar yemeği mümkün olduğunca yavaş ve iyi çiğnenerek Yenmelidir.

İftar sofrasında yağlı ve kızartma türü besinler tüketmek yerine daha hafif yiyecekler tüketilmelidir. Sofralarımızda bağırsakları çalıştıran ve kabızlığı önleyen lifli yiyecekleri tüketmeye özen gösterilmelidir. Ancak bu yiyeceklerin tüketimi de bol su tüketimi ile desteklenmelidir.

İftarda çorbadan 15-20 dakika sonra etli bir sebze yemeği, salata, bir kase yoğurt veya iki su bardağı ayran ile devam etmek uygun bir seçim olacaktır. İftardan 1-1,5 saat sonra yürüyüş yapılması ve yarım saat kadar yürünmesi sindirim sistemini rahatlatacak ve kabızlık probleminin de yaşanmasını önleyecektir.

Mesela Bu konu hakkında sıkça sorulan soruları şöyle bir özetleyecek olursak;

Soru: Ramazanda Sürekli olarak her sene oruç tutmaya bbaşladıktan 4-5 Gün sonra mutlaka sindirim sistemi problemleri ile karşı karşıya kalıyorum kısa süre de sonuç alabilmek için ne gibi önlemler almalıyım?

Cevap: Ramazan aylarında insanların genel olarak yaşadığı Sindirim sistemi problemi aslında konstipasyon olarak adlanndırılan halk dilinde kabızlık olan sindirim sistemi problemidir. Kişiler özellikle uzun süreli açlık sonrası Günlük almaları gereken enerji miktarını alamamaktadırlar dolayısı ile enerji ihtiyaçlarını karşılayamadıklarından mümkün olduğu kadar az hareket etmeyi tercih etmekteler. Bunun ile birlikte günlük içilmesi gerekilen su miktarını yeteri kadarıyla alamıyor ve vücutta su eksikliğinden dolayı vücut su dengesi bozulmuş oluyor. Bir başka etmen de günlük alınması gereken posa miktarıdır. Yeterince meyve ve sebze tüketimi gerçekleştirilmediyse eğer bu problem ile karşılaşmanız muhtemeldir. Prebiotik kullanımı kısa vadede sizleri çözüme kavuşturmada yarar sağlayacak ve bağırsak florasındaki düzeni olması gereken düzeylere getirecektir. kısa vade de ki en etkili çözümlerden bir başkası da iftar ve sahur arasında ki zaman dilimini iyi değerlendirip bol sıvı alımına dikkat etmek gerekmektedir. birde bunun üzerinde hafif hızlı olan tempolu bir yürüyüşü eklerseniz. Sonuç muhteşem olacaktır. Herkese hayırlı bol sağlıklı ramazanlar Efendim. Sağlıcakla kalınız. Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle şimdiden hayırlı bayramlar. :)
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ramazanda Kabızlık" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Yunus KAPAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Yunus KAPAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yunus KAPAR Fotoğraf
Dyt.Yunus KAPAR
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Yunus KAPAR'ın Makaleleri
► Kabızlık Neyin Habercisi? Dyt.Yağmur Meryem YAŞAR
► Hamilelik Döneminde Kabızlık Dyt.Nilay KEÇECİ
► Kabızlık Durumunda Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► Kabızlık - Neden - Sonuç - Beslenme Dyt.Füsun BİLGİN ÇAKMAK
► Kilo Verememenizin Nedeni Kabızlık Olabilir mi? ÇOK OKUNUYOR Dyt.Bilge ÇETİN DARI
► Ramazanda Beslenme Dyt.Tuba ÖNAL
► Ramazanda Beslenme Dyt.Serra UÇTUM
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,037 uzman makalesi arasında 'Ramazanda Kabızlık' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:37
Top