2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Özgül(Özel) Öğrenme Güçlüğü Nedir?
MAKALE #17150 © Yazan Psk.Elif Y. ÇAVUŞOĞLU | Yayın Eylül 2016 | 3,495 Okuyucu
Özgül Öğrenme Güçlüğü,kısaca ÖÖG bir zihinsel engel değildir.

Basit bir deyişle ÖÖG’nin kişiye, duruma ve olaya özel bir konsantrasyon sorunu olduğu söylenebilir. Zekadan bağımsızdır ve her zeka düzeyinde görülebilir. Disleksi(okuma güçlüğü), Disgrafi(yazma güçlüğü) ve Diskalkulia(matematik güçlüğü) olmak üzere üçe ayrılır. Disleksi ve disgrafi sıklıkla biri birincil, diğeri ikincil sorun olarak aynı kişide bir arada görülmektedir.

Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte tanı alan kişinin genellikle ailesindeki diğer bireylerin bazılarında da görülüyor olması genetik olabileceğini düşündürüyor olmakla birlikte yüzdeliği 18 olan; yani hemen her beş kişiden birinde çeşitli derecelerde var olan bir sorunun hiç bir bireyinde görülmediği aile de yok gibidir.

Bazı kişilerdeki ÖÖG’nin derecesi çok hafif oladuğundan hiç bir zaman ciddi birsoruna yol açmaz. Böyle çok hafif düzeyde olduğunda, kişinin farkına varmadan, kendiliğinden geliştirmiş olduğu başetme stratejileri ile bertaraf edilmektedir.

Hafif ve ağır düzeydeki ÖÖG vakaları ise kişinin incelenmesi sonucunda sorununu gidermeye yönelik olarak oluşturulmuş kişiye özel bir egzersiz programı ve bazen de bu egzersizlere ek bir medikal destekle sağaltılabilmektedir.

Belirtileri çok farklı olmakla ve genellikle okul öncesi dönemde gözle görülür olmamakla birlikte 3-4 yaşlarında terliklerini ters giyen ya da konuşurken harf karıştıran çocukların bir uzmana başvurularak değerlendirmeye alınmasında fayda var. Bu karıştırmalar “kayıp” yerine “tayıp” gibi sevimli görünen basitlikte olabilir.

Kesin tanı 6-6½ yaştan itibaren konabilmektedir. Ancak basit testlerle anaokulu çağındaki çocuklarda erken belirtiler yakalanabilmekte, okula başladıktan sonra böyle bir sorun yaşama olasılığı olan çocuklar belirlenebilmektedir. Ancak bu testler sadece hafif ya da ağır düzeyde bir ÖÖG sorununun ortaya çıkma olasılığını görmemizi sağlar. Detaylı bir tanı için minimum 6 yaşını beklemek gerekir.

Genellikle,çocuklar okuma yazma öğrenmekte ya da matematikte güçlük çekmeye başladıktan yada uyum sorunları yaşamaya başladıktan bir süre sonra bir uzmana başvurulmaktadır. ÖÖG’li birey çok zor bazı şeyleri yapabilirken, çok basit görünen bazı şeyleri yapamaz ve bu durumda aileler ve öğretmenler tarafından bu yapamadığı şeyleri yapmak istemediği düşünülür; ÖÖG’li çocuk tembellikle suçlanır. Ya da aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi ortalama bir kişinin beyninin bir bölümünü kullanarak yaptığı bir işi yapmak için ÖÖG’li birey bu merkezi kullanamadığından bunun yerine başka birkaç merkezi kullanarak aynı işi diğerkişiler kadar iyi yapar ama harcadığı bu efordan dolayı çok daha kısa süredeyorulur. Aileler ve öğretmenler bu durumu “İstediğinde çözemediği problem yok amaçok çabuk sıkılıyor” şeklinde yorumlanırıyor.

Normal bir beynin bir işi yaparken çalışan noktasıçalışırken. ÖÖG’li bireyin aynı iş yapaken çalışmayan bu noktanın yerine pek çok noktayı çalıştırmaktadır. ÖÖG’li birey bu yolla aynı işi diğerleriyle aynı derecede iyi yapmakta ama harcadığı bu efordan dolayı çok daha çabuk yorulmaktadır. Bu durum sıkılmak olarak değerlendirilmemelidir.

ÖÖG’li çocuklar; en az normal zekaya sahip olanları diğer insanların kolaylıkla yapabildikleri bazı şeyleri yapamadığı için kendini yetersiz ve çaresiz hissederler. Nedeninin kendileri de bilmediği ve denediği halde aşamadığı bu sorunlarını ifade edemezler. Ebeveynleri ve öğretmenleri tarafından anlaşılamadıkları durumlarda içe dönerler ya da boşverirler ve çeşitli davranış bozuklukları gösterirler.

Bu nedenle erken bir tarama ile sorunun ortaya çıkma olasılığı bilinirse ilk belirtiler başlar başlamaz ÖÖG’li çocuğu, bir işe yaramayacak ve kişiliğinin de yara almasına neden olacak şekilde sıkıştırmaktan sa bir uzmana başvurulabilir.

Elif Y. Çavuşoğlu
Psikolog(Terapist)
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Özgül(Özel) Öğrenme Güçlüğü Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Elif Y. ÇAVUŞOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Elif Y. ÇAVUŞOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Elif Y. ÇAVUŞOĞLU Fotoğraf
Psk.Elif Y. ÇAVUŞOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi17 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Elif Y. ÇAVUŞOĞLU'nun Makaleleri
► Özel Öğrenme Güçlüğü Nedir? Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Özgül(Özel) Öğrenme Güçlüğü Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► İlişki Dinamiği Eylül 2016
► Karneler Geliyor! Eylül 2016
► Çocuklarda Unutkanlık Eylül 2016
► Kardeş Kıskançlığı Eylül 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:37
Top