2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklar Niçin Ağlar?
MAKALE #17298 © Yazan Psk.Dnş.Erdinç GÜLLÜ | Yayın Ekim 2016 | 2,436 Okuyucu
Çocuklar Niçin Ağlar?

ÇOCUKLAR NİÇİN AĞLAR?

Doğduğunda her bebek ilahî bir program olarak ağlamayı bilir. Ancak bu ağlama, hissedilen bir acı varsa ya da acıkmışsa derdindi anlatmak içindir. Bebekler çok hızlı öğrendikleri için kısa süre sonra şu sebep sonuç ilişkisini anlarlar: Ağladığım anda annem yanımda! Buraya kadar her şey normaldir.

Ancak bebek birkaç aylıkken başka şeyler de öğrenmeye başlar, mesela hoşuna giden bir oyuncak görünce elini uzatır, bakar ki anne – baba vermiyor ağlamaya başlar. Anne – baba da yeter ki sussun diye istediğini verir.

Bir markete girmişsiniz. Çocuğunuz göz kamaştırıcı o kadar çok şey görür ki aklı başından gider ve bakar ki istedikleri alınmıyor ağlamaya başlar. Anne – baba da markette rezil olmayalım diye çocuğun istediğini alır.

Sonuçta çocuk bu yaşadıklarından şöyle bir tecrübe çıkarır: “Bir şey istersen önce kibarca iste, vermezlerse biraz daha yüksek sesle iste, daha da vermezlerse ağla! Bu sefer kesin verirler!”

Çocuğun ağlayarak her istediğini yaptırması ilk başta anne babayı pek rahatsız etmez fakat bir müddet sonra durum anne – babalar için çekilmez hale gelir çünkü çocuk nerdeyse konuşmayı unutmuş her şeyi ağlayarak istiyordur. Öyle ki ‘artık yeter!’ denildiği anda çocuk çığlık çığlığa bağırıyor, kendini yerlere atıyordur. Kafasını duvarlara vuran hatta sinirden burnundan kan sızan çocuklara bile meslek hayatımda rastladım. Durum bu kadar karmaşıklaşınca artık anne – babalar ‘çocuğuma bir şey olacak’ korkusundan istediği neyse yapmak zorunda kalıyorlar.

Bu kısırdöngü nasıl değişir?

Çocuklarının olumlu davranışlarına odaklanarak… Çünkü çocuklar fark edildikleri özellikleri neyse onu geliştirirler. Zaten çocuklar ağlamayı da öyle öğrenmişlerdi. İstekleri olmayınca ağladıklarında kazandıklarını öğrendiklerinden bunu devam ettirmişlerdi. Şimdi aynı süreci tersten işleterek iyi yaptıkları her şeye dikkati vermek gerek. Mesela, çocuğunuz sofra kurulurken kaşık – çatalı dizmişse, işinize ara verip büyük bir içtenlikle yaptığının ne kadar doğru ve güzel olduğunu vurgulamalısınız. Yine çocuğunuz sürahiden kendi başına su doldurup içtiğinde ‘kızım büyümüş de suyunu kendi mi içiyormuş’ gibi onun büyüdüğünü vurgulayın. Böylece bebek gibi ağlamak yerine büyük gibi olgun davranmayı telkin etmiş olursunuz. Ancak tüm bu süreci bir çırpıda bitireceğinizi beklemeyin zira kalıplaşmış davranışların değişmesi çok zaman alır. Yani daha çok sabır!

Ağlamanın birkaç yararı:

Çocuklar ağlayarak bedenlerinde biriken olumsuz enerjiyi atarlar.

Çocuk ağlama ve rahatlamakla sakinleşir!

Günümüzün en çok rastlanan hastalığı olan stresten ve onun getirdiği negatif zorluklardan ağlayarak çocuğunuz da siz de kurtulabilirsiniz.

Çatışmalı aile ortamlarında olan çocuğa bağırılarak ya da şiddet uygulanarak susturulmaya çalışılması ilerde tarifi mümkün olmayan psikolojik bozukluklara, uzun süreçte madde kullanımı gibi kötü alışkanlıklara yol açabilir.

Ağlayan kişilerde aslında tıbbi hastalıklarda daha az görülür. Çünkü hep şöyle denir "içine attı, içinde büyüdü, duvarı nem insanı gam yıkar” işte gözyaşları sayesinde üzüntüleri içinize atmazsınız, dışa vurarak tabiri yerindeyse dert sahibi olmazsınız ve çocuğunuz daha sakin olur.

O halde son söz olarak şunu söyleyebiliriz:

Bırakalım çocuklarımız biraz da ağlasın!

ERDİNÇ GÜLLÜ.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklar Niçin Ağlar?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Erdinç GÜLLÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Erdinç GÜLLÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Erdinç GÜLLÜ Fotoğraf
Psk.Dnş.Erdinç GÜLLÜ
Ankara
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Erdinç GÜLLÜ'nün Makaleleri
► Çocuklar Neden Ağlar? Psk.Feden CANDEĞER PALA
► Bebekler Neden Ağlar? Psk.Sinem OLCAY
► Niçin Yalan Söyleriz ? Psk.Feyza UZUN
► Anaokulu Eğitimi Niçin Gereklidir? Psk.Dnş.Ertuğrul AKBAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklar Niçin Ağlar?' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ceza Değil Bedel Ekim 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:59
Top