2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mükemmel Anne
MAKALE #17424 © Yazan Hümeyra YILDIZ | Yayın Kasım 2016 | 2,284 Okuyucu
Mükemmel anne başlığını görünce belki de bir çoğunuzun gözünde; evi pırıl pırıl, çocuğu tirim tirim, ocakta nefis yemekleri, saçlar fönlü, tırnaklar manikürlü, fit bir vücut ve yüzünde kocaman gülümseme olan bir kadın canlanmış olabilir. Hayır ben bunlardan bahsetmeyeceğim ama.
Evi dağınık olabilir, yemeği son anda ocağa konan makarna olabilir, koltuğun altından veya mutfağın gizli köşelerinden topların çıktığı bir ev olabilir, saçlar ise fönü çoktan unutmuş bile olabilir...
Bir anneyi mükemmel yapan çocuğunun gözlerinin gülümsemesidir. Onunla geçirdiği kaliteli zamanlardır. Oynadığı oyunlardır. Evi dağıttığı için çocuğa kızınca ev kendiliğinden toplanacak değil ya, az sabır, geçecek bu günler, büyüyecek bıdıklar. Büyüyünce özleyeceğimiz miniğimizden şimdiden çok şey beklememek lazım, doyasıya yaşasın çocukluğunu.
Her zaman istediğini yapabilir, çocuktur da demiyorum! Her şeyin bir zamanı var elbet. 1,5 yaşından sonra oyunla odayı toplamayı da öğrenecek yavaş yavaş. Anne her şeye evet dememeli ama aynı zamanda her şeye hayır da dememeli. Hayır derken bir düşünmeli, o red kendi işini kolaylaştırmak için mi, yoksa çocuğuna bir zarar veya sakıncası olan bir davranış için mi oluyor. Süzmeli ve o zaman hayır demeli. Bunun da bir sebebi var tabi. "Hayır" öyle anlarda söylenmeli ki ciddiyetini korusun ve o kesin bir karar olsun çocuğun gözünde. Sürekli duyduğu bir kelime olursa artık önemini yitirir ve işe yaramaz, o zaman çocuk hala yapmaya devam ederken annede gerginlikler de başlar tabi. Dengeyi korumak burada önemli işte.
Gelelim mükemmel anneliğe. Başta saydığımız özelliklerin hepsini üzerinde taşımayabilirsin ama bir daha gelmeyecek olan tatlı günlerin kıymetini bilmelisin. Çocukla kaliteli vakit geçirmek, sosyal bir ortamda nasıl konuşulacağını oyunlara katmak (teşekkürler, güle güle vs...) sesler, şekiller, renkler, sayılar, müzikler, türkçe alfabe, istersen ingilizce alfabe veya elifba bile oyunlara katılarak eğlenilebilir ve öğrenilebilir. Çünkü o bir çocuk ve oyun onun dünyası, her şeyi oyunla öğrenir. Kuralları, yasakları, eğitimi, öğretimi, ahlakı, keşfi... Biraz okumayla ve araştırmayla çocuklarla geçirilecek vakit için bir sürü bilgi toplayabilirsin. Evi, mutfağı, tamir malzemelerini, kullanabilirsin, beraber çamaşır katlayabilir, kek çırpabilirsin... Bunlar basit görünse de, hepsi çocukta gelişim için çok önemli şeylerdir. İnce motor becerilerinin gelişimini, fiziksel ve zihinsel gelişimini hem görsel hem işitsel olarak desteklemiş olursun. Yeni bir oyuncak alındığında nasıl oynanacağını gösterme mesela. Önce keşfetsin, kendisi bulsun, çalışsın miniğin aklı, kaşif olsun. Sonra bulamazsa gösterirsin oyun şeklini. Ama yanlış yaparsa tepki verme; "öyle mi yapılır o, oraya mı takılır" gibi, zedeleme başarma isteğini ve hevesini. Yaratıcı düşünceler bu şeklide yok edilir işte. Bulunca hep tebrik et, onunla sevin, alkışla, mutlu ol. Bak ne kadar kolay aslında mükemmel annelik, bir çocuğun sevinci büyüklüğünde, hem kolay hem de kocaman..
Anne kendisi mükemmel olmaya çalışırken aynı zamanda çocuğunun da mükemmel olmasını ister ve baskı uygular, bir bakıma çocuğunun çocukluğunu yaşamasını kısıtlar aslında. Çocuk ise, hiç bir art niyeti olmadan sadece oyun, keşif veya dikkat çekmek için döker dağıtır. Çünkü o sadece bir çocuk, eğlenmek, oynamak ister. Kırıp dökmede art niyet maalesef büyüklerin işidir, çocukların değil.
Bu yüzden mükemmel anneliği yanlış sularda aramamalı ve çocuğun mutluluğuyla mutlu olmayı başarmalı.
Bir de küçük bir not babalara gelsin isterim. İşten yorgun gelip televizyon karşısında uzanmak babalık değildir. Çocuğun babasının da ilgisine ihtiyacı vardır. Babanın da çocuğuna vakit ayırması gerekir, iş çıkışları ve hafta sonları. Bu hem çocuk hem de anne için çok önemli dakikalardır. Anne kendisine vakit ayırıp dinlendikçe daha mutlu olur. Dinlenmiş, mutlu bir anne demek, mutlu bir aile demektir. Bir ailede kadının değeri bilinmeli ki, mutluluk sağlanabilsin. İşte bu da mükemmel babalıktır!

Aile Danışmanı - Oyun Terapisti
Hümeyra Yıldız
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Mükemmel Anne" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Hümeyra YILDIZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Hümeyra YILDIZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Hümeyra YILDIZ'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Mükemmel Anne' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Konu Çocuk Olunca... Nisan 2016
► Vajinismus Haziran 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:10
Top