2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Travma Etkisi ve Kurtulanların Tepkisi
MAKALE #17269 © Yazan Dr.Psk.Esra SAVAŞ | Yayın Ekim 2016 | 2,476 Okuyucu
Travma Etkisi ve Kurtulanların Tepkisi

Savas, terör, doğal afetler, ya da diğer agresif ataklar gibi travmatik olaylar kişilerde beklenenin üstünde etki yaratabiliyor. Bu kişilerin geliştirdiği stres yönetim zorlukları, akut stres bozukluğu, travma sonrası stres bozukluğu, yada diğer psikiyatrik bozukluklar kişilerin yasam kalitesinin düşmesine sebep olabilir. Ornegin Ellis, MacDonald, Lincoln, and Cabral (2008), Somali’ deki terör saldırısından bir yıl sonra Amerika’ya yerleştirilen 12- 19 yas arasındaki mültecilerde, ruh sağlığı, yerleştirilme sonrası stres, ve ayrımcılığın travmatik etkisi araştırmış. Bulgular, yerleştirilmesi sonrası stresin barınak yetersizliği, İngilizce bilinmiyor olması, ve kültürel farklılıklarla arttığını göstermiş. Ayrıca ayni çalışmada, travma sonrası stres bozukluğu ile depresif semptomların doğru orantılı olduğu görülmüş. Yerleştirilme sonrası stres yaşayanların ve ayrımcılık yasadığını düşünenlerin daha çok travma sonrası stres bozukluğu ve depresif semptomlar geliştirdiği görülmüş. Şu söylenebilir ki, ağır travma yasayan, ekolojik, duygusal, davranışsal, ya da kognitif stres yasayan mültecileri ağır travma sonrası stres bozukluk geliştirme riskini daha çok taşırlar.

Silver, Holman, Andersen, Poulin, McIntosh, ve Gil-Rivas (2013), 11 eylül terör saldırısı sonrası medyanın etkisini anlayabilmek için çalışma gerçekleştirmiş. Bu çalışmada 11 eylül olayının medya verilerinin kişilerdeki psikolojik ve fiziksel iyilik hali, akut stres tepkileri, travma sonrası stres semptomlarının varlığı değerlendirilmiş. Sonuçlar sunu göstermiş ki, medyaya maruz kalmak, kişilerin daha çok travma sonrası stres bozukluğu geliştirmelerine sebep olmuş. Etkilenen kişileri değerlendirdiğinde, cinsiyet, yaş, din, dil, irk, eğitim, kültür seviyelerinin farklılık göstermeden herkesin medyaya maruz kalmış olmaktan olumsuz etkilendiğini bulunmuştur (Silver, Holman, Andersen, Poulin, McIntosh, & Gil-Rivas, 2013).

Kriz uzmanları, klinik psikologlar, ya da diğer ruh sağlığı uzmanları travma öyküsüyle başvuran göçmenlerin kültürel değerlerini, kişisel atıflarını, önyargılarını, medyada yer alan görüntüler yüklemeler savaş terörist savaşılan ülkeler o ülkelerin insanlarıyla ilgili düşünceleri, dini inancını ve savaşılan grubun dini inancıyla ilgili bilgilerini ve düşüncelerini sormalı. Buradaki amaç su şekilde açıklanabilir; herkesin her şeye ait inançlar ve tutumları vardır, bu tutumlar kişilerin yaşamında zaman zaman tıkanıklığa dönüşebilir. bu tıkanıklık sosyal ve is hayatlarını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu yüzden savaş, terör, terörist, savaşılan ülkeler, o ülke insanlarıyla ilgili atıflar ve kuralların eski anlamlarının nasıl yeni anlama dönüştüğünü anlamak bu insanların riskli ya da problemli olay, girişim, ya da ilişki kurmasını engelleyici olabilir. Ayrıca travmatik olaylar sonrası çok kültürlü bölgelerin daha çok alkol kullandığı, alkol bağımlılığının arttığı görülmüş (Mahoney, Chandra, Gambheera, De Silva, & Suveendran, 2006). Bu sebepten dolayı bu süreçle nasıl bas ettiklerini değerlendirmek pasif ve zararlıları yakalamak için alkol, madde, ve sigara kullanımı, miktarı, suresi sorulur.

Travma ve afetler sonrasında psikolojik iyilik halinin yükselmesi için sağlıklı yasam tarzının (çalışma durumu, beslenme ve spor alışkanlığı ve içecek tercihleri)benimsenmesi ve iyileştirilmesi etkili bir yöntemdir (Shultz et al., 2013).

Göç sonrası çevresel faktörler, kişilerin ağır ruh sağlığı bozukluğu geliştirmesini önlemek ve sebep olmamak için önemlidir. Göç eden kişilerin adaptasyonuna yardımcı olmak için, ruh sağlığı alanında çalışanlar, klinik psikologlar, psikiyatristler, ve diğer uzmanlar psikolojik ilk yârdim ilkelerini ve tekniklerini kullanabilirler. Psikolojik ilk yârdim (PFA) özellikle travma sonrasında yararlı bir destekleyici programdır (Brymer, Jacobs, Layne, Pynoos, Ruzek, Steinberg, et al. 2006). İlk adim kişinin kültürü, değerleri, dili, beden dili, ve diğer özellikleri göz önünde bulundurularak yaklaşılmasıdır. PFA’ (2006) ya göre kişinin kültürüne karşı hassas olunup duyguları, tanımladığı psikolojik tepkileriyle ve kendi devlet kurumlarına karşı tutumlarıyla ilgili bilgi alınmalı.

Göçmenlerin ihtiyaçları değerlendirildiğinde, temel alanlarına yönelik müdahaleden başlamak en etkilisidir (PFA, 2006). Bunun için rahatsız etmeyen ve yardımcı bir yaklaşımla ilişki kurup kontak sağlanır. Acil durum olduğunda ya da psikolojik ve fiziksel desteğe ihtiyaç duyduğunda ulaşabilmesi için güvenlik ve konfor ilkesi kullanılır. Sakinliğe ihtiyaç durduğunda stabilizasyon ilkesi kullanılır. Görüşme esnasında öncelik göçmenin şu anki ihtiyaçları ve endişelerini anlamak ve bilgileri toparlamaktır. Ardından pratik asistanlık ilkesiyle göçmene acil ihtiyaçları sorulur. İhtiyaçların belirlenmesi ve tedarik edileceği kurum ya da kişilere yönlendirilmesinin ardından öncelikli destek alacağı kişiler (aile bireyleri) ve diğer tanıdıklarına ulaşımda problem yaşanıyorsa sosyal destek bağlantı ilkesinden yararlanılır. Stresle bas etmekte zorlandığı görülüyorsa bas etme becerilerine ilişkin bilgi paylaşmak uygundur. Son olarak, işbirlikçi hizmetlerle bağ kurma ilkesinden yararlanılıp göçmenlerin ihtiyaçlarına uygun olan hizmet, kurum, ya da kuruluşlara ulaşmaları sağlanır.

Son döneminde Türkiye olarak ülkemize gelen Suriye nüfusunun yadsınamayacak düzeyde olduğunu düşününce devlet kuruluşları, yârdim kurumları, ruh sağlığı uzmanları, hatta Türk vatandaşlarının bile bu kişilerin ülkemize kültürümüze ve yasam tarzımıza uyum sağlamalarına yardımcı olabilir. Böylelikle en azından yaşadıkları bu göç, savaş, ve travma etkilerinin daha şiddetli geçmesi engellenmiş olunabilir. Bunun için ilk adim yukarıda da belirtildiği gibi öncelikli acil ihtiyaçlarını öğrenip temin edebilecekleri kuruluş, kurum, ya da şirketlere yönlendirmektir. Ardından psikolojik iyi olma hallerini yükseltebilmek için sağlıklı yasam tarzı ve psikolojik desteğe başlamaları sağlanabilir. Bu yaklaşımla hem göçmenlerin hem de Türk vatandaşlarının huzur, birlik, güvenlik, ve kültürel değerlerini korumak daha kolay olabilir.

Referanslar
Brymer, M., Jacobs, A., Layne, C., Pynoos, R., Ruzek, J., Steinberg, A., et al. (2006). Psychological first aid (PFA): Field operations guide (2nd ed.). Retrieved from the National Child Traumatic Stress Network National Center for PTSD website: http://www.ptsd.va.gov/professional/manuals/manual-pdf/pfa/PFA_2ndEditionwithappendices.pdf
Ellis, B. H., MacDonald, H. Z., Lincoln, A. K., & Cabral, H. J. (2008). Mental health of Somali adolescent refugees: The role of trauma, stress, and perceived discrimination. Journal of Consulting and Clinical Psychology, 76(2), 184–193.
Retrieved from the Walden Library databases.
Mahoney, J., Chandra, V., Gambheera, H., De Silva, T., & Suveendran, T. (2006). Responding to the mental health and psychosocial needs of the people of Sri Lanka in disasters. International Review of Psychiatry, 18(6), 593–597. DOI: 10.1080/09540260601129206
Shultz, JM., Forbes, D., Wald, D., Kelly, F., Solo-Gabriele, HM., Rosen, A., MPH, et al. (2013). Trauma Signature Analysis of the Great East Japan Disaster: Guidance for Psychological Consequences. Disaster Med Public Health Preparedness;0; 1-14. DOI: 10.1017/dmp.2013.21
Silver, R. C., Holman, E. A., Andersen, J. P., Poulin, M., McIntosh, D. N., & Gil-Rivas, V. (2013). Mental- and physical-health effects of acute exposure to media images of the September 11, 2001, attacks and the Iraq War. Psychological Science, 24(9), 1623–1634. Retrieved from the Walden Library databases.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Travma Etkisi ve Kurtulanların Tepkisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Esra SAVAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Esra SAVAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Esra SAVAŞ Fotoğraf
Dr.Psk.Esra SAVAŞ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi14 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Esra SAVAŞ'ın Yazıları
► Travma ve Göç Psk.Mahmut PAKDEMİR
► Travma ve Yas Psk.Muhammed Erdinç TÜRK
► Ruhsal Travma Psk.Dnş.Esmanur BOLAT
► Travma ve İyileşme Psk.Gülcem YILDIRIM
► Travma ve Emdr Psk.Dila HOTLAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Travma Etkisi ve Kurtulanların Tepkisi' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kanser ve Depresyon Ekim 2010
► Kanser Psikolojisi Ekim 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:56
Top