2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kalıcı Zayıflamanın Yolları
MAKALE #17451 © Yazan Dyt.Zehra GÖKTAŞ | Yayın Kasım 2016 | 3,206 Okuyucu
TEHLİKELİ KAHVALTILARA DİKKAT

Akşam yemeği ile kahvaltı arasında yaklaşık 11-12 saatlik bir süre mevcut. Kahvaltı yapılmadığında bu süre 16-17 saate çıkıyor. Uzun süreli açlık, metabolizma hızını azaltacağından kilo alımına neden oluyor. Bu nedenle uyanınca 1 saat içinde mutlaka kahvaltı yapın. Kahvaltının atlanması veya kahvaltıda poğaça ve börek gibi kalorisi yüksek besinlerin tercih edilmesi kilo alımının en önemli nedenlerinden biri.Daha sağlıklı seçeneklerin bulunduğu kahvaltılar yapmaya özen gösterin.

YUMURTALI BİR KAHVALTIYLA GÜNE BAŞLA UZUN SÜRE TOK KAL

Geceleri çok çok yavaş çalışan metabolizmamızın uyandığımızı anlamasının en önemli kod u kahvaltıdır.Sebzeli bir omlet ve yanında tüketeceğin 1 fincan yeşil çay ile kendini şımartmak ve güne zinde ve güçlü bir başlangıç yapmak… Ne dersin kulağa hoş gelmiyor mu? Bu arada domatesin en güzel olduğu mevsimdeyken bol bol menemen tüketmeyi unutma!

ÖĞÜNLERLE DENGEYİ SAĞLAYIN

Metabozlizmanızı hızlandırmanın en önemli başmaklarından bir tanesi sık sık araöğün yapmaktır.Unutmayın metabolizmanız siz onu aç bıraktıkça bir daha yemek bulamayabilirz bulduğumuzu depolayalım gibi bir mantığa girebiliyor. Öğünlerimizi atladığımızda veya geciktirdiğimizde, sonraki öğünde olması gerekenden daha fazla yemek yiyoruz. Böylece fazla enerjiyi bir öğünde almış oluyoruz. Oysa öğünlerin düzenli bir şekilde yapılması, vücut çalışma hızını dengeleyerek zayıflamanızı hızlandırıyor.

AZ AZ SIK SIK YE METABOLİZMANI HIZLANDIR

En formda kış günlerine merhaba demek için öğün aralarında mutlaka sağlıklı alternatiflere yer verin. Günlük beslenme planınızı 2 saatten az, 4 saatten fazla olmayacak aralıklarla planlayın.

20 DAKİKADAN DAHA ÖNCE SOFRADAN KALKMAYIN

Beynimize tokluk sinyallerinin gitmesi için 20 dakika geçmesi gerekmektedir. Yemeklerinizi 20 dakikadan daha uzun sürede ve yavaş şekilde yediğiniz zaman doygunluk hissi oluşacağından, kilo sorununun temelinde yatan, vücudun ihtiyacı olmayan besin tüketimi de olmayacak. Yemeklerinizi uzun sürede ve yavaş çiğneyerek yiyin.

BALIK MEVSİMİ AÇILDI

Eylülün gelmesiyle birlikte balık mevsimi de açıldı. Bu sezon haftada 2 kere her evde balık pişirelim, denizlerimizin bize armağanı bu kaliteli protein kaynağı ile en güzel anılarımızı unutmayarak fit kalabiliyoruz.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLÜ TUT

Bağışıklık siteminizin zayıflamış olması sık sık hastalıklara yakalanmanıza ve kilo vermenizin daha doğrusu idyetinizi uygulamanızın zorlanması demektir.
Özellikle aktif ve güçlü bir savunma mekanizmasının temelinde yeterli ve dengeli beslenme yatmaktadır. Bunun yanında propolis, beta-glukan ve selenyum takviyeleri mevsim geçişleri için tam bir koruma kalkanı.

HER ÖĞÜNÜN EN SAĞLIKLISI SALATA

Her öğünümğzde kolayca buşabileceğimiz salata lif oranı sayesinde uzun süreli tokluk hissi verecektir.Yemeklerde veya öğün aralarında tüketilen bol miktardaki salata da bize ihtiyacımız olan vitaminleri sağlayacaktır. Salatanda kök pancar kullanarak beslenmende anti aging devrim yapabilirsin unutma!

KENDİNE EGZERSİZ HEDEFLERİ PLANLA

Yazmak her zaman işe yarar ya da alarm kurmak. Seni egzersize teşvik edecek ve bir sonraki yaza daha fit görünmeni sağlayacak hedefler koy kendine. Başlangıç için ; 3 gün 30-35 dk açık havada yürüyüş yap. Dünya sağlık örgütü haftalık minimum 150 dk maksimum 300 dk egzersizi öneriyor unutma!

SONBAHAR TEMİZLİĞİNİN BAŞROL OYUNCUSU SU

Su şişenizle arkadaş olun. Yanı başında 7/24 su şişesiyle dolaşanları görürsünüz. Siz neden onlardan biri olmayasınız? Daha hızlı ve düzgün çalışan bir metabolizma için gün içerisinde 2.5 litre su iiçmeyi unutmyın

SOYA KALBİNİ VE YÜZÜNÜ GÜLÜMSETİYOR

Soya izoflovanları kalp sağlığı üzerine olumlu etkiler göstermektedir. Sağlıklı bir damar kalitesi demekse, ultra hızda çalışan bir metabolizma demektir. Beslenmenizde soya sütüne yer aç!

KIŞ GÜNEŞİN EKSİK OLMASIN:

Daha önce hiç 25-OH VD3 değerlerine baktırdın mı? Güneşin bize armağanı D vitamini metabolizmayı hızlandıran mucizevi bir vitamindir. Ve kış güneşinin eksik olmamasını istiyorsan günlük mutlaka 1000IU D vitamini almalısın.Unutmayın D vitamini eksiklği zayoflamının önünde en büyük engellerdendir.

UYKU EN DEĞERLİ BESİN UNUTMA

İtiraf etmelisin ki tatilde uyku saatlerinin gecikmesi ile birlikte biyolojik saatinde sekteye uğradı. Ve tatil dönüşü hiç uyumamışçasına yorgun bir bedenle işbaşı yaptın. 6-8 saatlik düzenli bir uyku döngüsüne geçiş yapmanın zamanı geldi de geçiyor bile, unutmayın kaliteli uyku kaliteli bir beslenme düzeni ve kaliteli doya doya bir yaşam demektir. Hayatınıza sağlık keyfinize keyif katmanız dileğiyle sağlıklı günler…

LİFLİ GIDALAR TÜKETİN

Posalı gıdalar doygunluk hissi vererek çabuk acıkmanıza engel oluyor. Tam buğday ve tam çavdar ekmeği, sebze ve meyveler, nohut, kuru fasulye, mercimek vb. gibi kuru baklagiller lif açısından zengin yiyecekler arasında yer alıyor.Barsak hareketlerimizin düzenlenmesinide sağlayan bu gıdalar bizim için birer mucize..

TABAK TABAK YEMEK YEMEYİN

Zayıflamanın kalıcı olmasını istiyorsanız yemek yerken porsiyon kontrolüne dikkat etmeniz gerekiyor. Bu nedenle sizin için belirlenen porsiyonları tabaklarınıza hazırlayın. Zayıflamak istiyorsanız, ekmeği masaya ekmek sepeti ile yemeği de servis tabaklarıyla getirmeyin.Ne kendiinizi aç bırakmak ve ne de aşırı derecede yiyerek midenize zulüm etmek ikisinden de uzak durun

ÖLÇÜLÜ ATIŞTIRIN

Günlük yemek planınız içinde küçük gibi görünen atıştırmalarınızı gözden kaçırmayın. Çikolata, cips, bisküvi gibi fazla yağlı atıştırmaları yemeyin. Masum gibi görünen ceviz, fındık, badem, kuru meyveler gibi sağlıklı atıştırmalıkların da porsiyonuna dikkat edin.

YOĞURT VE KEFİRLE İNCELİN

Yoğurt, kefir gibi probiyotik besinler sağlığın yanında sağlıklı incelmede de önemli bir yer tutuyor. Vücutta enerji kullanımını düzenleyerek kilo kaybına yardımcı olan bu besinler aynı zamanda bağırsak hareketlerinin de artmasında etkili oluyor.

HEDEFİNİZİ UNUTMAYIN

Zayıflamada kararlı olmak ve hedef belirlemek en önemli adımı oluşturuyor. Bütün değişimler belli bir süreç gerektirdiğinden ümitsizliğe kapılmayın. Diyet yaparken dengeli, istikrarlı ve bilinçli bir yaklaşıma sahip olmanın sizi hedefinize ulaştıracağını unutmayın

*****TARİF***
8 bardak yani yaklaşık 2 litre suya daha önceden demlenmiş 1 çay fincanı yeşil çay, 1 tane ufak küp küp doğranmış salatalık, ya da 1 çay kaşığı taze zencefil, 1 adet kabuklu doğranmış limon, 1 adet kabuklu doğranmış elma, 6 sap taze nane ya da kuru nane, arzuya bağlı olarak 1 adet çubuk tarçını koyup bu sıvıyı 1 gece dolapta bekletip ertesi gün hepsini tüketmelisiniz.

Düz karın diyetinde uyulması gereken, olmazsa olmaz kurallar da vardır. Mesela düz bir karına sahip olmak için özel sıvıdan içerken kesinlikle tuzlu gıdalar yasaktır aksi taktirde vücut çok su tutar ve bu vücudu şişkin gösterir. İkinci kural karbonhidrat tüketimi minimumda olacak aksi taktirde vücut fazla karbonhidratı depoda yağ olarak saklıyor.
Dümdüz bir göbek için şekerli, yüksek karbonhidratlı, yağlı gıdalar hayatınızdan çıkmalı, bunların yerine zeytin, fındık, ceviz gibi besinler tüketilmelidir. Diğer diyetlerde tavsiye edilenin aksine düz karın diyetinde brokoli, karnabahar, lahana gibi sebzeler gaz yaptığı için çok az tüketilmelidir. Çok enteresan ama düz karın diyetinde sakız çiğnemek de yasaklılar arasında çünkü sakız karnı şişirmektedir. Düz göbek diyetinde tüketilecek sebzeler mutlaka haşlanmış olarak tüketilecek. Son olarak düz karın diyetinin bir diğer kuralında asitli içecekler, çay ve kahve yasaklı, bütün baharatlar serbesttir.

Sağlıklı Günler Dilerim
Diyetisyen Zehra GÖKTAŞ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kalıcı Zayıflamanın Yolları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Zehra GÖKTAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Zehra GÖKTAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Zehra GÖKTAŞ'ın Makaleleri
► Ödem Atmanın Yolları Dyt.Zülal YALÇIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kalıcı Zayıflamanın Yolları' başlığıyla benzeşen toplam 87 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kış Diyeti Kasım 2016
► Ek Besin Döneminde Beslenme Ağustos 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:39
Top