2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikolojik Testler
MAKALE #17374 © Yazan Uzm.Psk.Büke TUNCEL | Yayın Ekim 2016 | 4,243 Okuyucu
Günümüzde, okul başarısı, okul başarısızlığı, zeka puanları, dikkat, öğrenme güçlüğü gibi bir çok ifade ile sıkça karşılaşmaktayız. Bu tanımlamalarla ilgiili bilgi edinmek için tıpkı doktorların istediği kan tahlilleri , röntgenler gibi psikiyatrist ve psikologlar da psikolojinin laboratuarı olan psikometrik değerlendirmelerden faydalanırlar. Bu değerlendirmeler sayesinde, bireyin okul performansına etki eden bilişsel işlem alanlarının nasıl çalıştığı, güçlü ve zayıf yönleri hakkında bilgi edinip ihtiyaçlar doğrultusunda planlamalar yapılarak performansın ileriye taşınması hedeflenir. Bu testler, bireyin zeka düzeyi, zihinsel süreçleri, yetenekleri, tutum ve davranışları gibi özelliklerinin ölçülmesini sağlayan, içinde bulunulan kültüre göre uyarlanmış, geçerli ve güvenilir ölçme araçları olmalıdır. Bilişsel özelliklere yönelik yapılmış incelemeler çocuğun zeka kapasitesi ve ayırıcı tanısı için bilgi sağlamanın yanı sıra çocuğun bilişsel alanda geliştirilmesi ve desteklenmesi gereken alanlar hakkında da bilgiler sağlamaktadır.

Ne İçin, Hangi Test?

Denver II Gelişimsel tarama Testi

Bu Test, 0-6 yaş arasındaki çocukların Kişisel-Sosyal, İnce Motor, Dil ve Kaba Motor Beceri alanlarının gelişim düzeyini tespit etmek için kullanılır. Zeka testi değildir, zeka puanı vermez. Toplum ortalamasına göre çocuğun gelişim düzeyi ile ilgili bilgi verir. Genelde ebeveyn ile çocuk birlikte görüşmeye alınır.

Stanford Binet
2-8 yaş arası kullanılan bir zeka testidir. Bireysel olarak uygulanır.

WISC-R/ WISC-IV (Wechsler Intelligence Scale for Children)

Günümüzde en sık kullanılan zeka testleridir. 6- 16 yaş arasındaki çocuklara bireysel olarak uygulanır. Çocuğun sözel, performans alanları ve tüm zeka performansı ile ilgili bilgi verir.

CAS (Cognitive Assesment System)

CAS 5-17 yaş arası kullanılan bir değerlendirme aracıdır. Planlama, Dikkat, Eşzamanlılık ve Ardıllık bilişsel işlem alanları ve tüm zeka ile ilgili bilgi verir.
Öğrenme, dikkatle ilgili zorlukların tanımlanmasında kullanılmaktadır.

Metropolitan Okul Olgunluğu Testi

Okul öncesi çocukların okuma, yazma, sayı olgunluğu ve toplamda okul olgunluğu ile ilgili bilgi verir.

Psikometrik değerlendirmeler, gerekçeli olarak uygulanmaktadır. Çocuğun herhangi bir problemi yoksa, sadece meraktan test uygulanmamalıdır. Okulun, ailenin gözlemlerinin aktarılması ile uzman tarafından testler istenmektedir. Psikometrik değerlendirmeler sadece bu testlere ait sertifikaya aship psikologlar tarafından uygulanmaktadır.

Çocuğu Değerlendirmeye Getirirken Ne söylemeli, Ne söylememeli?

Öncelikle psikolog ile görüşerek detaylı bilgi almak uygun olacaktır. Çocuğun tok ve yorgun olmayan bir zamanında çalışmaya katılması çocuğun gerçek potansiyelini görmek açısından önem taşımaktadır. Uygulama için "test" demek, çocuklarda sınanma kaygısı yaratabilir, bu yüzden test demek yerine çalışma demek daha uygun olacaktır.

Ne zaman değerlendirmeye gerek var?

Değerlendirmeye gereksinim duyulan kriterlerden bazıları şöyledir:

-Yaşıtlarından geri/ileri olduğuna dair gözlemleriniz varsa ya da öğretmenlerden geri bildirim alıyorsanız
-Her şeyde yaşıtları düzeyinde performans gösterip akademik alanlarda ya da bu alanların bazılarında belirgin güçlük gözlemleniyorsa (çalıştığı halde yapamaıyorsa)
-dikkatini toplamada, sürdürmede güçlük yaşadığını gözlemliyorsanız
-yaşından beklenenden hareketli olarak nitelendiriliyorsa
-bir işi başlamakta ya da sürdürmede güçlük yaşıyorsa
-uyarıldığı halde sürekli aynı harf/sayıları karıştırıyorsa
gibi gözlemleriniz varsa değerlendirme için uzman ile görüşmenizde fayda bulunmaktadır. Erken tespit edilen güçlüklerin üstesinden doğru destek ile büyük ölçüde gelinmektedir.

Büke TUNCEL YANGIN
Uzman Psikolog
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Psikolojik Testler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Büke TUNCEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Büke TUNCEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Büke TUNCEL Fotoğraf
Uzm.Psk.Büke TUNCEL
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi39 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Büke TUNCEL'in Makaleleri
► Psikolojik Testler Psk.Merve TUNAY DÜNYA
► Psikolojik Testler Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Psikolojik Testler' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Psikolojik Damgalanma Eylül 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:29
Top