2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Beslenmede Küçük Adımlar ile Büyük Hedefler
MAKALE #17243 © Yazan Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU | Yayın Ekim 2016 | 2,579 Okuyucu
Beslenme tarzınızda küçük değişiklikler yapmanız sizi hayatınızdaki fazlalıklardan kurtarmaya yardımcı olur.

Porsiyon kontrolü, yasaklar koymak yerine her yediklerinizden küçük miktar azaltabilir, tabağınızı yarım bırakabilir veya porsiyonlarınızı paylaşabilirsiniz.Doyduğunuzu hissettikten sonra ısrarla tabağınızı bitirmeniz size ayrıca kalori olarak dönüş yapacaktır.

Su içmek sizin için bir zorundalık ise renkli hale getirmek için meyve çayları, bitki çayları ile sıvı ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.Unutmayın böbreklerinizin suya ihtiyacı var.Günlük çay tüketiminiz çok ise her içilen 1 fincan çay için 1 su bardağı su içmeye özen gösteriniz. Ayrıva kahve tüketimlerinizden sonra mutlaka 1 su bardağı su içmeyi ihmal etmeyin.

Öğünlerinizde çeşitlilik yapın, her gun aynı tarzda yemek yemeyin. Bazı günler salatanın içinde , bazı gunler çorbanın içinde bazı günler her besin grubunu ayrı ayrı tercih edin. Yediklerinizi renklendirmek, monotonluktan kurtarmak sizi sağlıklı beslenmeye daha bağlı tutar. Aynı tarz yemek yemek kaçamak yapmayı teşvik eder.

Düzenli aralıklarda sağlık kontrollerinizi ihmal etmeyin. Bazen kilo almanızın sebebi farklı olabilir. Düzenli olarak 6 aylık dönemde kan tahlillerinizi tekrarlatmanız, kendini tanıyarak beslenme tarzınızda düzenlemelr yapılmasını kolaylaştırır.

Öğünleri atlamayın. Size uygun öğün sayısını denilerek belirleyin. Öğün atlamak bir sonraki öğünde daha çok acıkmanız, daha fazla yemeniz için bahaneler bulmanıza neden olur. Her öğün düzenli ve belirli saatlerde yenir ise sonraki öğünlerde daha az ve yeterli yiyerek kilo kontrolü sağlayabilirsiniz.

Duygusal açlık oyunlarına kanmayın. Gerçek açlık siz düzenli yemek yediğiniz Zaman kendisini Zaman'ı geldiği Zaman hissettirir. Zamansız açlık oyunlarına dur demeyi deneyin. Anlık acıkma durumlarında önce 1 su bardağı su içiniz ve kendinize 10 dk zaman ayırın gerçekten acıktığınız bir durum ise bu durum geçmeyecektir ama zamansız gelen bir açlık ise kaybolacaktır.

Masanızda salataya yer ayırın , hergun tüketmeye başlayacağınız az da olsa birkaç sebze size daha çok tokluk hissi verir.Salata tüketimi bazen çok sıkıcı gibi geliyor olsa da , salata yerine o öğünde sadece bir salatalık yiyerek de salata ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.Bazı günler yapılan haşlanmış , buharda, ızgara sebzeleri de salata yerine kullanmanız salata çeşitliliğinizi artırmaya destek olur.

Salataya eklediğiniz sos ve yağ miktarını gözden geçirin. Salata yiyelim derken fazladan fazladan 50 kkal almayı kimse istemez.Sos olarak balzemik sirkeyi tercih edebilirsiniz. Kalorisi oldukça düşük ve aynı zamana salataya farklı bir renk için kullanılabilir.

Günlük şeker tüketiminizi sayın. Her gün sınırsız tüketilen çay ve şeker içerisine ilave olan her küp şeker 20 kkal dir.Günde 10 bardak çay içtiğinizi ve her birine 2 küp şeker koyduğunuzu düşündüğümüzde 400 kkal hergün size geri dönüş yapar. aldığınız bu 400 kkal sizin yaklaşık 90 dakika yürüyüş yapmanız ile yaktığınız kalori kadar olduğunu bir kez daha hatırlayın.

Haftada 1-2 gun kurubaklagil tüketimi yaparak , sebze ve et yemeklerine ağırlık vermekten kurtulmuş oluruz.Kurubaklagiller , bitkisel protein kaynaklarıdır.Kolestertol içermez.

Meyvelerde sınırsız tüketim yapmayın , unutmayın meyvelerin de fazlası şeker ve kalori içeriyor

Her kahvaltınız da Meyve suyu tercih ediyorsanız , kahvaltınızda 3-4 meyvenin sıkılması sonrası 1 su bardağı suyu çıkara ve siz farkında olmadan 250 kkal Almış olursunuz

Alkol tercihlerinizde dikkatli olun , sınırlandırmalar yapın. Günlük 1 kadeh ve fazla tüketilen alkol , sağlığınız ve kilo kontrolünüz için tehlike oluşturabilir

Günlük kuruyemiş tüketiminizi ölçülü tüketin. Yararlı olduğunu bildiğimiz her besin ölçüsüz yenilmemeli. Ara öğün için kolay ve pratik çözümdür

Omega -3 desteği sizi daha sağlıklı yapar. Haftada 2 gun balık tüketmeniz , haftalık et tüketimlerinizi dengeler

Hayatınız da küçük adımlar büyük farklar yaratır. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmakta geç kalmayın. Sağlıklı gunler dilerim...
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Beslenmede Küçük Adımlar ile Büyük Hedefler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma Merve KALELİOĞLU Fotoğraf
Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi166 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU'nun Yazıları
► Beslenmede Karpuz Dyt.Nildem KIZILASLAN
► Beslenmede Boza Dyt.Şenol YILDIZ
► Beslenmede Kahve Dyt.Buket ADANÇ
► Beslenmede Sıvılar Dyt.Aysun SARIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Beslenmede Küçük Adımlar ile Büyük Hedefler' başlığıyla benzeşen toplam 55 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ketojenik Beslenme Haziran 2019
◊ Fodmap Diyeti Ocak 2020
◊ Buğday Çimi Ocak 2020
◊ Arpa Çimi Ocak 2020
◊ Gebelikte Beslenme Ocak 2020
◊ Yulaf Ezmesi mi? Müsli mi? Granola mı? ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:34
Top