2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Pilates ile Gelen Güzellik
MAKALE #17447 © Yazan Dr.Fzt.Gökhan AYGÜL | Yayın Kasım 2016 | 3,376 Okuyucu
PLATES İLE GELEN GÜZELLİK ve SAĞLIK

Pilates tüm dünyada kabul gördüğü üzere fizyoterapi temelli bir rehabilitasyon yöntemidir. Yüz yıllık bir geçmişi olan pilatesin asıl amacı kontroloji metoduyla zihin ve beden bütünlüğünü hedefleyen, denge, nefes ve hareket sistemlerinin bir sentezidir.
Günümüzde, kişilerin yoğun çalışma koşullarından ya da anatomik yapılarından kaynaklanan posturel bozukluklar görülebilmekte, vücut postürü bozulmakta kaslar kuvvetini, esnekliğini yitirmekte ve kişilerin silüeti eğri olabilmekte ve duruş bozukluğundan kaynaklı omurga eğriliği ya da kamburluk ortaya çıkabilmektedir. Pilates kaslardaki kuvveti arttırmaya yardımcı olurken, bununla birlikte esnekliği, dengeyi ve koordinasyonu da beraberinde geliştirmeye yardımcı olmaktadır. Pilateste kas yapısı bir bütün haline getirilir, dayanıklılık artar, metabolizma hızlanır.

Pilates egzersizleri omurganın daha sağlıklı olmasını, vücüdun doğru pozisyonda duruş alışkanlığını kazanmasını sağlamakta, tüm vücudu esneterek omurların arasını açmaktadır. Pilates ile bu durum rehabilite edilebilmekte ve estetik açıdan kötü görüntüyü minumuma indirebilmek mümkündür. Omurgayı dik tutarak size nasıl durmanız gerektiğini öğreten yardımcı bir sistem olan pilates ile zamanla dik durmak bir alışkanlık haline gelmekte, öz güven tazelenmekte ve dik duruş nedeniye daha uzun görünmenize yardımcı olacaktır.

Denge kas gruplarını ve omurgaya yakın kas gruplarını çalıştırmaya yönelik yapılan pilates ile ince ve uzun bir bedene sahip olunabilmektedir. Ayrıca diğer sporların aksine pilates kasları güçlendirirken şişkin kas görünümüne sebep olmaz. Dansçılar, balerinler ile jimlastikçiler bu nedenle pilatesi tercih etmektedirler. Pilates, erkeklerde karın ve bel bölgesi için kuvvetlenmeyi ve sıkılaşmaya yardımcı egzersizlerin yanında duruş bozukluklarını da düzeltmeye yardımcı olan egzersizleri içermektedir. Kadınlarda ise özellikle karın, basen ve kollar zayıf kaslardır ve yağlar da bu bölgelerde birikir ve kilo alıp verme ya da hamilelikten sonra yine bu bölgelerde sarkmalar görülebilmektedir. Bu sarkmaların toparlanması, yağların yakılması ve yine bu bölgelerde ki kasların güçlenmesi pilatesin en büyük yararları arasında yer almaktadır. Göbek sorunu olanların da yine göbeklerini sağlıklı eritmelerini sağlamakla birlikte sıkılaşma da sağlamaktadır. Ayrıca pilates sayesinde yeni annelerin doğum sonrasında vücutlarının eski haline gelip diriliğini tekrar kazanması son derece hızlı olur.

Pilates’te yaş ve performans sınırlandırması yoktur. Genç, orta yaşlı veya daha önce spor yapmamış olmak pilatese başlamak için engel değildir.

Pilates tüm vücudu eşit şekilde geliştirir. Düzenli gelişen kaslar yapılan her harekette forma girer. Pilates egzersizleri vücuttaki asimetrileri düzeltir, vücut stabilizasyonu sağlayarak doğru kasların kullanımıyla, kasların düzgün ve koordinasyonlu kasılarak uzamasını sağlayan pilates, beden olarak küçülmeyi sağlar. Pilates sayesinde vücudunuzda daha çok kas oluşur, var olanlar da güçlenir. Bu sayede kalori yakma oranınız artar. Ancak yürüyüş ve doğru beslenme ile birlikte yapılması daha faydalı olacak; fit ve daha estetik bir görüntüye ulaşmaya yardımcı olabilecektir. Yerçekimine karşı yapılan pilates egzersizleri ile vücuttaki şekillenmeyi kısa sürede görebilmektedir.

Günümüzde en sık görülen bel ve omurga rahatsızlıkları için pilates en sağlıklı yöntemlerden birisidir. Bu rahatsızlıkların en önemli nedenleri bel ve omurgayı destekleyen kasların kuvvetsizliğidir. Bu bölgelerde yapılacak olan çalışmalarla birçok rahatsızlığın önüne geçilmesine yardımcı olur.

Pilates ile nefes alıp vermek kontrol altına alınıp, konsantrasyonunuzu arttırdığınızda, kan dolaşımınız düzenlenmekte, duruşunuz düzeldiğinde de hareket alanınız genişleyip, kontrolünüz çoğaldığında, direk olarak hayatınızdaki stres seviyesi de düşecektir. Ayrıca pilates ile kas iskelet sistemi problemleride azalmakta, ağrıların ve şikayetlerin tekrarlanmasının önüne geçilmektedir. Kasların kuvvet ve dayanıklılığının artmasına paralel günlük hareketler sırasında yaşanan yorgunlukta ortadan kalkmaktadır.
Pilates, akıl ve vücut birlikteliğini sağlayan bir koordinasyon egzersiz sistemidir. Bu nedenle Pilates’e başlamadan önce mutlaka belli sağlık testlerinden ve bir fizyoterapist kontrolünden geçilmesi gerekmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Pilates ile Gelen Güzellik" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Fzt.Gökhan AYGÜL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Fzt.Gökhan AYGÜL'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gökhan AYGÜL Fotoğraf
Dr.Fzt.Gökhan AYGÜL
Malatya
Doktor Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi13 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Fzt.Gökhan AYGÜL'ün Yazıları
► Klinik Pilates Dr.Fzt.İsmail SARAÇOĞLU
► Pilates ve Sağlık Fzt.Erkan ALP
► Hamilelere Özel Pilates Fzt.Sema DANIŞIK
► Fizyoterapist Gözetiminde Pilates Fzt.Sema DANIŞIK
► Neden Modifiye Pilates? Fzt.Zeynep BAHADIR
► Yağ Enjeksiyonu ile Kalıcı Güzellik Op.Dr.Selahattin TULUNAY
► Cilt Bakımı ve Güzellik Uygulamaları Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Pilates ile Gelen Güzellik' başlığıyla benzeşen toplam 48 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Postür Hastalıkları Şubat 2021
► Diz Protezi Aralık 2020
► Kalça Protezi Aralık 2020
► Gebelikde Egzersiz Mart 2017
◊ Covid 19 Aralık 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:53
Top