2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ekmek Tüketimi Kilo Aldırıyor mu?
MAKALE #17347 © Yazan Uzm.Dyt.Nildem KIZILASLAN | Yayın Ekim 2016 | 3,284 Okuyucu
Çevremde en çok karşılaştığım sorulardan birini bugün sizlerle paylaşmak istedim. Ekmek kilo aldırıyor mu? Ben her şeyden yiyorum ama ekmek yemiyorum sizce doğru mu? Ekmek yemememe rağmen hala kilo alıyorum, neden? Aslında ekmeğin adı çıkmış durumda. Malesef sosyal medya yüzünden yanlış yönlendirmeler çok fazla. Yapılan öneri çok basit! Ekmeği hayatınızdan çıkarın ve zayıflayın! Peki, ekmeği hayatınızdan çıkardığınız beslenme programında sağlığınız ile ilgili karşılaşabileceğimiz sonuçları hiç düşündünüz mü?

Ekmek Olmadan Sağlığımız Tehlikede!

Kilo verme uğruna sağlımızı tehlikeye atıyoruz. Bireylerde kalp damar rahatsızlıklarında, böbrek hastalıklarında, yeme ve davranış bozukluklarında, diyabet hastalığında, karaciğer hastalığında ve daha birçok sağlık probleminde artışa neden olabiliyor.

Kilonun Tek Suçlusu Ekmek Değil!


Diyetten ekmeğin çıkarılması yemeklerin daha çok tüketilmesine neden olur. Ben hiç ekmek yemiyorum” diyenlerin bazen her öğünde bir tabak pilav yediklerini gözlemliyoruz. Oysa 1 dilim ekmek, 2 kaşık pirinç ya da bulgur pilavına eşittir. Yani 1 tabak pilav yendiğinde, tabağın büyüklüğüne bağlı olarak, 4-12 dilim ekmek tüketilmiş gibi olabilir. Ya da ekmek yerine çorba içenlere rastlıyoruz. Eğer yağlı bir çorba değilse ve küçük bir kaseyse 2 dilim ekmeğe eşittir. Ama büyük bir kaseyse 4 dilim ekmektir. Su ve inorganik minerallerle yapay tatlandırıcılar dışında yediğimiz her şey bedenimizde enerjiye dönüşür. Bu enerji bazal metabolizma ve fiziksel aktiviteyle harcanamazsa yağa dönüşür ve şişmanlarız.

Ekmek Besleyicidir, Tok Tutar!

Tam buğday unundan yapılan ekmek besleyicidir, diyet lifi içeriği yüksek olduğundan yavaş sindirilir, tokluk verdiğinden daha az tüketilir. Üç öğün yemekle birlikte bir dilim ekmek yemenin şişmanlıkla ilgisi yoktur. Her besinde olduğu gibi tam buğday ekmeğinin de fazla tüketilmesi kilo aldırabilir.

Ekmek Kilo Aldırmaz, Verdirir!

Tam tahıllı ekmekler yağ oranınızı düşürerek kilo kontrolüne yardımcı olur ve metabolizma hızınızın yavaşlamasını engeller. Yani bu ekmekler şişmanlatmaz aksine zayıflamaya yardımcıdır. Diyetinizde tam tahıllı ekmek tüketmek geri dönüşümsüz kilo vermenizi sağlar. Düzenli tam buğday, çok tahıllı, yulaf ve çavdar ekmekleri tüketimi karın çevresi yağlanmasını azaltır. Kalorisi düşük bir besin olan ekmek çok kısa sürede enerji metabolizmasına katılıp enerjiye çevrilir.

Ekmeği Nasıl Tüketirsek Kilo Alırız?


Örneğin, yağlı yemekle çok ekmek yenmesi, ekmeğin üzerine tereyağı reçel sürülerek yenmesi, yağda kızartılmış köfteyle aşırı ekmek yenmesi durumunda alınan enerji artar, hareket ederek bu enerji harcanmazsa kilo alabiliriz.

Tam Tahıllı Ekmeklerin Sağlığa Etkileri Saymakla Bitmez!


Felç riskini %30-36 düşürür.
Diyabet riskini %21-30 düşürür.
Kalp Hastalıkları riskini %25-28 düşürür.
Kilo alımını engeller, kilo vermeye yardımcı olur.
Astım riskini düşürür.
Karotid arterlerin sağlıklı çalışmasını sağlar.
Enflamasyona bağlı hastalıkları azaltır.
Kabızlığı engeller.
Kolon kanseri riskini düşürür.
Yüksek tansiyonu engellemeye yardımcı olur.
Diş eti hastalıklarını ve diş kaybını engeller.
Uzun süreli enerji vererek, iş gücü kapasitesini artırır.
Tam tahıllı ekmekler B12 hariç tüm B grubu vitaminlerinin temel kaynağı olduğu için tiroit rahatsızlığı olanlar için en ideal besindir.

Tam tahıl ekmeğinde yer alan B grubu vitaminler metabolizmada anahtar rol oynar.

Genel olarak baktığımız zaman, 1 dilim ekmek ortalama 70 kcal, 300 gramlık bir somun ekmeği ise 840 kcal’dır. Biz diyetisyenler olarak sadece zayıflamak için değil, aynı zamanda sağlık içinde tam buğday, çok tahıllı, yulaf ve çavdar ekmekleri tüketimini tercih ediyoruz. Ölçülü olmak şartıyla! Ekmek bizim en temel besinimiz! Ekonomik yönden ulaşılabilir bir besin.. Ekmeğe bu kadar alışmış bir toplum olarak siz hayatınız boyunca ekmek yemeden yaşayabilir misiniz? Ekmek yiyerek zayıflamak dururken neden sağlımızı tehlikeye atalım? Ekmeğin korkulmadan tüketildiği günler dilerim..
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ekmek Tüketimi Kilo Aldırıyor mu?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Nildem KIZILASLAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Nildem KIZILASLAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Dyt.Nildem KIZILASLAN
İstanbul
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Nildem KIZILASLAN'ın Makaleleri
► Ekmek ve Tuz Dyt.Hülya ÖZEL
► Ekmek Yemeli Miyiz? Dyt.Nurten ÇETİN
► Ekşi Mayalı Ekmek - Düz Bir Karın ÇOK OKUNUYOR Dyt.Reyhan ERİŞEN
► Su Tüketimi Dyt.H.Pınar KURAL
► Diyette Kuruyemiş Tüketimi Dyt.Sinem AKGÜN
► Et Tüketimi ve Gut Hastalığı Tedavisi Dyt.Funda GÖÇER TUZGÖL
► Sağlıklı Bir Yaşam ve Tuz Tüketimi Dyt.Yüksel Turan TAŞDEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ekmek Tüketimi Kilo Aldırıyor mu?' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Beslenmede Karpuz Temmuz 2017
► Bitter Çikolata Ekim 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:26
Top