2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kişisel İmaj, Gerçek ve Samimi Olma
MAKALE #1750 © Yazan Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ | Yayın Ekim 2008 | 8,644 Okuyucu
KİŞİSEL İMAJ, GERÇEK VE SAMİMİ OLMA

İmaj savaşlarının yaşandığı yüzyılımızda, iyi ve etkileyici bir imaj yada dış görünüşe sahip olmak herşeyden önce geliyor. Yüzyılın insanları için dış görünüm yani imaj çok önem kazanmış durumda.......

Bizler de aynaya baktığımızda, giysilerimizi ve genel görünümümüzü kontrol ederiz. Ama aynaya baktığımızda acaba hiç ne kadar ‘’GERÇEK’’ yada ne kadar ‘’SAMİMİ’’ olduğumuza dikkat ediyormuyuz. Gerçek yada samimi olmak en az giydiğimiz giysiler, aldığımız eğitimler, iyi yaptığımız işler kadar önemli ve etkili kavramlar. Gerçek olduğumuzda karşımızdakileri etkileme, güven verme, ikna etme şansımız çok daha yüksektir.

Aslında bu kavramlar kişisel özgüvenimizle bire bir ilgilidir. Özgüvenimiz yaratacağımız kişisel imajımızın temel taşıdır. Özgüveni düşük olan bir bireyin kendine etkileyici yada karizmatik bir imaj yaratması yada yarattığı imajın gerçek, samimi görünmesi mümkün değildir.

Kişisel imajımız hakkında düşünürken öncelikle iç dünyamıza bir ayna tutup, kendimizi tanımakla işe başlayabiliriz:
Kişiliğimizin güçlü yönleri neler?
Hangi konularda daha iyi veya daha iddialıyız?
Özgüvenimiz nasıl?
Kendimizi nasıl algılıyoruz?
Kendimize güvenimiz ne kadar?

Unutmayın ki kişisel imaj yada imaj yönetimi içten dışa bir yolculuktur. İmaj yönetimi yeni bir imaj yada yeni bir insan yaratmak değil, içinizde varolan potansiyeli en iyi şekilde ortaya çıkarmaktır ve en önemliside samimi olmak, tutarlı olmak, gerçek olmak ve doğal olmaktır.

Kişisel imaj yönetiminin altın kurallarından bir tanesi kendi gerçeğimizi olduğu gibi görebilme olgunluğudur. Kendi gerçeklerini görebilen, kendini iyi tanıyan insanların bu konuda daha başarılı olacakları bir gerçektir. İnsanın kendini ve olayları olduğu gibi kabul edebilme gücü arttıkça, olaylar karşısında göstereceğini tepkiler dogallaşacaktır, olaylara ve insanlara daha doğal ve daha sağduyulu yaklaşacaktır. Tüm bu doğru ve sağduyulu iletişim becerileri de kişisel imajımızı daha dogru yerlere taşıyacak ve diğer insanlar tarafından daha doğru algılanmamıza yardımcı olacaktır.

Kişisel imajımız başkalarının bizi nasıl algıladığı, bizi nasıl tanıdığı, bizim hakkımızda başkalarının zihninde oluşan resimle baglantılıdır. Unutmayın ki, sizin içinizde ne kadar değer, bilgi, birikim olursa olsun, diğer insanlar sizi sadece ifade ettiğiniz kadarı ile tanıyorlar.

Kendinizi ne ölçüde ve ne kadar dogru ifade eder yada tanımlayabilirseniz, insanlara kendinizi ne kadar doğru anlatabilirseniz o kadar bilinirsiniz. Bazı kişilerin başına gelmiştir, kendini çok şefkatli ve sevgi dolu diye bilen (sanan) bir kimse, yakın bir arkadaşının kendisine ‘’ne kadar katısın, hiç merhametin yok’’ diye eleştirmesine çok kırılır ve ben öyle bir insan değilim aslında diye kendini anlatmaya çalışır. Bu yanlış imaj yönetiminin çok tipik ve basit örneğidir.

İmaj yönetimi sadece profesyonel çalışanlara, CEO lara, politikacılara ait bir kavram yada olgu değildir. Aksine yaşayan herkesin bir imajı yada başkaları tarafından bir algılanış biçimi vardır. Önemli olan işimize veya pozisyonumuza uygun bir kişisel imaja sahip olup olmadığımızdır. Hızlı bir devinim içinde olan dünyamızda bazı meslek gruplarının da imajları zaman içinde değişmekte ve insanlar o meslekleri yapanlardan eskisinden daha çok şey istemekte ve beklemektedirler. Eskilerde her konuda söyleyecek bir sözü olan, çok konuşkan olan berberlerden, günümüzde hijyen, işinde çabukluk, modayı çok yakından takip etmesi beklenmektedir. Zaman içinde bu meslek grubundan insanların beklentisi farklılaşmış ve sadece imajını dogru yönetebilen profesyoneller başarılı olabilmişlerdir.

Kişisel imajımızı etkileyen diğer önemli bir faktörde dış görünümümüz yani vücudumuz ve giysilerimizdir. Vücudumuzun nasıl olduğu, şişman yada zayıf olma hali önemlidir. Ancak unutulmaması gereken:

O vücüdu nasıl taşıdığımız,
O vücut içinde mutlu olup olmadığımız,
O vücudun sağlığımızı tehdit etmemesidir.

Yeni veya daha etkili bir kişisel imaj için kilo vermek ve verilen kilolarla mutsuz ve olduğundan farklı gözükmeye çalışan bir insan yaratmak imaj yönetimi değildir.
İmaj yönetimi, varolanı daha dogru,daha samimi, daha etkileyici, daha içten kılmaktır.

Bulunduğumuz konuma, yaşam şartlarımıza ve vücudumuza uygun giyinmek de işin önemli bir parçası. Giysi seçiminde renkler, moda ve trendler, ten rengimiz, vücut şeklimiz (vücudumuzun saklanması veya açığa çıkarılması gereken yerleri) göz önüne almamız gereken unsurlar.

İmaj yönetiminde bayanlar için diğer önemli bir noktada saç rengi ve şekli, saç renklerinin tenlerine ve konumlarına uygun olması, bakımlı, tenine uygun bir tonda boyanmış saçlara sahip olmak her zaman için bir avantajdır.

Unutmayın ki, herkesin ve herşeyin birbirine benzediği günümüzde farklılaşmak ve topluluklar ve kalabalıklar içinde fark edilmek önemli bir unsur.
Ve bu farklılığı yakalayabilmenin yolu, insanlarla içten, samimi, etkileyici bir iletişim kurabilmekten geçiyor. Dogru algılanmaktan ve iyi yönetilen bir kişisel imaja sahip olmaktan geçiyor.
İçimizdeki güzelliklerin farkına varabilmek ve onları gösterebilmek,
gerçek ve samimi olmak bizi daha etkileyici ve daha karizmatik kılacaktır.

Herkese mutlu bir yaşam dileğiyle......

İsmail Sönmez
Psikolojik Danışman







Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kişisel İmaj, Gerçek ve Samimi Olma" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İsmail SÖNMEZ Fotoğraf
Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi118 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ'in Makaleleri
► Kişisel Sınırlar Psk.Bahar ERDEN
► Kişisel Gelişim Psk.Aylin AYDEMİR
► Kişisel Sınırlar Dr.Psk.Başak DEMİRİZ
► Çocukta Kişisel Gelişim Psk.Barış ÜLKÜMEN
► Kişisel Gelişim Adımları Psk.Dnş.Murat ÇAKIR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kişisel İmaj, Gerçek ve Samimi Olma' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► 3,4,5 Yaş Özellikleri Nisan 2014
► Pazar Günü Babaları Mart 2014
► İnternet ve Sosyal Medya Şubat 2014
► Ergenlikte Depresyon Eylül 2010
► Hamilelik Psikolojisi Eylül 2010
► Bugünü Mutlu Yaşamak Eylül 2009
► Össde Başarı Ağustos 2009
► Yaşam ve Yalnızlık Nisan 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:17
Top