2007'den Bugüne 92,311 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Soğuk Havalara Karşı Sağlıklı Olmak ve Kışın Beslenme
MAKALE #17404 © Yazan Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU | Yayın Kasım 2016 | 2,635 Okuyucu
İnsan vücudu , günlük hayat, stres, mutluluk, üzüntü gibi birçok değişimden etkilendiği gibi mevsim değişikliklerine karşı da tepkisiz kalamıyor. Kimi Zaman kalın giyinmek , daha çok uyumak, fiziksel aktivite azaltma, yediklerinde seçimler yapma gibi. Havalar soğudukça sıcak yiyecekler tüketme ihtiyacı artarken , yaz ayları ve sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazı salata tüketmek bir o kadar zor hale geliyor.özellikle kış aylarında artan kilo durumu, kişinin azalan fiziksel aktivitesi , ve beslenme tercihlerindeki değişimler ile oluşmaktadır.

Kış aylarında vücut ne istiyor:

Isı dengesini sağlamak için sıcak yiyecek ve sıcak içecekler istiyor.Yaz döenminin vazgeçilmezi buzlu ve soğuk içecekler yerine* çay, kahve, bitki çayları, Öğünler de soğuk ve çiğ*salatalar yerine sıcak çorbalar tüketmeyi istiyoruz.

Daha doyurucu beslenmek için karbonhidratlı yiyecekler istiyor.İnsan vücudu güneş ışığından yararlanma oranı düştüğü sürece daha depresif, daha yorgun, mutsuz, umutsuz olma durumları artmaktadır. Güneş ışığından yeteri kadar yararlanamayan vücudumuz , serotonin hormonunu desteklemek için karbonhidratlı yiyecekler tüketmeyi tercih ediyor.Özellikle tatlı karbonhidrat arıyan vücudumuz için küçük aldatmacalar ile hafif tatlılıklar ile istediklerini verebilirsiniz.

Uzun gece saatlerinde dinlenmek için atıştırmalık istiyor. Kış aylarının vazgeçilmezi kuruyemişler, kestaneler , patlamış mısırlar* , salepler* *, tatlılar, börekler, kekler, …

Az enerji harcamak istiyor.az hareket ile az ısı kaybetmek istiyor.

Neler yapmalıyız:

Kış döneminde metabolizma hızınız ile tanışarak , metabolizmam yavaş -hızlı soru işaretlerinden kurtularak işe başlayabilirsiniz. Bazal metabolizma hızı ölçümünüz ile kilo problemlerinizin sebepleri ile tanışabilirsiniz.

Kişiye özel diyet programlarınız ile daha sağlıklı kalıcı kilo vermek için adımlarınızı atmaya başlayın.

Özellikle kışın daha çok artan* şişkinlik/gaz şikayetinin nedenleri hangi besinler olduğunu ve kilo vermenizin zorluğunu hangi besinler neden oluyor bunların farkına varmak için* besin intölerans testi ile yüzleşebilirsiniz.

Hareketin yaşam tarzınızın içinde olması gerektiğini tekrar hatırlayın. Haftalık toplamda yapılacak 200 dk lık tempolu hareketler ile sağlıklı yaşama daha çok yaklaşabilirsiniz.

Soğuk havalar su içmenize engel olmasın. Unutmayalım ki alınan her 1 kaloriye karşılık , 1,5 ml* su içmelisiniz.

Yiyeceklerde renkler ile tanışarak , renkli beslenmenin tadına varın.soğuk Havalar da artan hastalık riskini özellikle Antioksidan kaynağı yiyecekler tüketimi ile bağışıklık sisteminizi güçlü tutmaya çalışarak üstesinden gelebilirsiniz.
Betakaroten içeriği olan Havuç, kış kabağı , kayısı, şeftali gibi sarı ve turuncu sebzeler ve meyveler , Roka, maydanoz, tere gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler Yumurta, karaciğer, balık (balık yağı), süt* gibi hayvansal ürünler A vitaminininden zengin beslenmek için kaynaklardandır.
Likopen kaynağı kırmızı sebzelerden domates , mevsim sebzesi olmadığı için tercih edilmiyor olsa da besinler işlendikten sonra likopen içerik artar. Likopen bir çok kanser türüne ve kalp damar hastalıklarına karşı korur. Domatesler işlenerek domates püresi, domates salçası,ketçap elde edilerek* likopenden zengin besinler kış için uygun olur.
Flavanoidlerden zengin olan Nar, mürdüm eriği, çilek, böğürtlen gibi mor-kırmızı renkli meyveler çok güçlü antioksidan içeriğe sahiptir.

Güçlü sinir sisteminiz için ve bağışıklık sistemini korumak için B12 kaynağı besinleri ihmal etmeyelim.Et, süt, peynir, yumurta ve balık gibi B12 vitamini kaynağı besinleri tüketmeye özen göstermeliyiz.

Soğuk havalarda da içinizi sıcak tutan* , sağlıklı günler dilerim...
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Soğuk Havalara Karşı Sağlıklı Olmak ve Kışın Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma Merve KALELİOĞLU Fotoğraf
Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi166 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU'nun Yazıları
► Vejetaryen Olmak = Sağlıklı Olmak Dyt.Çağlayan ŞAHİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Soğuk Havalara Karşı Sağlıklı Olmak ve Kışın Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ketojenik Beslenme Haziran 2019
◊ Fodmap Diyeti Ocak 2020
◊ Buğday Çimi Ocak 2020
◊ Arpa Çimi Ocak 2020
◊ Gebelikte Beslenme Ocak 2020
◊ Yulaf Ezmesi mi? Müsli mi? Granola mı? ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:20
Top