2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aile İçi Şiddet
MAKALE #17168 © Yazan Dr.Müberra YENİŞAR | Yayın Eylül 2016 | 3,352 Okuyucu
Mesleğim gereği şiddet dendiğinde ilk aklıma gelen aile içi şiddet oluyor. Hekimlik yaptığım yıllar boyunca aile içi şiddetin her türlüsüne tanıklık ettim, çoğu zaman olanları, olacakları çaresizlikle izledim. Demirtaş Sağlık Ocağında çalışırken jandarma darp cebir raporu için evli bir çifti getirmişti, adam bağırıp çağırıyor, komşularının kendisine saldırdığını ve rapor almak istediğini söylüyordu. Bu arada jandarmaya küfretti, ben eşini yalnız muayene etmek istediğim için hakarete uğradım, üstelik hemşire de ben de kadındık. Kadına ‘şikayetleriniz neler’ dediğimde yüzüme biraz şaşkınlık ve biraz da ‘sen aptal mısın’ diyerek baktı ve başı ile kocasını gösterdi. Onun şikâyeti kocası idi. O an çok utandım, her şey karşımda apaçık duruyordu, çaresiz bir kadın, muhtemelen psikopat tanısı alabilecek düzeyde kişilik bozukluğu olan bir adam, cehennemden farksız bir ev. Darp cebir raporu verdiğimiz o kısacık zaman diliminde koca hem bizi hem de silahlı ve kalabalık jandarmayı canından bezdirmişti, kim bilir evde neler oluyordu. Raporu verdik ve gittiler, ama o günkü kendi çaresizliğimi de asla unutamam.
Şiddet her türlü şekilde karşımıza çıkabilir. Sözel olarak aşağılama, hor görme, küçümseme şeklinde duygusal şiddet de olabilir, maddi durumu olduğu halde eşi, çocukları, aile üyelerini bir dilim ekmek için bile zor durumda bırakmak şeklinde ekonomik şiddet de olabilir, aile üyelerine fiziksel şiddet dediğimiz dövme, dayak, öldürme şeklinde ya da cinsellik içeren evlilik içi tecavüz, çocuklara yönelik ensest dediğimiz cinsel şiddet olarak da görülebilir.
Şiddetin her türlüsü şiddet uygulananı çaresiz, güçsüz, zayıf bırakır. Çoğu zaman şiddete uğrayan kendini suçlar utanç duyar. Daha iyi bir eş olsaydım, evi daha iyi temizleseydim, keşke o komşuya gitmeseydim, konuşmasaydım, babama/anneme karşılık vermeseydim, derslerime daha iyi çalışsaydım, keşke kız değil de erkek olsaydım, keşke ölseydim. Aslında her ne yaparsa yapsın şiddet uygulayan bir yolunu bulup aynını yapmağa dövmeye, aşağılamaya, cinsel taciz yada tecavüz de bulunmaya artık yöntemi her ne ise devam edecektir. Şiddet mağdurun utanç ve suçluluk duygularından beslenir, şiddet uygulayanların tam da istediği budur. Karşı tarafta utanç ve suçluluk yarat, onun değersizlik hissetmesine neden ol, bu zayıf yaratığın karşısında artık çok güçlüsün, attığın dayak, söylediğin söz yada uyguladığın cinsel saldırı yöntemin her ne ise seni inanılmaz önemli biri haline getiriyor. Evet önemlisin karşındaki insanın tüm yaşamı senin ellerinde, ona ödettiğin bedel her ne olursa olsun, şiddeti uygularken senden önemlisi yok.
Şiddet uygulayanların ortak özelliği kendilerini değersiz hissetmeleri, fark edilmek, kabul görmek istemeleri ve duyguları ile baş etmede sorun yaşamaları. Şiddet uygulayanlar karşı tarafın üzerinde güçlerini denerken işte o an içlerinde bütün olumsuz duygulardan, değersizlik, yetersizlik, yalnızlık, çaresizlik, umutsuzluk duygularından kurtulmakta ve güçlü olma duygusunu deneyimlemektedirler. Şiddet uygulayanların büyük çoğunluğu çocukluklarında şiddet ile ailede, sokakta karşılaşmış ve şiddeti rahatlama, kendini ifade biçimi olarak kabullenmişlerdir.
Burada en önemli konu toplumsal duruştur. Komşunun, öğretmenin, ailenin diğer üyelerinin, devlet kurumlarında çalışan savcı, polis, doktorun duruşu. Ayıplayan, yargılayan, şiddete uygulayanın hakettiğini düşünen, suçlayan bakışlar, yaklaşımlar, şiddetin gizlenmesine, üstünün örtülmesine ve devam etmesine neden oluyor. Şiddeti meşrulaştırıyor. Şiddet uygulayana üstü örtülü, bu senin hakkın, devam et mesajını veriyor.
Şiddetin her türlüsü hepimizin sorumluluğu ve şiddete engel olmak bizlerin tavrı, yaklaşımı ile ilgili, bu konudaki sorumluluğumuzun farkında olmalı ve şiddete hayır demeliyiz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Aile İçi Şiddet" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Müberra YENİŞAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Müberra YENİŞAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Müberra YENİŞAR Fotoğraf
Dr.Müberra YENİŞAR
Bursa
Doktor "Tıp Doktoru"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Müberra YENİŞAR'ın Makaleleri
► Toplumsal Şiddet ve Sonrası Dr.Hira Selma KALKAN
► Kadına Yönelik Cinsel Şiddet Dr.Sevilay ZORLU
► Dijital Şiddet veya Siber Zorbalık Dr.İbrahim SÖYLEMEZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Aile İçi Şiddet' başlığıyla benzeşen toplam 93 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Öğrenilmiş Çaresizlik Eylül 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:51
Top