2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hamilelik Dönemine Özel Beslenme
MAKALE #17214 © Yazan Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU | Yayın Eylül 2016 | 2,800 Okuyucu
Dikkat içinizde bir kıpırtı var

Tebrikler , böyle güzel bir haber için öncelikle sizi kutlarım , şimdi önemli olan siz ve bebeğiniz neler yemeli...

Hamilelik sürecinde en eğlenceli tarafı kilo alırken kimsenin sizi, kilo aldığınıza dair moralinizi bozmuyor olmasıdır. Kimsecikler sizi üzmüyor olsa da unutmayalım ki fazla alınan kilolar hem sizin hem bebeğin sağlığı için birer tehlikedir.
Sağlıklı vücut ağırlığına sahipseniz 8-14 kg alabilirsiniz , ideal bir ağırlıktır ve doğumla birlikte çoğuna veda edebilirsiniz .
Kilo probleminiz var ve hamile olduğunuzu öğrendinizse , bebeğiniz dünyaya gelene kadar geçen sürede 6-12 kg alma hakkınız olduğunu hatırlayınız.
Tabiki ikiz annesiyseniz o Zaman hakkınız 18-24 kg a kadar arttığını söyleyebilirim.

Hedeflenen kilo artışınız ilk üç aylık dönem için değil ikinci ve üçüncü dönemler için olduğunu düşünmelisiniz. İlk üç aylık periyotta 1-3 kg alınabilir, ikinci üç aylık periyotta 1-3 kg alınabilir , son 3 aylık periyotta aylık 1-1,5 kg alımı sağlıklı bir artış olacaktır.Eger düzenli beslenme programı ve düzenli fiziksel aktivite ile doğumunuz hem siz hem de bebeğiniz için kolaylık sağlayacaktır.

Sağlıklı bir gebelik geçirmek ve sağlıklı bir Bebek dünyaya getirmek için neler yapmalıyız ...
Enerji ihtiyacınızı , çok tahıllı ekmekler ve tam buğday unlu makarnalar, meyve ve sebzelerden karşılayı tercih ediniz. Yağlı tohumlular , ceviz , fındık , badem tüketimi tercihleriniz ile enerji ihtiyacınız , vitamin , mineral , yağ asitleri ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.Sağlıklı ve yararlı besinleri de fazla tüketmek sizin yağ kütlenizde artışa neden olacağı için bu süreçte önemli olan hem sağlıklı hem de yeterli, ölçülü beslenmek daha önemlidir.
Protein ihtiyacınızı, günlük 1 lt süt veya yogurt grubu besin tüketimi , 60 g peynir tüketimi ve 120 g-150 g et tüketimi ile bu ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Kaliteli protein tercihimiz için haftada en az 3 gün yumurta tüketimi önemlidir.Yumurta tüketiminizi kızartma olarak değil, haşlanmış olarak tercih etmelisiniz. Haftada 2 gun balık , haftada 2 gun kurubaklagil tercihlerimiz ile protein alımınızda çeşitlilik sağlamalıyız.Et tüketimlerinizde kızartama tercih etmek yerine haşlama veya doğru usulde yapılmış ızgara veya fırın yemekleri olarak tercih edilmelidir. Et tüketimini daha sağlıklı hale getirmek için , et ve sebzeyi birlikte tüketebilirsiniz. Fırın yemeklerinde et yanında sebze ilaveleri veya et yemekleri yanında salata ilaveleri ile tüketim tercihiniz olabilir.Kurubaklagiller gaz şikayetleri oluşturabilir tedirginliğiniz var ise ölçülerinizi sınırlı tutmanız hem sizi rahatsız etmez hem de bitkisel kaynaklı protein alımınız gerçekleşmiş olur. Kurubaklagiller hem çorba, hem yemek , hem de salata olarak tercih edilebilir.
Vitamin- mineral ihtiyacınızı ,özellikle meyve , sebzeler olmak üzere besin grubu çeşitliliği sağlamak doğru tercih olacaktır.Her gun düzenli olarak 2-5 porsiyon sebze ve meyve grubu tercih edilmelidir. Meyveler ve sebzelerde renklilik , çeşitlilik önemlidir. Gebelik döneminde özellikle Demir, kalsiyum, folik asit , çinko mineralleri eksikliği anne Bebek için ciddi sağlık problemleri oluşturabilir.
Bu dönemde anne adayları çevrelerinden duydukları bilgiler ile çelişkiye düşebilir.Fakat bu süreçte anneler her türlü besinleri yemek yerine kendisi ve bebekleri için gerekli besinleri tercih etmeleri gerekir.Gebelik dönemi planlanması öncesi diyetisyeninizden doğru bilgileri almak, dönem dönem kontrollerinizi aksatmamak, aşırı kilo almamak ve yeterli ve dengeli beslenmek ile bu süreci daha sağlıklı geçirebilirsiniz.
Bebeğinizin sağlıklı gelişiminin sizlerin doğru beslenmesi ile mümkün olduğunu unutmayınız…
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hamilelik Dönemine Özel Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma Merve KALELİOĞLU Fotoğraf
Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi166 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU'nun Yazıları
► Hamilelik Döneminde Beslenme Dyt.Duygu ÇALIŞKAN OKTAY
► Hamilelik Öncesinde Beslenme Dyt.Beste ALİMERT
► Hamilelik Döneminde Beslenme ve Egzersiz Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ
► Çalışanlara Özel Beslenme Programı Dyt.Perihan KOCA ÇELİKDELEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Hamilelik Dönemine Özel Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 83 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ketojenik Beslenme Haziran 2019
◊ Fodmap Diyeti Ocak 2020
◊ Buğday Çimi Ocak 2020
◊ Arpa Çimi Ocak 2020
◊ Gebelikte Beslenme Ocak 2020
◊ Yulaf Ezmesi mi? Müsli mi? Granola mı? ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:31
Top