2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Beslenmede Kahve: Kahve Vücudumuz İçin Ne Derece Sağlıklı?
MAKALE #17410 © Yazan Uzm.Dyt.Nildem KIZILASLAN | Yayın Kasım 2016 | 4,395 Okuyucu
Bir Kahve?

Kahvenin en çok sevdiğim yanı içerken birlikte yapılan sohbetleridir, öyle içten öyle samimidir ki konuştukça konuşasınız gelir.” Bir kahve yapayım da uzun uzun konuşalım.” Çok klasiktir ama onun tadı farklıdır gerçekten.. Kahve kültürü öyle yerleşmiştir ki sadece sohbet ederken değil, ya da herhangi bir öğle saatinde değil günün her saatinde her yemekten sonra tüketilir. Eskiler daha iyi bilir ve kahvenin aslını içerler, sade kahve dediğimiz filtre kahveler özellikle.. Genç kesimin kahveye olan ilgisi daha çok aromalı olanlarıdır. Kahvenin o harika kokusu bile sakinleştirici ve keyif verici özelliğe sahip! Peki bakalım kahve vücudumuz için ne derece sağlıklı?

Kahve, kafein haricinde yaklaşık 400 kimyasal, eser miktarda antioksidan ve niasin içerir. Ayrıca mineraller, tanen ve karamelize olmuş şeker içerir. Kahvenin kendisi kalori içermez ancak süt, krema ve şeker eklemesiyle kalorisi katlanır.

Antioksidan deposudur kahve!

Yeşil çayın, bazı meyvelerin antioksidan içeriği pek çok kişi tarafından bilinir fakat kahvenin de antioksidandan zengin olduğu bilgisi malesef çok yaygın değildir. Kahve, antioksidan içeriği en yüksek yüzdeye sahip besinlerden birisidir. Detoks etkisi yapar, arınmayı sağlar.

Kas ve Sinir Sistemini Uyarıcı Etkisi!

Kafeinin kas ve sinir sistemini uyarıcı etkisi vardır. Dolayısıyla kişiyi daha uyanık ve dikkatli duruma getirdiği söylenebilir.

Metabolik Hızı Arttırıcı Gücü!

Kafein, metabolik hız üzerinde de etkilidir. Vücutta yağ yıkımını hızlandırır. Kafein yağ hücresini küçülmekte ve metobolik hız üzerindeki etkisiyle de kilo kaybına yardımcı olmaktadır.

Yaşlı Bireylerde Çok Etkili!

Kahve, yaşlı bireylerin daha hızlı düşünmesine sağlamakta ve hatırlama yeteneğinin artmasına yardımcı olmaktadır. 80 yaşın üstünde bulunan bayanlar üstünde yapılan çalışmada, önceden kahve tüketimi olanların mental fonksiyon testlerinde daha iyi performans gösterdikleri, küçük çapta yapılan bir başka araştırmaya göre ise günde 3 fincan kahve tüketmenin Alzheimer hastalığı gelişim riskini %60 oranında azalttığı bulunmuştur.

Diyabet(Şeker Hastalığı) Hastaları Dikkat!

Yapılan bir araştırmaya göre, günlük içilen her bir fincan kahvenin Tip 2 DM riskini %7 oranında azaltıcı etki gösterdiğini bildirmiştir. Ayrıca şeker ile tatlandırılmış 1 porsiyon içeceğin 1 kupa ( 275 mL) kahve ile değiştirilmesi sonucu Tip 2 DM riskinin %17 azaldığı bulunmuştur. Ayrıca kahvenin insülin direnci ve bozulmuş glikoz toleransı üzerine de olumlu etkileri vardır.

Kanser Hastaları Dikkat!

Kanser üzerinde yapılan çalışmalar yeterli olmamasına karşın, yeni bir araştırmaya göre; gün içerisinde 3 bardak kahve tüketimi, karaciğer kanserine yakalanma riskini ortalama % 50 oranında azaltmaktadır. Yine cilt kanseri, meme kanseri, kalın bağırsak ve rektum kanserini önleyici etkileri yapılan çalışmalarda görülmüştür.

Karaciğer Yağlanması Olan Bireyler Dikkat!

Yayınlanmış bilimsel bir çalışmaya göre; günde en az 1 kupa kahve içen kişilerin karaciğer sirozuna yakalanma olasılığının % 20 daha az olduğunu ortaya koymuştur.

Fazla Alıma Dikkat!

1. Uyku Düzensizliği!

Devamlı kafein alan bireylerde uyku problemleri görülebilir. Kişiler kafeine alışkanlık yapacakları için kahve içmezlerse eğer huzursuzluk, baş ağrısı gibi durumlardan şikayetçi olabilirler.

2. Mide Rahatsızlığı Olanlar!

Kahvenin etken maddesi olan kafein mide salgısının aşırı artmasına sebep olur ve mide dokusu zayıf olan bireylerde ülser riskinin artmasına sebep olabilir. Bu nedenle mide rahatsızlığı olan kişilerin kahve tüketirken dikkatli olması gerekmektedir.

3. İdrara Çıkışı Artırır!

Kahvenin aynı çay gibi diüretik etkisi vardır. Çok tüketildiği takdirde bu etkiyi gösterecektir. Ayrıca aşırı kafein alımını idrarla kalsiyum atımını da artırır. Yaşlı bireylerde zaten kemik erimesi gibi sorunlar görüldüğü için daha dikkatli tüketilmesi gerekmektedir. Vücuttaki kalsiyum dengesinin bozulmasına neden olduğu için özellikle yaşlı kişilerin kahve tüketirken daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Eğer böyle bir tüketim şekli varsa kalsiyumdan zengin beslenilmesi gerekir.

4. Gebe kalmayı etkiliyor!

Yapılan birçok çalışmada, günde 300 mg dan daha fazla kafein alımının gebe kalmayı geciktirdiğini bulunmuştur. Günde üç fincan veya daha fazla kahve içmek, kadının doğurganlık oranını azaltabiliyor. Çünkü aşırı miktarda kafein tüketimi yumurtlamayı olumsuz etkiliyor.

5. Kalp problemlerine yol açabilir!

Kafein, kan basıncında ani değişikliklere neden olur. Bazı hassas kişiler bunu tolere edemeyebilir. Kalp aritmisini artırır. Kalp çarpıntısına, düzensiz kalp atışlarına neden alabilir.

6. Kahveyi yemeklerin hemen üzerine içmeyin!

Kahveyi yemeklerin hemen üzerine içmek, içerdikleri tanenler nedeniyle demir emilimini de engelliyor. Bu göz önünde bulundurularak kahveyi; yemeklerden 1.5-2 saat sonra içmek daha doğru olacaktır.

Ne kadar tüketilmeli?

Günlük alınabilecek maksimum kafein için; kahve tüketiminizi günlük 2-3 fincanla sınırlı tutmanız sağlık için yararlı olacaktır. Kafeinsiz kahve tüketiyorsanız bu ölçü biraz daha arttırılabilir. Günlük kafein alımı 300 mg’dan az olmalıdır. Kilo kontrolü için; kahvenizi şekersiz tercih etmelisiniz. Böylece fazladan kalori almaktan da kurtulmuş olursunuz. Kahvenize süt ekleyerek tüketebilirsiniz. Bu şekilde hazırladığınız protein kalitesi yüksek, tok tutan ve kalsiyumdan zengin süt katılmış kahvenizi ara öğünlerde tercih edebilirsiniz. Kahvenin, kan şekerini dengeleme özelliği de bulunduğundan sağlıklı bir ara öğün alternatifidir.

ÖNEMLİ!

Çocuklar, yetişkinlerin tüketebileceği kafein miktarının en fazla ¼ kadarını tüketmeli, daha fazlasına izin verilmemelidir. Kafeinin yararlarından bahsettim, ama kafein sadece kahve de değil aynı zamanda kolada, çayda, bitter çikolatada kafein bulunmaktadır. Mesela kolada kafeinin yanı sıra gazlı bir içecek olması, şeker ve gıda katkı maddelerini içerir. Mümkünse kafein alımını çay, kahve ve az miktarda bitter çikolatadan karşılanmalı, kola gibi içecekler tercih edilmemelidir.

Kafeininde belli miktarda alımı yarar, fazlası ise zarara neden olmaktadır. Bu yüzden özellikle kahve tüketmeye düşkün bir toplum olarak daha temkinli olunmalı, tüketim zamanı ve miktarı konusunda dikkatli davranmalıyız.

Güzel sohbetler eşliğinde kahve tüketilen günler dilerim.. :)
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Beslenmede Kahve: Kahve Vücudumuz İçin Ne Derece Sağlıklı?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Nildem KIZILASLAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Nildem KIZILASLAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Dyt.Nildem KIZILASLAN
İstanbul
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Nildem KIZILASLAN'ın Makaleleri
► Beslenmede Kahve Dyt.Buket ADANÇ
► Kahve İçeyim Derken Kilo Almayın! Dyt.Orçun KÜRÜM
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Beslenmede Kahve: Kahve Vücudumuz İçin Ne Derece Sağlıklı?' başlığıyla benzeşen toplam 41 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Beslenmede Karpuz Temmuz 2017
► Bitter Çikolata Ekim 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:39
Top