2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tek Çocuk Olmanın Getirdiği Sorunlar
MAKALE #17153 © Yazan Psk.Elif Y. ÇAVUŞOĞLU | Yayın Eylül 2016 | 3,372 Okuyucu
Tek Çocuk Olmanın Dayanılmaz Ağırlığı

Biricik yavrumuzu kişilikli bir birey olarak yetiştirmek istiyorsak, sorumluluklarını zamanı geldikçe ona devretmeliyiz

· Dünyamızın merkezi sevgili yavrumuz okula başladığında bir birey olmaya hazır mı?

· Dünyamızı yavrumuza endeksledik. Peki, onun alışkanlıklarına göre ayarlanmamış, ortak yaşam için hazırlanmış bir sisteme uyum sağlayabilecek mi?

· Aile içinde en güzel, en sevimli, en ilgi çekici kendisiyken, artık herkes gibi olduğu bir toplumsal grup içinde özgüvenini koruyabilecek mi?

Bu soruların yanıtları hepimiz için merak konusu.

Günümüzün yoğun ve zor şartları, çalışan bir anne, yüksek eğitim giderleri ve benzer bir çok nedenle pek çoğumuz için yapabileceğimiz tek çocuk şansımız var. Bu demektir ki,doğduğu andan itibaren dünyamızın merkezi haline getirdiğimiz çocuğumuzu birçok zorluk bekliyor olacak.

Çocuğumuzun ilk sosyal çevresini, zaman zaman gerçekleşen eş dost toplantıları, akşam üzeri çıkılan düzenli bahçe saatleri ve çoğu zaman bizim çocuğumuz gibi tek olan diğer çocuklarla kurulan, saatleri belli, sınırlı arkadaşlıklar oluşturur.

İşte, tam da bunların ardından sırça köşkten çıkış ve anaokulu eğitimi gelir. Üstelik o güne dek, hemen hemen her şeyin kendisine uygun olarak ayarlandığı bir dünyadan ilk gerçek çıkıştır bu.

Peki, istediği an, istediği oyuncakla oynadığı, sevdiği yemekleri yiyebildiği; bireysel desteğe ihtiyaç duyduğu her an, kendi süper kahramanının yardıma koştuğu dünyasından gerçek hayata adım attığı anaokulunda onu neler bekliyor?

Artık, özel ve kimsenin dokunmadığı süslü fincanı yerine, birbirinin tıpa tıp aynı fincanlardan biriyle sütünü içecek. Kahvaltıda herkesle beraber yiyeceği standart kahvaltılıklar onu bekliyor olacak ve öğle yemeğinde en favori yemeği köfte-makarnanın yerini etli taze fasulye alacak. Ayrıca, ilk öğlen uykusunda, bugüne kadar hiç düğmelerini iliklemediği pijamasının düğmelerini ilikleyip, uyumak zorunda…

Listeyi biraz daha uzatıp, tuvalet sonrası yapmak zorunda olduğu bireysel temizliği de ekleyebiliriz.

Belki de fiziksel ihtiyaçlar, yaşadığı bireysel zorlanmanın yanında çok hafif kalacak. Tam oynamak için elini uzattığı oyuncak başkasının elinde olduğu için gereken sıra beklemeler, her yaptığı şeyin alkışlanmasına alışık olduğu halde becerisini göstermek ya da soru sormak için diğer arkadaşının sözünün bitmesini beklemek zorunda kalması… Tüm bunlar, belki de ilk kez karşılaştığı gerçek dünyanın acı ve katı kuralları olacak.

Hal böyle olunca, onun için, her önünden geçtiğinde ne zaman başlayacağını sorduğu oyun ve arkadaş cenneti anaokulu, artık gitmeyi pek de istemediği bir yerdir artık.

Tüm bu olası sorunların minimum düzeyde yaşanması içinneler yapılabilir?

Anneanne, babaanne ve dedelerin olaya yaklaşırken kullandıkları, “Yemeğini kendi kendine yiyemeyen yetişkin gördün mü? Zamanı gelince yer, daha çok küçük” ya da “Annesinin giydirdiği genç kız mı var? Büyüyünce yapar, bu kadar katı olma” gibi Türk aile tipinin genlerine işlemiş bakış açıları aklımızı karıştırırken, tüm bunlarla mücadele etmek ve bunun yanında da çocuğumuzu sorumluluk sahibi bir birey olarak yetiştirmek, çok zor olsa gerek. Ancak iyisi ve kötüsüyle ömür boyu bizim çocuğumuz olmayı, kaç yaşında olursa olsun sürdürecek olan yavrumuzun yaşının gerektirdiği ve kapasitesine uygun sorumlulukları zamanında alması, daha sonra hızla artacak sorumlulukların da yine zamanında üstesinden gelebilmesinin bir anlamda garantisidir. Zira beş yaşında, beş yaş sorumluluğu taşımayan bireyin; on beş yaşında da on beş yaş sorumluluğu alması beklenemez. Yetişkinlik çağında, yetişkin bir insanın taşıması gereken sorumlulukları da taşımasının beklenemeyeceği gibi… Tıpkı ünlü atasözünün dediği gibi, “İnsan yedisinde neyse, yetmişinde de odur.”

Bunu nasıl sağlayacağız?

Çocuğumuza geleneksel çocuk yetiştirme metotlarıyla yaklaşmayı en uygun yol olarak seçmiş olabiliriz; ancak bu süreçte yaptığımız ve doğruluğuna inandığımız davranışların bazıları, daha sonra sorun olarak karşımıza çıkabilir.

Öncelikle yazılı basında ve uzman kitaplarında yer alan, çocuğun gelişim dönemlerinde ne gibi sorumluluklar alması gerektiği ve bizim bu sırada nasıl davranmamız gerektiğini anlatan kaynaklardan yararlanarak başlayabiliriz. Bu kaynaklar bize, çocuğumuzun dönemsel özellikleri, yaş ve kapasiteye göre hangi sorumlulukları alabilecekleri gibi bilgiler sunar.

Anne baba olarak bizler, çocuğumuzun yaşına göre taşıyabileceği ve hatta taşıması gerekli olan sorumlulukları, zamanı geldikçe ona devretmeliyiz. Örneğin, tuvalete tek başına girmesi gerektiği dönemde, doğru yapıp yapmadığından emin olmak için ona refakat etmek yerine, onu, ufak tefek yanlışlar yapmasına aldırmadan tuvalete yalnız göndermeliyiz. Hiç kimseden, hiçbir şeyi ilk denemesinde mükemmel yapmasını bekleyemeyeceğimizi unutmadan, doğru yapabilmesini istediğimiz şeyleriçin çocuğumuza birkaç deneme şansı tanımamız gerekiyor.

Unutmayalım ki: Atılan basit, ama yanlış bir adım, kişiliğini inşa etme aşamasındaki çocuk için onarılması yıllar alacak güçlükler yaratabilir. Bu konuda genellikle, son başvurulacak yöntem olarak görülen uzman yardımı, aslında seçilecek hızlı ve doğru bir yol olabilir, zira bu bize zaman kazandıracaktır.

Özetle: “testi kırılmadan,” bilgilenmeli, harekete geçmeli ve dünyamızın merkezine koyduğumuz çocuğumuzun güçlü bir karakter olarak yetişmesi için korkup, kaçınmadan gerekli adımları atmalıyız.

Elif Y. Çavuşoğlu
Psikolog(Terapist)
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Tek Çocuk Olmanın Getirdiği Sorunlar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Elif Y. ÇAVUŞOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Elif Y. ÇAVUŞOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Elif Y. ÇAVUŞOĞLU Fotoğraf
Psk.Elif Y. ÇAVUŞOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi17 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Elif Y. ÇAVUŞOĞLU'nun Makaleleri
► Eşler Arası Sorunlar ve Çocuk Psk.Bilge Kağan BÜYÜKKELEŞ
► Mutlu Olmanın Yolları Psk.Deniz AKINCI
► Sağlıklı Olmanın Tarihçesi Psk.Suna BAYRAM
► Mutlu Olmanın Formulü Psk.Kumru ŞERİFOVA
► Evlilikte Eş Olmanın Önemi Psk.Namık ACAR
► Başarılı Olmanın Önündeki Engeller ÇOK OKUNUYOR Psk.Kübra Nur KOBAN
► Mutlu ve Sevgi Dolu Olmanın Üç Sırrı Psk.Dnş.Mehmet POLATOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Tek Çocuk Olmanın Getirdiği Sorunlar' başlığıyla benzeşen toplam 34 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► İlişki Dinamiği Eylül 2016
► Karneler Geliyor! Eylül 2016
► Çocuklarda Unutkanlık Eylül 2016
► Kardeş Kıskançlığı Eylül 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:57
Top