2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğum Kilolu mu?
MAKALE #1727 © Yazan Dyt.Rabia YILDIZ | Yayın Ekim 2008 | 6,540 Okuyucu
Çocuklarımız… belki de hayatta en çok değer verdiğimiz biricik tomurcuklarımız. Onların acısı bizim acımız, onların mutluluğu bizim mutluluğumuz olur çoğu kez. Gözümüz gibi her şeyden sakındığımız çocuklarımızın daima sağlıklı, mutlu ve huzurlu büyümesini arzularız. Onların gülen gözlerle bakışı, bizler için en mutlu anlardandır değil mi?

Peki ya çocuklarımızın sağlığını en çok etkileyen faktörlerden biri olan beslenmesine ne kadar dikkat ediyoruz? Sağlıklı beslenmeyi çocuklarımıza ne kadar öğretiyoruz?

Bir çok hastalığın temelinde yatan kötü beslenme, çocuklukta ve ergenlikte edinilen alışkanlıklarla oluşmaktadır. Biz ebeveynler, çocuklarımızın sağlığını korumak adına doğru beslenme alışkanlıklarını onlara kazandırabiliyor muyuz? Şöyle bir düşünün, hangi çocuk çikolataya, cipse, şekere ‘Hayır’ diyebiliyor? Yada hangi çocuk ‘Ben kola değil, ayran içeceğim’ diyebiliyor? Bu soruları bir de ebeveynlere yöneltelim. Acaba bizler sağlıklı beslenmeyi hayatımıza oturtabiliyor muyuz? Çocuklarımıza beslenme konusunda gerçekten iyi birer örnek olabiliyor muyuz?

Belki de çoğumuz, çocuklarımızın hafif toplu veya kilolu oluşunu seviyor, onların gürbüz yetiştiğini görünce mutlu oluyoruz. Fakat kilolu ve obez çocukların, yetişkinlikte hangi sağlık problemleriyle karşılaşabile-ceğini tahmin edemiyoruz. Bundan 20 sene önce çevremizde kilolu çocukları bu kadar sık görebiliyor muyduk? Başta Amerika ve Avrupa ülkelerinde olmak üzere ülkemizde de görülme sıklığı artan çocukluk çağı şişmanlığının farkında mıyız?

Çocukluk çağı şişmanlığı, yetişkinlikte görülen başta Tip 2 Diabet (şeker hastalığı), Hipertansiyon, Kalp-damar hastalıkları ve psikolojik rahatsızlıklar olmak üzere bir çok hastalığın oluşma riskini arttırmaktadır. Sonu bu derece tehlikeli olan çocukluk çağı şişmanlığı, aslında hiç de sinsi bir şekilde girmiyor hayatımıza. Bu önlenebilir durumdan korunmak zor değil aslında. İşte önemli birkaç öneri:

ü Çocuklarımızın düzenli beslenmesini sağlamak için, öncelikle sabahları işe-okula gitmeden önce ailece kahvaltı yapma kültürünü hayatımıza yerleştirmeliyiz.
ü Çocuklarda iştahsızlık ve besin seçmeye yol açan abur-cubur tarzı yiyecek tüketimini azaltmalı, gerekirse sıfırlamalıyız.
ü Çocuklara besinleri sevdirmeli, onların besinleri yakından tanımalarını sağlamalı, hepsinin ayrı ayrı yararının olduğunu onlarla paylaşmalıyız.
ü Her gün düzenli spor yapmayı, ailece veya arkadaşlarımızla katıldığımız bir sosyal aktivite haline getirebiliriz.
ü Çocukların TV ve bilgisayar karşısında geçirdiği sürenin sınırlı olmasına özen göstermeliyiz.
ü Onların gözyaşlarını, bize karşı silah olarak kullanmasına asla izin vermemeliyiz.
ü Yemek masasında, market alış-verişlerinde besin seçimi konusunda çocuklarımızın bilinçlenmesini sağlamalıyız.
ü Bu yaşta yetersiz ve dengesiz beslendiklerinde, ileride bazı hastalıklara yakalanma riskinin artacağını onlara öğretmeliyiz.
ü Çocuklarımıza sağlıklı beslenme konusunda ebeveynler olarak iyi örnek olmalıyız.
ü Hayatta, her şeyde olduğu gibi, beslenmede de bir denge kurması gerektiğini çocuklarımızın öğrenmesini sağlamalıyız.
ü Ailece sağlıklı beslenme bilincini hayatımıza yerleştirmeliyiz.
ü Yeterli ve dengeli beslenme konusunda, gerekirse bir diyetisyene başvurmalıyız.

Unutmayın ki sağlıklı beslenen aile, sağlıklı beslenen toplumu oluşturur.

Yeterli ve dengeli beslendiğimiz sağlıklı günler umuduyla…

Diyetisyen Rabia YILDIZ
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Her Kilolu Obez Midir? Dyt.Esra DİNÇER
► Kilolu Hamileler Nasıl Beslenmeli Dyt.Başak KEFELİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuğum Kilolu mu?' başlığıyla benzeşen toplam 92 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:26
Top