2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ceza Değil Bedel
MAKALE #17307 © Yazan Psk.Dnş.Erdinç GÜLLÜ | Yayın Ekim 2016 | 4,277 Okuyucu
CEZA DEĞİL BEDEL

Çocuğun yaptığı olumsuz davranışlara karşı tepkimizin nasıl olması gerekiyor?...

Tanıştığım pek çok anne baba ceza ile bedeli karıştırıyor. Ceza vermek; çocuğun hatalı davranışına korkutarak karşılık vermektir. Ancak bedel ödetmek yalnızca hatanın telafisini istemektir. Çocuktur elbette birçok yanlış davranışta bulunacaktır. Fakat yanlış davranışlarına gösterdiğiniz tepki sağlıklı olmalı ki çocuğunuz hem doğru davranış neymiş öğrensin, hem özgüveni kırılmasın, hem de yaptığı hatanın ceremesini çeksin. Eğer yapılan yanlış davranışa ceza verilirse veya dayak atılırsa çocuğunuzun özgüveni kırılır, ruhu zarar görür. Bedel ödetilirse çocuk yaptığı hatayı anlar ve telafi etmiş olur.
Mesut annesinin uyarısına rağmen sofrada hızlı hızlı yemek yiyordu. Sonunda üstünü ve etrafı kirlendi. Annesi de Mesut’a “yemekten sonra sofrayı kaldırmama yardım etmelisin, bak senin acele etmen yüzünden her yer kirlendi!” der ve Mesut’la birlikte ortalığı temizlerler. Fakat anne bu yaptırımı uygularken aslında rahat etmedi aksine daha fazla iş yapmak zorunda kaldı çünkü Mesut iş yaparken annesinin eline ayağına dolaştı. Anne daha fazla zahmet çekmiş oldu ama Mesut’a çok güzel alışkanlıklar kazandırdı. Birincisi, yaptığın hatayı telafi et. İkincisi, aceleciliğin sonu kaza getirir. Üçüncüsü ise Mesut’un acelecilik huyunun başka konularda kendisini göstermesine ket vurmuş oldu. Sözgelimi aceleciliği yüzünden ödevlerini yarım yamalak yapma huyunu tolere etmiş olur.

Genelde
anne ve babalar kötü davranışları cezalandırma yoluna giderler ve
cezalandırdıkları davranışın sonlanacağını düşünürler. Fakat düşünülenin aksine
ceza çoğu zaman ters tepki yaratarak istenmeyen davranışı daha da
kötüleştirir.

Cezanın en önemli olumsuz sonucu yetişkin - çocuk ilişkisini zedelemesi ve çocuğa fiziksel ve psikolojik zarar vermesidir. Çünkü ceza fiziksel disiplin uygulamak (dayak) olabileceği gibi, çocuğu sözle hor görmek ve sevgiyi esirgemek şeklindedir.

Çocuk sırf ceza alma korkusundan olumsuz davranışını tekrarlamayabilir. Fakat bu çocuğun olumsuz davranışlardan vazgeçtiği anlamına gelmez!

Her çocuk yetişkinleri örnek alarak kendisi de aynı yöntemleri sorun çözmek için kullanmaya başlar.

Hani bir söz vardır ya
"görgülü kuşlar 🐦 🐦 gördüğünü işler!
Dolayısıyla çocuğa yaptığı veya yapmış olabileceği hatalı davranışına ceza yerine bedel yöntemini kullanalım.

Hatalarının karşılığını ödemeyen çocuk hayırsız evlat olur. Çünkü ne suç işlese birilerinin arkasını toplamasını, hatalarının affedilmesini ister. Eğer daha da yüzsüzleşirse hatasının üstüne ‘aferin’ bekler.

ERDİNÇ GÜLLÜ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ceza Değil Bedel" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Erdinç GÜLLÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Erdinç GÜLLÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Erdinç GÜLLÜ Fotoğraf
Psk.Dnş.Erdinç GÜLLÜ
Ankara
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Erdinç GÜLLÜ'nün Makaleleri
► Eğreti Gelin ve Bedel Partneri Kavramları Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Ödül ve Ceza Psk.Dnş.Banu KAYIK
► Ceza mı? Disiplin mi? Psk.Büşra BÖREKÇİ
► Çocuk ve Ceza Psk.Hüseyin ABAY
► Ceza mı Yoksa Disiplin mi? Psk.Dnş.Gülşah ALCAN ÇAPRAZ
► Çocuklarda Ödül ve Ceza Yöntemi ÇOK OKUNUYOR Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
► Fiziksel Ceza Çocuğu Nasıl Etkiler Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Ceza Değil Bedel' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:22
Top