2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kurban Bayramında Beslenme
MAKALE #17215 © Yazan Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU | Yayın Eylül 2016 | 2,857 Okuyucu
Sağlıklı, Nice Güzel Kurban Bayramları için

Sevdiklerinizle sağlıklı bir bayram geçirmek istiyorsanız bayram suresince yediklerinize dikkat etmeniz gerekir. Kurban Bayramı'nda sadece yenilen yiyecekler değil, kurbanlık seçiminden, kesimine, saklanmasına, pişirilmesine, ne ile birlikte tüketildiğine ve ölçüsüne kadar dikkat etmek önemlidir. Seçilen Kurbanlıklar mutlaka veteriner kontrolünden geçirilmiş olmasına dikkat ediniz. Kesim yapılacak alan yine sağlık için uygun temizlik ve hijyen kurallarına göre ayarlanmış veteriner kontrolünün sağlandığı bir alan olmalıdır. Kesim işlemi dinimize uygun bir şekilde yapıldıktan sonra kesilen etler serin güneş görmeyen bir ortamda 3-5 saat bekletilmelidir. Kesilen Kurbanlık etleri direk buzdolabında saklanmaya başlandığında ölçüm sertliği denilen olay meydana gelmekte ve etin dokusunda sertleşme tat ve kokusunda istenilen kalitede ulaşılamamaktadır. Kesilen Kurbanlık 3-4 gün buzdolabında dinlendikten sonra tüketilmesi doğru bir tercih olacaktır fakat ne yazık ki olaylar bu şekilde gelişmemektedir. Gün içinde, eti, tüketmek isteniyor ise Haşlama ve yağsız bir şekilde kavurma yöntemi tercih edilir ise etin sindirimi biraz daha kolaylaşabilir. Tüketilmeyecek olan etler 1 hafta kadar -4, +4 C derecede saklanabilir, uzun vadeli saklanma işlemi için derin dondurucuda -18 C derecede 3-5 ay saklanabilir. Saklanma koşullarında küçük Parçalar halinde yapılır ise Kullanım esnasında çözdürme süresinde oluşabilecek Zararlı mikroorganizma riskini ortadan kaldırabiliriz. Halkımız Tarafından Sıkça yapılan bir hata da dondurulmuş ürünü çözdürüp sonra tekrar dondurmaktır, bu durumda etin içerisindeki istenmeyen mikroorganizma Oluşumu artar ve sağlık için tehdit olmaya başlayacaktır. Etlerin tüketiminde özellikle mide ve barsak sistemi rahatsızlıkları olan bireyler eti dinlendikten sonra ve mümkünse Haşlama yöntemi ile tüketmeye çalışmalıdırlar. Diyabet, kalp damar, Karaciğer, hipertansiyon gibi kronik Rahatsızlığı olan bireyler bayramda tükettikleri et miktarına dikkat etmelidir. Özellikle Görünür yağları ayırmanız ve et kullanarak yapılan yemeklerde ayrıca yağ ilave edilmemesi gerektiğini unutmayınız. Bayram süresince aralarda tüketimi yapılacak tatlı, şekerleme, hamur işi ve kuruyemiş tüketimlerinde Ölçüyü kaçırmamak sağlıklı bir bayram için doğru tercih olacaktır. Bayram döneminde sağlığınız için risk oluşturmamak ve kilo artışı olmaması için günlük beslenmenize örnek olarak şu şekilde yapabilirsiniz.
Sabah güne su ile başlayalım, kahvaltı saatiniz uyanma saatiniz ile arasında yarım saatten fazla zaman olmamasına dikkat ediniz.Kahvaltınızda gun içerinde tatlı ve yağlı beslenme ihtimaline karşılık daha sade tercihler yapmaya çalışınız. Tahıllı ekmek, az yağlı peynir, bol sebze ve az ölçüde zeytin ile yapılan kahvaltınızda çay , kahve, bitki çayı, su içebilirsiniz.Kahvaltı ile öğlem yemeği arasında 3-4 saat zaman olmalıdır, bayram günleri genel olarak akşamları bir araya gelmeler ve kalabalık gruplar için hazırlanan sofra düzeni için öğlen yemeklerinde de dengeli ve doğru tercihler yapmanız sizin ve çevrenizdekilerin sağlığı için gereklidir. Yemeklerinizde çorba , sebze yemeği , yoğurt ve salatalar bulunabilir. Günlük enerji ihtiyacınıza göre de tahıllı ekmek tüketimi yapabilirsiniz. Akşam yemeğiniz için 5-6 saat vakit geçmesi doğru bir tercih olacaktır. Akşam azalan fiziksel aktivite ve dinlenme sürecinde olacağınızı düşündüğümüz zaman , tercihiniz ölçülü et tüketimi ve beraberinde sebze ve tahıl gurubu ile öğünü tamamlayabilirsiniz. Gün içnde özellikle öğle ve akşam yemeği arasında ara öğün olarak gereksiniminiz , isteğiniz ve sağlık durumunuza göre tercihler yaparak ara öğün yapabilirsiniz. Ara öğünler , süt, meyve, yoğurt, grisini, kuruyemiş gibi tercihler olabilir.Tatlı tercihlerinizi sağlık durumunuza göre yapabilirsiniz ve ölçüye dikkat etmeyi ihmal etmeyiniz.Herkesin sağlıklı, güzel bir bayram geçirmesi için doğru tercihler ile sağlıklı beslenilmesini tavsiye ederim. Şimdiden iyi bayramlar dilerim...
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kurban Bayramında Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma Merve KALELİOĞLU Fotoğraf
Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi166 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU'nun Yazıları
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Neslihan AKTEPE
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Zeynep KULAKCI
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Elif BİLGİN BAŞ
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Gülsüm UYANIK SAYGIN
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Simge ERDOĞAN
► Kurban Bayramında Doğru Beslenme Dyt.Reyhan ERİŞEN
► Kurban Bayramında Beslenme Düzeni Dyt.Şeyda Sıla BİLGİLİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kurban Bayramında Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ketojenik Beslenme Haziran 2019
◊ Fodmap Diyeti Ocak 2020
◊ Buğday Çimi Ocak 2020
◊ Arpa Çimi Ocak 2020
◊ Gebelikte Beslenme Ocak 2020
◊ Yulaf Ezmesi mi? Müsli mi? Granola mı? ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:11
Top