2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklara Kreş, Anaokulu ve Okul Seçerken Anne-Babaların Dikkat Etmesi Gereken Konular
MAKALE #17249 © Yazan Gönül BAYALTUN | Yayın Ekim 2016 | 4,609 Okuyucu
ÇOCUKLARA KREŞ ANAOKULU VE OKUL SEÇERKEN ANNE-BABALARIN DİKKAT ETMESİ GEREKEN KONULAR

1. Sadece fiziksel özelliklerin güzel olmasıyla,okulun doğru okul olduğu düşünülmemelidir.Anaokulunda doğru okul öncelikle:çocuk odaklı çalışan,çocuğun gelişimine,yaş olgunluğuna uygun program uygulayan,çocuklar arasındaki gelişm farklılıklarını göz önüne alarak,çocukların sıkılmasına veya diğer arkadaşlarının yanında eksik ve yetersiz kalmasına izin vermeyen eğitim anlayışına sahip bir okul tercih edilmelidir.
2.okulun en önemli özelliği eğitimi yeterl,bilinçli,güler yüzlü,işini seven,kişilik - karakter zafiyetleri olmayan,donanımlı bir öğretmen olmalıdır.Öğretmeninizin mezun olduğu okul ve diploması mutlaka görülmelidir.
3.Çocuklarınızın anaokulunda tam donanımlı(bale, müzik , spor,gof,yüzme) faliyetleri almaması,yada biraz eksik kalması belki gelecek eğitim yıllarında telafi edilebilir,ama bu yaşta sevgi-ilgi ve gelişim gecikmeleri,gerilikleri ve kişilik problemlerine zemin hazırlayabilir.
4.Yeni okula başlayan bazı çocuklar uyum sorunları yaşayabilir,bu sadece okul ve öğretmen yetersizliği olmayabilir.Bazen okul-öğretmen-anne-baba arasındaki iletişim yetersizlikleri anne-babaların yanlış tutumlarından da kaynaklanabilir.Bu nedenle anne-bababların daha çocuk okula başlamadan,danışmanla görüşüp okula başlama süresini doğru yönetmek,çocuklarında okul korkusu ve okul fobisinin önüne geçebilir.
5.Okul araştırıken,okulun reklam ve pırıltılarından çok,içeriğine odaklanmalısınız.Örneğin çocuğunuzun öğretmeni okullar açılmadan önce mutlaka bilmeli,tanışmalısınız.Anaokulu öğretmeni özelliklerini taşıyıp taşımadığını anlamaya çalışmalısınız.Çocuk okula başladığında,çocuğunuzla ilgili sorunları öncelikle öğretmeninizle konuşabiliyor durumda olmalısınız okul yönetimi ve rehber öğretmen daha sonra gelir.
6.Çocuğum okula başladığı gün tüm velilerin olması bazı okullar tarafından hoş karşılanmasa da kaygılı,korkulu,bağımlı ,hassas,çekingen,utangaç,uyum ve iletişim sorunu olan çocukların daha okulun ilk anından ağlayarak adeta anne-babadan koparılarak sınıfa alınması akşama kadar anne-babadan haber almadan uzak kalması,kayıp-terkedilme- yalnız kalma duygularını tetikleyebilir,çocuklarda okul korkusu ve fobisineneden olabilir o nedenle bazı çocuklarda çok daha dikkatli olunmalıdır.
7.Okul öğretmenle yaşanan sorunları,anne-babalar asla çocukların önnde konuşmamalı,kötülememeli endişeli,kaygılı,üzgün bir tutum sergilememeli bu durum çocuğun öğretmen ve okula tepki duymasına,okula alışmamasını destekleyebilir.
8. Çocuklar 3-4 yaşlarında yarım gün,5-6 yaşlarında tüm gün okula giderse sıkılmadan uygun bir başlangıç yapmış olabilirler.
9. Kaygılı,pimpirikli,telaşlı,heycanlı,tezcanlı,sabırsız anne- babalar çocuklarının okula başlama ve uyum sürecini doğru yönetemeyebilirler,Bir danışmadan destek alarak bu süreci yönetmeleri doğru olabilir.
10.Okulun ilk gününden çocuğu diğer arkadaşlarıyla kıyaslayan neler yaptığını yapmadığını en ince ayrıntılarına kadar soran,yapamadıklarına karşı eleştiren anne-babalar çocukların da başarısızlık korkusu ve sınav kaygısının temelini oluşturabilirler.
11.İlk günlerde önemli olan çocuğun okula gitme istemesi,öğretmeni sevmesi,arkadaşlarının olması,onlarla işbirliği yapabiliyor olması,yapılan etkinlliklere katılmaya hevesli olmasıdır. Ne kadar iyi yaptığı değil.
12.Çocuk okula başladığı ilk günlerde huysuzluk,ağlamak,tırnak yeme ,alt ıslatma,korku,uykusuzluk,uykuda ağlama,sıçrayarak kabusla uyanma,okula gitmek istememe, karın ağrısı,baş dönmesi vb hastalıklar gözüküyorsa anne-babalar bu durumda yalnız başına başedemezler.Gecikmeden ve sorunlar yerleşmeden bir danışmandan yardım almaları doğru olur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklara Kreş, Anaokulu ve Okul Seçerken Anne-Babaların Dikkat Etmesi Gereken Konular" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Gönül BAYALTUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Gönül BAYALTUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gönül BAYALTUN Fotoğraf
Gönül BAYALTUN
Denizli
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi78 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Gönül BAYALTUN'un Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuklara Kreş, Anaokulu ve Okul Seçerken Anne-Babaların Dikkat Etmesi Gereken Konular' başlığıyla benzeşen toplam 42 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:11
Top