2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yetişkinlerde Konsantrasyon Sorunları
MAKALE #17476 © Yazan Uzm.Psk.İrem BRAY | Yayın Kasım 2016 | 4,195 Okuyucu
Konsantrasyon Sorunlarına Bakış

Varlığımızı sürdürebilmemizi sağlamak için beynimiz, duyularımıza ulaşan çeşitli uyaranları ve gereksinimlerimizi takip eden düşüncelerimizi fark edecek ve bunlara göre hareket edecek şekilde tasarlanmıştır. Zihnimizin bu normal düzensizliğini konsantre olma becerimizle düzenleriz. Dikkatimizi ilgilendiğimiz bir konuya yönlendirerek bu konunun dışında kalan şeyleri filtreleriz.

Zihnimizi bir şeye yeterince uzun süre odaklama yeteneğimiz kısıtlı bir hale geldiğinde konsantrasyon sorunları ortaya çıkar. Film seyrederken oyun oynama gereksinimi hissettiklerini söyleyen danışanlarım oluyor. Okumaya çalışmaktan vaz geçtiklerini, çünkü her cümleyi tekrar tekrar okumaları gerektiğini ya da sayfayı çevirdikten sonra okudukları şeyi hatırlayamadıklarını söylüyorlar. Derin bir konuşmaya dalamadıklarından ya da bir dizi talimatı izleyip uygulayamadıklarından şikâyet ediyorlar. Akılları kontrol dışı kalmış gibi olduğu, o andaki konudan uzaklaşarak biraz sonra ne yapacaklarına veya başka bir düşünceye gittiği için yalnızca günlük hayatları etkilenmekle kalmıyor, hiçbir şeyin de tadını alamıyorlar.

Bireysel meseleler gibi görünen bu tip sorunların kuşkusuz aile hayatına da etkileri oluyor. Birçok çift, birçok anne baba mutlu ve sağlıklı bir aile hayatı yaratma konusunda üstlerine düşen rolü hakkıyla yerine getiremiyorlar.

Ben böyle zihinleri, ahıra kapatılmış vahşi atlara benzetiyorum. Becerikli bir binicileri olursa çok büyük şeyler başarabilirler.

Konsantrasyon Sorunlarının Nedenleri


Konsantre olma yeteneğimizi etkileyen birçok etmen vardır:

İlgilenmeniz gereken çok fazla iş olduğunda konsantrasyonunuzun zayıfladığını fark edebilirsiniz. Araştırmalar stres düzeyi arttıkça konsantrasyon yeteneğinin azaldığını gösteriyor.

Ben çoğu zaman en yaygın kendi kendine stres yaratma şekillerinden birinin mükemmeliyetçilik olduğunu görüyorum.
Uzun süre çözümlenmeyen stres depresyona dönüşebilir. Doğal olarak, konsantrasyon becerisinin azalması da depresyon semptomları arasında yer alıyor.
Uykumuzu yeterince alamadığımız ya da yorgun olduğumuz zaman kolay odaklanamadığımızı hepimiz fark etmişizdir.
Aynı anda birden fazla iş yapabilmenin idealize edilmesi modern hayatın hatalı yaklaşımlarından biri, geçmişte bu hataya ben de düştüm. Araştırmalar, aynı anda birden fazla iş yaptığımızda hem hata yaptığımızı hem de beynimizi dikkati bölüştürmeye programladığımızı gösteriyor. Ben bir süre önce her an tek iş yapma konusunda bilinçli bir karar aldım. Buna bulaşık yıkarken müzik dinlemek gibi basit etkinlikler bile dâhil.
Sıkıldığımızda konsantrasyonumuzu kaybederiz.
Odaklanamama durumu hamilelik, emzirme ya da menopoz gibi hormonal dengesizliklerle de ilgili olabilir.

Konsantrasyonu Geliştirme Yolları

Konsantre olmak öğrenilen bir beceridir. Konsantrasyon sorunlarınızı çözmek için beden-zihninizi eğitebilirsiniz. Bu iş bir bakıma vahşi bir atı eğitmeye benzer. Sizinle, kendi deneyimlerimden ve araştırma sonuçlarımdan çıkardığım bazı öneriler paylaşmak istiyorum:

Yaşam tarzınızdaki tercihlerinizi gözden geçirin. Beslenme, egzersiz, dinlenme ve çalışma şeklinizi düzenleyin.
Hayatınızı size heyecan verecek şekilde yaşayın. Ne yaparsanız yaşadığınızı hissedeceğinizi düşünün ve o neyse bahane bulmadan onu yapın.
Bilinçli bir şekilde bir anda tek bir şey yapmaya karar verin.
Hızlı gidiyorsanız, bilinçli bir şekilde yavaşlamaya karar verin.
Sabah akşam en az 10 dakika durup kendi kalbinizin atışını dinlemeye, nefes alış verişinizi hissetmeye zaman ayırın.

Çoğu zaman, danışanlarımın böyle önerileri uygulamamak için çeşitli bahaneler bulduğunu görürüm. Kendi durumlarının farklı olduğunu, hiç duracak vakitleri olmadığını söylerler. Şunu açıkça ifade etmek istiyorum: Hayatta değeri olan herhangi bir şey başarmak istiyorsanız odaklanabilmek zorundasınız, bunun için de durmayı öğrenmek zorundasınız. Durmanın konsantrasyonun ötesinde başka faydaları da vardır, daha sonraki paylaşımlarımdan birinde bunlardan ayrıca bahsedeceğim.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yetişkinlerde Konsantrasyon Sorunları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.İrem BRAY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.İrem BRAY'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İrem BRAY Fotoğraf
Uzm.Psk.İrem BRAY
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İrem BRAY'ın Yazıları
► Konsantrasyon Bozukluğu Psk.Namık ACAR
► Konsantrasyon Sanatı Psk.Dnş.Ertuğrul AKBAŞ
► Yetişkinlerde Yas Psk.Zehra ORGUN
► Yetişkinlerde Kaygı Bozukları Psk.Elif Can ÖZTÜRK
► Yetişkinlerde Panik Atak Psk.Elif Can ÖZTÜRK
► Bombalar ve Yetişkinlerde Etkileri Psk.Mahmut PAKDEMİR
► Yetişkinlerde Dikkat Eksikliği Psk.Gonca RASLAYAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Yetişkinlerde Konsantrasyon Sorunları' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bağıran İhtiyaçlar Kasım 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:54
Top